Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogród do kwadratu 18:22, 24 sty 2015

Do góry
Budki do samodzielnego montażu? Pierwsze słyszę, ale cena bardzo zachęcająca.
Co z tym ogródeczkiem począć 18:14, 24 sty 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Juziek jak by te moje tujki co je na własnych cyckach wyhodowałam były troszkę wyższe to by tam mogły być .

Pisałaś chyba, ze mają około 80 cm. Dlaczego nie mogą być?
Pod Laskiem 18:11, 24 sty 2015

Do góry
No, cieszę sie, że trafiłam w gust.
Kiedy sobie dokładnie obejrzała Twój ogród, widziałam, że na Wichrowym Wzgórzu znajdziesz wiele inspiracji.
Chciałabym taką romanryczną rabatę zrobić nad Rozlewsikiem.

Nie wiem, co rozumiesz przez "szczepić". Jesli masz na myśli podział rośliny, to jak najbardziej - bodziszek można dzielić.
Tu masz info:
http://www.mojpieknyogrod.pl/praktyczny-ogrodnik-ulubione-rosliny/artykul/dzielenie-bylin-jak-i-kiedy-dzielic-byliny/photo/bodziszek-wspanialy-kwitnie-od-czerwca-do-sierpnia

Raz siałam ostróżkę. Nie stratyfikowałam nasion. Z siewem bym poczekała jeszcze.

Na tę rabatę różaną można dać lilie. A z tyłu za różami to masz dużo miejsca?
Bo możeby peonie tam dać?
Pod Laskiem 16:59, 24 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Obejrzałaś trochę ogrodu z tego linku, co Ci podesłałam?
Podobał Ci się?

Mnie bardzo.

Obejrzałam "od dechy do dechy" mój klimat dzięki za wichrowe i pytanko czy bodziszek wspaniały można szczepić ? Teściowa ma ładny krzak ale mało ją obchodzi co gdzie rośnie (to jej wykopie ) a na jesień nasionka zbiorę i z tą ostróżką to mam na torebce jest napisane siew w maju to chyba chociaż do kwietnia poczekam bo Agnieszka już wysiała a mi się wydaje że popadają jak tak wczesnie już raz taką sytuację miałam na razie to wysiewam lobelle ona da radę na pewno
Pod Laskiem 10:06, 24 sty 2015

Do góry
Tess ty wiesz jak z ostróżką czy trzeba ją stratyfikować ? Chodzi mi o trwałą odmianę lawenda siedzi w lodówce z piaskiem tak samo postąpić z ostróżką wiesz może czy dziewczyny wysiewały i jak ?
Co z tym ogródeczkiem począć 10:03, 24 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Się bywa i śledzi na bieżąco - to się takie rzeczy wie

Hehe... dobrze napisane

Ewuś Vanilki posadzisz w innym miejscu. Jak nie masz miejsca to znajdziesz...wierzę w Ciebie
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 09:52, 24 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Ale też gubiło szczękę gdzieś na rabatkach w podziwianym ogrodzie.

Oj, gubiło się i zbierało i ciągle się gubi
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 05:26, 24 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
To też moje miasto, Waldku
I nawet z tej samej strony - Puszcza Kampinoska ode mnie rzut suchym beretem.
Fajnie, że założyłeś swój własny watek.

Jeże w tytule Twojego wątku przypomniały mi problem, z jakim się od niedawna borykam.
Czy jeże mogą zatruć się niebieskimi granulkami na ślimaki albo ślimakiem, który zjadł takie granulki?
Miałam w tym roku plagę ślimaków i przyznaję - stosowałam granulki. A potem ktoś powiedział, że szkodzą jeżom.

Oooooo! I stare ogrodowe wyjadacze chleba mnie odwiedzają wprost znad przecudnej urody nadbużańskich pól i łąk. Stare oczywiście w cudzysłowie. Kampinos ode mnie to raczej rzut mokrym beretem, coby miał lepszy ciąg.
Jakieś 12 km w linii prostej. Tu gdzie mieszkam, to najdalej wysunięta w kierunku zachodnim część Warszawy.

Teresko.
Niebieskie granulki stosowane do trucia ślimaków zawierają jako substancję czynną aromatyzowany metaldehyd.
Objawy zatrucia to :
- drżenie mięśni
- podwyższona temperatura ciała ( powyżej 39 stopni C )
- biegunka
- wymioty
- przyśpieszone tętno i oddech
Wszystkie zwierzęta, które miały pośredni lub bezpośredni kontakt z tym środkiem poprzez jego spożycie, po ok 3 godzinach odchodzą z tego świata w strasznych męczarniach. Nie ma na to również antidotum mogące ratować życie. Dotyczy to w równej mierze zwierząt domowych.

Niedługo na forum przedstawię biopreparat oparty całkowicie na alkaloidach roślinnych z nadzieją na to, że będzie to bardzo skuteczny środek na ślimaki. Jego zadaniem będzie niedopuszczenie tych mięczaków w bezpośredni obręb naszych roślin, ewentualnie trwała zmiana wrażeń smakowych.

Maja w ogrodzie, czyli- Jak wykąpać jeża...
Ogród w lesie 00:20, 24 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tylko o srebrnych liściach kupuj....rośnie w ładne kępki, a ta zielona to rośnie byle jak.. faktem jest, że u mnie ma za sucho ta zielona.. ale .. ma minusa.

O, masz. Pojęcia nie miałam, że są też o zielonych lisciach
Miałam tę drugą (sztuk jeden, oczywiście, bo to przed O. było)

Aniu, czy jest coś, czego nie masz w ogrodzie?
Ogród w lesie 23:27, 23 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Obiecanki-cacanki

Znajomość z modrzewnicą jest bardzo dawna i niestety nie zakończyła się dobrze dla niej.
Pojęcia nie miałam o jej wymaganiach. Rosła - bardzo marnie - na patelni, nie zakwasiłam jej stanowiska...
Długo walczyła o przetrwanie. Potem przyszło mi do głowy ją przesadzić, ale oczywiście - cała ja - z podzieleniem.
Podzielenia nie przeżyła.
Ale to bardzo fajna roślinka, wydaje mi się godna zamieszkania w Twoim ogrodzie.

Tessiu...ja ją podobnie potraktowalam ha ha...a teraz juz nie mam miejsca dla niej
Witam i zapraszam 22:43, 23 sty 2015

Do góry
Witaj, pokazuj to co masz.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:29, 23 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Dominiko, pewnie pooglądałaś juz trochę ogrodów, napisz, co ci się podoba. I czy ma być kwieciście czy raczej nie.
Co lubisz.

Hmm... ja odnoszę wrażenie, że siedzę w tych ogrodach dniami i nocami Bardzo lubię zimozielone rośliny, funkie, żurawki, róże, rododendrony, brzozy, magnolie, katalpy, klony, śliwy czerwone, lilie, tulipany, wrzosy i trawy. Z góry przepraszam za ten misz masz wymieniony ale te właśnie rośliny chciałabym mieć w swoim ogrodzie. Z tej racji, że skaczę z wątku na wątek chyba jakoś nie mam żadnej wizji jak to zrobić u siebie. Albo brak mi wyobraźni czy też inwencji twórczej
Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 22:12, 23 sty 2015

Do góry
Piękna dobranocka.
Jurajski Ogród 22:03, 23 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A ja zapraszam CIĘ na dobranockę do Stefanie.

Lecę z Agnieszką.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 22:02, 23 sty 2015

Do góry
Dominiko, pewnie pooglądałaś juz trochę ogrodów, napisz, co ci się podoba. I czy ma być kwieciście czy raczej nie.
Co lubisz.
Ogrodowisko przemówiło, czyli nasze powiedzonka 21:33, 23 sty 2015

Do góry
Ale też gubiło szczękę gdzieś na rabatkach w podziwianym ogrodzie.
Wichrowe wzgórze 21:31, 23 sty 2015

Do góry
Moniko, przeczytałam wszyściusieńko od 120 strony i choć już niby znałam Twój ogród, to ochłonąć nie mogę z nadmiaru pozytywnych wrażeń. Dziękuję, że nam to cudo pokazujesz

Acha, zapożyczyłam sobie Twoją recepturę na taki piękny ogród.
Może kiedyś się przyda.

Gdybym miała jeszcze kiedyś urządzać ogród, chciałabym, aby był taki właśnie.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:28, 23 sty 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)

Tesiu mój ty adwokacie
Dzięki za udzielanie wyjaśnień w moim imieniu
Pacz jak Ty wszystko u mnie łapiesz co gdzie i jak co mogę ,a za co mnie zabiją

Się bywa i śledzi na bieżąco - to się takie rzeczy wie
Pod Laskiem 20:47, 23 sty 2015

Do góry
To masz jeszcze recepturę na taki piękny ogród
Monic napisała:

U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,

średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,

wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, niektóre odmiany liliowców.

Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości

Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy)

Dodaję jeszcze jeżówki, bo Monic później napisała, ze też.
Ogród nad Rozlewiskiem 20:45, 23 sty 2015

Do góry
Wklejam od Monic z Wichrowego Wzgórza recepturę na taki piękny ogród, jak jej.
Tylko alchemik nie ten...

U mnie trzymam się żelaznej zasady, o której napisałam u Ciebie i staram się być konsekwentna. Podoba mi się wiele roślin i często w centrach ogrodniczych chciałoby się włożyć do koszyka jakieś inne kolorki, ale ... trzymam się dzielnie
Moje kolory w ogrodzie są mocno ograniczone, podobnie z gatunkami bylin, drzew i krzewów.
Z bylin sadzę następujące:
niskie:
szałwia, lawenda, kocimiętka - wszystkie trzy w wielkich ilościach,
przywrotnik ostroklapowany, niektóre przetaczniki osiągające niedużą wysokość, niektóre dzwonki,

średnie:
bodziszek wspaniały (mój ulubiony), inne odmiany bodziszków, liliowce, niektóre przetaczniki, niektóre białe i kremowe złocienie (są najczęściej wyższe niż bodziszki, więc mogą być za nimi), perovskie, dzwonki,

wysokie:
floksy - uwielbiam je, niebieskie wysokie przetaczniki, ostróżki, naparstnice, niektóre odmiany liliowców.

Poza tym rosną też, jak zapewne zauważyłaś, piwonie, hortensje i róże w ogromnej ilości

Z najwyższych traw jakie mam to miskanty Gracillimus (mój ulubiony), Variegatus, Zebrinus, niższe -rozplenice (tworzą piękne kępy).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies