Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:12, 02 lip 2015

Do góry
Reniu byłem, napisałem

Teresko bardzo mi miło Początek wątku jest już baaardzo nieaktualny bo praktycznie wszystko się zmieniło, a liczba roślin podwoiła więc szkoda marnować czas

Ewo dziękuje jest jeszcze kilka miejsc, które mnie irytuje, ale jestem na drodze do ich zmian, aby było nadal kolorowo, ale bardziej uporządkowanie

Ewelino najgorsze czyli oddanie pracy i jej zatwierdzenie zakończyło się bardzo pomyślnie. Zdjęcia czas zacząć robić bo zaczyna się festiwal kwiatów, mnóstwo kwiatów na dniach zakwitnie, ale najpierw trzeba ogarnąć zaniedbany ogród bo oczywiście nikt z domowników nawet nic nie podlał w czasie kiedy siedziałem zamknięty w pokoju...

Dzisiaj był dobry dzień mimo kilku problemów, po powrocie skosiłem sobie trawnik podlałem to co padało i jutro trzeba troszkę porządków zrobić i posadzić kilka roślin mimo upałów, ale w doniczkach trudniej mi utrzymać wilgotność podłoża.
Jutro będzie dużo pracy, trzeba się zaopatrzyć w mocny filtr bo mnie zapewne przy węgli, ale woda w basenie ma 26 stopni, więc będzie się gdzie ochłodzić
Rododendronowy ogród II. 23:03, 02 lip 2015

Do góry
No to się nie dziwię, że tak kiepsko sytuacja wygląda, u mnie mimo słabej ziemi woda w studni jest zawsze, zapewne ma na to wpływ rzeka Mała Panew, która płynie jakieś 250 metrów od mojego domu i na dodatek jej koryto jest bardzo nisko względem mojej działki.
Z całego serducha życzę całodniowej ulewy lub chociaż jakiegoś oberwania chmury, aby porządnie wszystko podlało, fakt jakieś kwiatuchy tam rozmoczy taki deszcz, ale ważniejsza chyba całość.
Ogródek Iwony 22:57, 02 lip 2015

Do góry
Ehh a ja czuję się oszukany, kupiłem dobre 6 lat temu jak nie dawniej rzekomo koreanke właśnie dla tych szyszek, szyszek nie ma, a jodła za dwa lata dom przerośnie i dlatego w tym roku będzie 4 metrową choinką u siostry w domu
Rododendronowy ogród II. 22:56, 02 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie ma sprawiedliwości, ja mimo mojego totalnego braku czasu na cokolwiek w ogrodzie nawet na podlewanie miałem jak prezent idealną pogodę i u mnie mimo piasku dzisiaj nadal w niepodlewanych miejscach była jeszcze wilgoć, a trawnik po 12 dniach niekoszenia zacinał mi kosiarkę, jest soczyście zielony.
Dziwi mnie to, że brakuje u Was wody w kranie, raczej przeoczyłem, ale czym to jest spowodowane?
Trzymam kciuki, aby ogród sobie poradził w te upały bo doskonale wiem jak to jest na piasku gdy wszystko mocno przeschnie

Łukasz to dobrze ze choc u Ciebie jest w porzadku. My wcale nie kosimy zeby trawy nie osłabiac ale i tak wyschła ale u mnie tylko jeden raz w tym roku padało i drugi dzień kropiło wtedy jak tu byliscie to skad nawet w kranie ma byc woda? Studnie maja chyba za płytką we wsi.
Rododendronowy ogród II. 22:45, 02 lip 2015

Do góry
Nie ma sprawiedliwości, ja mimo mojego totalnego braku czasu na cokolwiek w ogrodzie nawet na podlewanie miałem jak prezent idealną pogodę i u mnie mimo piasku dzisiaj nadal w niepodlewanych miejscach była jeszcze wilgoć, a trawnik po 12 dniach niekoszenia zacinał mi kosiarkę, jest soczyście zielony.
Dziwi mnie to, że brakuje u Was wody w kranie, raczej przeoczyłem, ale czym to jest spowodowane?
Trzymam kciuki, aby ogród sobie poradził w te upały bo doskonale wiem jak to jest na piasku gdy wszystko mocno przeschnie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:10, 02 lip 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Pierwsza to Electric Lime, druga Peach Flambe, trzecia może Melting Fire, czwarta to Plum Pudding lub Silver Scrolls nie pamiętam która kwitła na kremowo bo są podobne, a różnią się kwitnieniem jedna na kremowo druga na różowo. Ostatnia to żuraweczka Cooper Cascade

Edit: pobiegłem zobaczyć, to raczej Plum Pudding

dzięki wielkie, różyczka dla ciebie to Florentina, jakbyś chciał kiedyś pnąca to pomyśl o niej ciepło

czy moze wiesz dlaczego Peach Flambe tak marnie rośnie?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:19, 01 lip 2015

Do góry
Pierwsza to Electric Lime, druga Peach Flambe, trzecia może Melting Fire, czwarta to Plum Pudding lub Silver Scrolls nie pamiętam która kwitła na kremowo bo są podobne, a różnią się kwitnieniem jedna na kremowo druga na różowo. Ostatnia to żuraweczka Cooper Cascade

Edit: pobiegłem zobaczyć, to raczej Plum Pudding
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:22, 30 cze 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Luki niestety nie doradzał. Kupiłam oczami. Nawet nie wiem, czy będą miały zapach. Okaże się. Posadziłam między róże, więc w razie czego one nadrobią brak zapachu.

Może akurat będą pachnące czego życzę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 30 cze 2015

Do góry
Iwcia czerwona żurawka to Amber Lady no i (nie)dziękuje

Marto jedna jeżówka dzisiaj troszkę mi oklapła po akcji przesadzania, ale to ta, która się troszkę osypała, reszta bez żadnych strat, gdybym miał czas zrobiłbym jeszcze jedną rewoltę, ale niestety tego czasu nie mam, ale w weekend sobie odbije błogim lenistwem na leżaczku w basenie
Mączniak również zawitał u mnie na jedną róże i to na Williama dzisiaj oberwałem liście jutro będę interweniował.

Kasiu a dziękuje bardzo, jakieś tam zdjęcia większe lub mniejsze były już w 3 gazetkach, ale to nie ma się czym chwalić

makkasiu bardzo mi miło, różanke bardzo lubię, ale te ciągłe kontrolowanie czy nic nie choruje jest denerwujące tym bardziej, że cały czas mszyca siedzi i jeszcze teraz mączniak na jedną wlazł, no ale nie miał człowiek problemu kupił sobie róże
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:24, 30 cze 2015

Do góry
Luki niestety nie doradzał. Kupiłam oczami. Nawet nie wiem, czy będą miały zapach. Okaże się. Posadziłam między róże, więc w razie czego one nadrobią brak zapachu.
Ogródek Iwony 22:10, 30 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Tak szybciutko w przeplocie, ale muszę powiedzieć, że efekt ognistej rabaty wyszedł Ci cudnie, jeszcze dodać tam jeżówki Hot Papaya i Secrest Lust lub inną pomarańczową i do końca roku efekt się utrzyma

W zeszłym roku uległem Marzenkowym purpurom i mam 5 sztuk, już mnie zdążyły zachwycić a są niewielkie, ale te Twoje to też niezły pokaz dają, cudnie się tam wpasowały

Łuki, dziękuję za podpowiedź o jeżówkach. Zapisałam sobie. Wysyłkowo nie będę w tym roku zamawiać, ale jeśli trafię w szkółce, to sobie kupię.
Muszę pooglądac twoje róże.
Moje gusta chyba się zmieniają. E-Mowi też. Rok temu cieszyliśmy się z jakichkolwiek róż. W tym roku Montana dają pokaz, a nam się marzą takie, co mają mnóstwo płatków. Złota rybka miałaby z nami robotę
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:04, 30 cze 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Elfie drzwi, niebieskie kosze i rabaty, które wyglądają, jakby codziennie dostawały świeżej, czarnej ziemi - z przyjemnością obejrzałam.
No i lilie... Wiesz... to mój ulubiony kwiat w wazonie. Mąż wie i kupuje mi często 3 białe lilie... Bez żadnych dodatków. Takie lubię. Ale w ogrodzie jakoś się ich bałam. Zaryzykowałam i posadziłam jesienią 5 sztuk. Łukasza wrobiłam w bycie ich Chrzestnym I mam nadzieję, że dzięki temu doczekam się swoich pierwszych lilii... Na razie są w pąkach. Zanim rozkwitną, podziwiam Wasze. Ależ to musi być zapach!

Martusiu niestety te nie pachną. Pachnące kwitną później.Jak Luki doradzał to będą najlepsze i pewno pachnące
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:33, 30 cze 2015

Do góry
Jaa ale u Ciebie wszystko rośnie na żywopłot grabowy nawet nie patrze bo mnie zżera od środka jak ja mam teraz patrzeć na moje patyki z malutkimi listkami, nie dość, że mało gęste to jeszcze w połowie mają malutki listeczki.
U mnie na hortkach nawet nie widać, żeby miały kwitnąć.
Koniecznie musisz posadzić ostróżki, bodziszki, kocimiętkę, jarzmianki też chyba kwitną teraz.
Ice Dance widzę, że próbuje przejąć władze nad całą rabatą.
No i muszę się pochwalić Twoją-Moją hostą, jest po prostu olbrzymia i cudna, muszę się koniecznie jakoś odwdzięczyć
Ogródek Iwony 18:13, 30 cze 2015

Do góry
Tak szybciutko w przeplocie, ale muszę powiedzieć, że efekt ognistej rabaty wyszedł Ci cudnie, jeszcze dodać tam jeżówki Hot Papaya i Secrest Lust lub inną pomarańczową i do końca roku efekt się utrzyma

W zeszłym roku uległem Marzenkowym purpurom i mam 5 sztuk, już mnie zdążyły zachwycić a są niewielkie, ale te Twoje to też niezły pokaz dają, cudnie się tam wpasowały
Ogród Loczka 18:13, 30 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie powiem poleżałbym w takich miejscach z ogromną chęcią oj poleżałbym.
Wróciliście zapewne z miejsc z wysoką temperaturą i od razu na miejscu zaczynają się upały, na dodatek ogród pod nieobecność miał deszczową pogode. Lepiej trafić nie można

No powiem Ci Luki było super. Ogród trzyma się dzielnie ojciec doglądał szczególnie doniczkowych no i okosił raz trawnik. Spisał się. Jutro drobne poprawki i prace ogrodowe za którymi tęskniłem.
Ogród Loczka 18:09, 30 cze 2015

Do góry
Nie powiem poleżałbym w takich miejscach z ogromną chęcią oj poleżałbym.
Wróciliście zapewne z miejsc z wysoką temperaturą i od razu na miejscu zaczynają się upały, na dodatek ogród pod nieobecność miał deszczową pogode. Lepiej trafić nie można
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:25, 30 cze 2015

Do góry
Luki perfekcja w kolorze !!!
Różanka już świetnie się prezentuje
pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:19, 29 cze 2015

Do góry
Kasiu ja tylko dziękuje, że mam takiego super promotora

Gosiu dlatego tak bardzo cieszę się z takiej pogody jak jest teraz, przynajmniej żal mi nie ma

Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:58, 29 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ha u mnie porzeczka już dojrzała szkoda, że za porzeczką nie przepadam, a mój ulubiony agrest ktoś opędzlował podczas mojego siedzenia w domu, oczywiście winnych nie ma Wprawa w cięciu sama przyjdzie, najważniejsze by nie ciachać za dużo za jednym razem, u mnie po cięciu to drobnica zostaje i na pewno nic bym z tego nie ukorzenił tak jak niektórym się udaje

Luki ja też strasznie nie ciacham i mam nadzieję że wprawa przyjdzie
A co do porzeczki to Kasia miała na myśli taką z procentami
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:49, 29 cze 2015

Do góry
Ha u mnie porzeczka już dojrzała szkoda, że za porzeczką nie przepadam, a mój ulubiony agrest ktoś opędzlował podczas mojego siedzenia w domu, oczywiście winnych nie ma Wprawa w cięciu sama przyjdzie, najważniejsze by nie ciachać za dużo za jednym razem, u mnie po cięciu to drobnica zostaje i na pewno nic bym z tego nie ukorzenił tak jak niektórym się udaje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies