Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 00:11, 22 lip 2013

Do góry

Naprawić tego się już nie da bo te zmiany są nieodwracalne. Te jałowce mają wpisane to co mają. I nie jest to jakaś tajemnicza choroba, o której nikt nie wie.

Zamieściłam je nawet w niepolecanych:

Nie polecam także większości jałowców, a już w szczególności Juniperus scopulorum "Skyrocket"

"Skyrocket" jest wrażliwy na:

Choroby i szkodniki:

Młode igły mogą być atakowane przez grzyb Phomopsis juniperovora (zamieranie pędów), na pędach mogą wystąpić wrzecionowate, brązowe zgrubienia powodowane przez grzyb Gymnosporangium confusum.

Ze szkodników pojawiają się mszyce, licinek jałowcowiaczek oraz tarcznik jałowcowiec.

Jeśli potrzebujemy coś kolumnowego zamiennikiem jest Thuja "Smaragd"

Zarówno grzyby jak i szkodniki jałowca maja podobne objawy, trzeba bardzo dokładnie obejrzeć pod lupą czy to grzyb czy szkodnik. Od szkodnika gałązki są kruche i wysypują się odchody.
Czasem obie przyczyny są naraz.

Na grzyby opryskujemy Miedzian 50 WG (0,25%) potem Dithane Neotec 75 WG (0,2-0,3%)

a na szkodniki Sumi-alpha 050 EC albo nawet chyba lepiej zadziała podlewanie w korzenie preparatem ProAgro.

Ja już od 15 lat ich nie sadzę w ogrodach z tego powodu.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 00:11, 22 lip 2013

Do góry
Witam serdecznie, mam problem z drzewkami ozdobnymi gdyż od trzech lat coś się z nimi dzieje i nie bardzo możemy odnaleźć sposób na to aby przywrócić jej do ich pierwotnego stanu. Nosiłem już gałązki do sklepów ogrodniczych dawali mi coś do pryskania i niestety nic jeszcze nie pomogło - tak na dobą sprawę nikt jeszcze tego nie zdiagnozował tylko twierdzili że nie zaszkodzi a może pomoże. Tym bardziej mi ich szkoda gdyż sam je sobie wyhodowałem i przez tyle lat ładnie sobie rosły.

Pisałem też na innym forum może z pomoca uda się je "naprawić".

Poniżej zdjęcia by można było zobaczyć jak one wyglądają. Czubki są ładnę czym bliżej dołu tym gorzej. Co więcej wśród drzewek są 4 w stanie idealnym.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:11, 22 lip 2013

Do góry
Widok na część rabaty żwirowo-bonsaiowo-trawiastą, obok niej hortensja Anabell pyszni sie wielgaśnymi kwiatami - też spojrzenie z góry

Ogród dla Agusi 00:10, 22 lip 2013

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:09, 22 lip 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Tam na końcu pod lasem będzie kiedys hostowisko....ale na razie posadzone roslinki są nieduże więc całośc wygląda jak zapowiedź hostowiska......dominuje kora a nie hosty...cierpliwie czekam az urosną...

Sliczna ta nowa rabata, a roślinki jak się rozrosną to będzie dopiero cudnie.
Włożyłaś w nią mnóstwo pracy Małgosiu
pozdrawiam
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:08, 22 lip 2013

Do góry
Rzut oka na kwasolubne

widać że chyba jest im dobrze po posadzeniu mimo,że moment nie był dla nich najlepszy, tu razem z hostami

Mój 4 arowy azyl... 00:07, 22 lip 2013

Do góry
Grandiflora rozkwitła. Na razie malutka, ale jak podrośnie trzeba będzie wiele roślin stąd poprzesadzać

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:04, 22 lip 2013

Do góry
Tam na końcu pod lasem będzie kiedys hostowisko....ale na razie posadzone roslinki są nieduże więc całośc wygląda jak zapowiedź hostowiska......dominuje kora a nie hosty...cierpliwie czekam az urosną...

Ogród dla Agusi 00:04, 22 lip 2013

Do góry

Mój 4 arowy azyl... 00:02, 22 lip 2013

Do góry
Od godz. 21 nie otwierała mi się strona Ogrodowiska! Teraz wszystko ok
Perowskia coraz bardziej niebieska

O....! 00:01, 22 lip 2013

Do góry
takie widoczki pod wieczór...

a tu już widać Tatry w oddali...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:00, 22 lip 2013

Do góry
Rabata dokończona, w całej krasie prezentuje sie tak

i jeszcze w zbliżeniu jej końcowy fragment - ten najnowszy

Ogród dla Agusi 23:58, 21 lip 2013

Do góry

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:57, 21 lip 2013

Do góry
Dzisiejszy pokaz zaczynamy od królowej kwiatów, nie może byc inaczej - jest taka piekna....oto ona Ingrid bergman we własnej osobie....

Tak sie cieszę bo to jest pierwszy krzak róży jaki mam w ogrodzie, nie licząc pnących, i tak pieknie kwitnie choć sadzona późna wiosną

Mój 4 arowy azyl... 23:54, 21 lip 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Basiu te stare odmiany też są ładne i nie trzeba tak o nie dbać ale ta nowa jest super i chyba jej dobrze u ciebiejakby ci się moje podobały to moge ci pare posłać one też mają nasiona między listkami
dlatego same się rosiewają

No właśnie, u mnie te stare odmiany co jakiś czas się pokazują, np. ta:

I chyba jest taka sama jak u Ciebie. Tylko zobacz jaka różnica! U mnie strasznie marna, jak zresztą pozostałe Chyba ziemia im nie odpowiada mimo nawożenia. A - jak już pisałam - królewska całkiem zmarniała. W tym roku wypuściła rachityczne pędy i ani jednego kwiatu!
Kubusiowo II 23:50, 21 lip 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Dzisiaj w końcu zakupiliśmy parasol do Kubusiowa Przy okazji spotkaliśmy się z Szefową na kawce Potem pojechalismy zbierać morele do Teściów... ufffff pracowity dzień

A z Kubusiowa takie mam jeszcze fotki

Lepienie zacierek do zupy dziadowskiej

A ja pozdrawiam serdecznie Ewę i Kubusia dziadowskiej nigdy nie jadłam, może znam pod inną nazwą
w Kubusiowie tak ładnie, że żyć nie umierać, wszystko świeże, powietrze, jedzenie , relaks znakomity chociaż często ciężko pracujecie
Ogród dla Agusi 23:47, 21 lip 2013

Do góry
A teraz podpatrzone z innej strony znajome widoki

Jurajski Ogród 23:36, 21 lip 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
dzisiaj trochę inaczej - coś dla ciała, czyli warzywnik i pierwsze 'poważne' plony

[/quote

A czy po ugotowaniu też zrobiła się zielona, bo moja tak
Pozdrawiam
Ogród dla Agusi 23:33, 21 lip 2013

Do góry
I widok na Anabellki z drugiej strony

a między nimi też ponad dziesięć kępek Bodziszka żałobnego /już przycięty po kwitnieniu/

Działka prawie w Borach Tucholskich 23:27, 21 lip 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
prawie takie same a jednak zupełnie coś innego

Rzeczywiscie - na pierwszy rzut oka niby to samo, ale na drugi widać że "prawie" czyni jednak różnicę
Piękne masz jeżówki wszystkie choć te zielone to już wyjątkowo. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies