Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogródkowe perypetie:) 11:41, 23 sty 2012

Do góry
Agnieszko, dzięki za życzenia Przez tą Abiko zapomniałam,że też jesteś Agnieszką A Ty obchodzisz w styczniu czy w kwietniu?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:07, 22 sty 2012

Do góry
Asiu dzięki bardzo!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:04, 22 sty 2012

Do góry
Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia! Oby się spełniły - zwłaszcza te ogrodowe .

Grzesiu dziękuję za namiary na szkółki, ode mnie to ok.70 km w jedną stronę, ale myślę, że wiosną się wybiorę A jeśli chodzi o styl - nie zmieniaj swojego na minimalizm. Mnie się Twój styl ogrodowy bardzo podoba, a minimalizm jest trudny i wcale nie zamierzam się go tak kurczowo trzymać. Właśnie pod wpływem ogrowdowiska . Zobaczymy wiosną
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:38, 21 sty 2012

Do góry
Aga, wszystkiego naj,naj w Dniu Imienin!!! Bukiecik tulipanów ode mnie w oczekiwaniu na wiosnę
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 18:17, 20 sty 2012

Do góry
To może zostaniemy przy czerwcu, ale następny weekend czyli 23-24.06 ?
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 15:32, 20 sty 2012

Do góry
Słuchajcie, mam złe wieści - właśnie mnie M. uświadomił, że 16 czerwca we Wrocławiu będzie jeden z meczy EURO 2012 Polska-Czechy Mogą być korki wszędzie i w ogóle pandemonium I co robimy z tym fantem???????
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 13:49, 20 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Iglaki (oprócz sosen) przycina się zanim zaczną rosnąć, czyli przed wypuszczeniem przyrostów.

Przycinałam swoje dawne świerki kłujące, aby nie weszły na ścieżkę, na rozgałęzieniach pędów. Wtedy nie widać prawie cięcia. Wycina się przewodnik.

Można też ciąć normalnie nożycami szpalerowymi jak do strzyżenia topiarów.
Mocno ogranicza się im wzrost i tworzy bardzo kompaktowe formy. Ciągle tnę wielką daglezję dzięki czemu mam "beczkę" a nie wielgaśne drzewo iglaste.

Mocno tnie się iglaki także w ogrodzie pokazowym Bressingham - to przykład prowadzenia iglaków w sposób bardzo "kompaktowy".
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia

Sosny tnie się a właściwie uszczykuje (skraca przyrosty) po wypuszczeniu nowych przyrostów w maju (ołowków).

Danusiu - mam pytanko: czyli jeśli na razie nie chcę ograniczać wzrostu iglaków, to nie ciąć wcale, czy właśnie ciąć od początku, bo dzięki temu się zagęszczą i lepeij rosną? Czytałam też gdzieś o uszczykiwaniu młodych przyrostów. Czy uszczykiwanie=wycinanie? Zamotałąm się w tym wszystkim

Uszczykiwanie to takie delikatniejsze cięcie. Cięcie świerka w celu zagęszczenia było
fajnie pokazane w programie "Maja w Ogrodzie". Obejrzyj ten odcinek po 3:50. (link).

Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 13:16, 20 sty 2012

Do góry
Super! Jesteś na liście !
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:57, 20 sty 2012

Do góry
Ewo, czerwiec póki co wielu osobom pasuje - przybywa chętnych. Poczekajmy jeszcze. Watęk dopiero od wczoraj

Gabrielo wstępnie umawiamy się na 16-17 czerwca
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 12:52, 20 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Iglaki (oprócz sosen) przycina się zanim zaczną rosnąć, czyli przed wypuszczeniem przyrostów.

Przycinałam swoje dawne świerki kłujące, aby nie weszły na ścieżkę, na rozgałęzieniach pędów. Wtedy nie widać prawie cięcia. Wycina się przewodnik.

Można też ciąć normalnie nożycami szpalerowymi jak do strzyżenia topiarów.
Mocno ogranicza się im wzrost i tworzy bardzo kompaktowe formy. Ciągle tnę wielką daglezję dzięki czemu mam "beczkę" a nie wielgaśne drzewo iglaste.

Mocno tnie się iglaki także w ogrodzie pokazowym Bressingham - to przykład prowadzenia iglaków w sposób bardzo "kompaktowy".
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia

Sosny tnie się a właściwie uszczykuje (skraca przyrosty) po wypuszczeniu nowych przyrostów w maju (ołowków).

Danusiu - mam pytanko: czyli jeśli na razie nie chcę ograniczać wzrostu iglaków, to nie ciąć wcale, czy właśnie ciąć od początku, bo dzięki temu się zagęszczą i lepeij rosną? Czytałam też gdzieś o uszczykiwaniu młodych przyrostów. Czy uszczykiwanie=wycinanie? Zamotałąm się w tym wszystkim
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:34, 20 sty 2012

Do góry
Aga, chyba jeszcze nie wszyscy widzieli wątek o naszym spotkaniu. Poczekajmy na nich - do czerwca dużo czasu Na moje oko ledwo przekraczamy 10.
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:25, 20 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Jakoś... Znajduję tu plus tego, że Twoje roślinki jeszcze nie wybujane

Ciekawy punkt widzenia - muszę też tak zacząć myśleć, oszczędzę sobie stresów
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 12:19, 20 sty 2012

Do góry
U mnie też z miejscem nie będzie problemu, zwłaszcza w ogrodzie . Jak ciasno staniecie, blisko siebie to na tych 40 arach jakoś się zmieścimy...
Ogród w parkowym stylu 11:31, 20 sty 2012

Do góry
Bogdzia - zbieractwo roślin, to jest mojej hobby .
Różnie dziwactwa ludzie mają, jedni wolą zbierać znaczki- drudzy rośliny

Zbigniew - pocieszam się tym, że jest więcej takich, roślinnych maniaków jak ja

Wieloszka - nie wiedziałam ,że jest drugie primo, a Bogdzia jeszcze o trzecim primo pisze

Barbara - jaka tam ze mnie kolekcjonerka Uważam że "zbieraczka" bardziej do mnie pasuje
Kolekcjonerzy mają swoje, wybrane gatunki i głownie im się poświęcają, a u mnie to jest wszystkiego po trochu .

Ania - ja też nie mam tyle czasu, żeby pisać u wszystkich .Nawet części ogrodów jeszcze nie przejrzałam . Mam nadzieję ,że to nadrobię wkrótce

Ogród jakoś oganiam -sama . I na dodatek mam własną, małą szkółkę bylin, w której też sama wszystko robię . Domowe obowiązki nadrabiam wieczorami

Sylwia - lubię rośliny i pracę w ogrodzie

popcarol- nie wiem czy mi zazdroszczą , sąsiedzi dziwnie na mnie patrzą, jak na wariatkę .

Asia - na pomoc wnuków raczej trudno liczyć .Jedno ugania się za motylami, a drugie kwiatki zrywa

Mój przyszły ogród 10:38, 20 sty 2012

Do góry
tyna To miło. Lubimy nasz domek choć jeszcze wieeeele pracy przed nami.

wieloszka Fajnie, że pomysł sie spodobał. Myślę,że nie będzie trudny do wykonania. A ekran z cisa będzie taką bazą, którą ew. będę mogła wzbogacić czymś. Piękne są np. róże - ale ich pielęgnacja to jak na razie wyższa szkoła jazdy dla mnie.
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 09:30, 20 sty 2012

Do góry
Ale suuuuper! Lista uczestników się wydłuża !!!

agniecha973 napisał(a)
Ojej, a ja dalej w rozterce. Jeszcze młoda stażem na Ogrodowisku, to na spotkanie pchać się nie powinnam, ale kiedy będzie druga runda na Dolnym Śląsku? Rok, dwa czy dłużej?

Aga, ja też jestem młoda stażem - ale spotkać się musimy Przyjeżdżaj do Wrocka i nie marudź
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 09:23, 20 sty 2012

Do góry
Bogdziu, jaka cudna zachęta na zdjęciu powyżej!!! Tym bardziej żałuję, że maj mam zajęty i nie przyjadę Ale będę czekać na fotorelację na ogrodowisku!
Mój przyszły ogród 09:19, 20 sty 2012

Do góry
Pomysł z rzędem rh, a potem cisów wzdłuż tej podmurówki sąsiada jest super! W rogu rzeczywiście dobrze będą wyglądały serby (ale może 3szt.?) i koniecznie jakieś liściaste drzewo - może czerwonolistne. Czyli pomysł Twój i Pawła super
Pszczelarnia 23:12, 19 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Pszczółko, no gdzie Ty latasz? Tu się takie spotkanie na Dolnym Śląsku szykuje - Twój głos w sprawie konieczny!!!

Wieloszko, już jestem a zaraz znikam. Mam niedyspozycje ósemkowe. Makabreska. Dałam odpowiedź, bardzo się cieszę.
Gość w dom, Bóg w dom!
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 22:49, 19 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to może 16-17 czerwca?

Jestem za!!!

Haniu piękny początek pięknego spotkania Przybywaj na kowbojską rundę !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies