Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:17, 02 sty 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Danusiu, mam tylko 200 qm calego ogrodu przy szeregowce, a marzy mi sie jeszcze mala szklarenka. Chyba jednak nie wcisne.

Ogrody w Belgii polecam Ciekawa jestem Twoich wrazen w porownaniu z Anglia.

Oj, to rzeczywiście malutko. Szklarenka moim zdaniem ważniejsza.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:12, 02 sty 2020

Do góry
katece napisał(a)
A ja mam pytanie, w jakim celu brzoza Doorenbos jest szczepiona? Ideę szczepienia drzew myślę że znam.
Wcześniej myślałam, że jeśli chodzi o tę brzozę, to jest to po prostu inna, bardziej szlachetna odmiana brzozy. Nie wiedziałam że są szczepione.
Tutaj jednak po szczepieniu podkładka ma piękną białą korę i liście są inne niż u zwykłej brzozy - większe i błyszczące. Czy chodziło o to, żeby właśnie powstał taki mix? Jakiej odmiany jest podkładka i zraz? Czy po latach miejsce szczepienia jest widoczne (inna kora podkładka/zraz)? Nie mogę tego dojrzeć na zdjęciach w internecie.
Czy jeśli szczepienie jest na wys. 1,2 m, to podkładka urośnie jeszcze w górę, czy będzie się rozrastała tylko korona?

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 18:10, 02 sty 2020

Do góry
Pokaż zdjęcia tych egzemplarzy. Cięcie takich brzóz to nie jest jakiś schemat, ich się nie tnie w zasadzie. Jeśli chcesz bardziej rzadko gałęzie to po prostu wytnij te, które uważasz że jest ich za dużo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:54, 02 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja także oglądam strony z różami, ale mam jeszcze tyle nie posadzonych docelowo, biedne biedują sobie w doniczkach,albo w ciasnocie... muszę im przygotować ogród różany, wtedy będę zamawiać..ale też mnie korci, jak nie wiem co.

Dalie i róże - moje miłości największe ..i jeszcze floksy. Pozostałe na drugim miejscu. Planuję rabatę na samym wjeździe, zamiast łąki kwietnej. Tutaj do likwidacji będzie. Front musi być zachwycający, a nie denerwujący. Łąka sobie będzie gdzieś dalej.

Zimy nie ma. Budujemy sobie cosik pomalutku.

Ja floksy też lubię i zrobiłam sobie u siebie takie "floksikowo" Mam sporo odmian i okazało się, że za dużo kolorów w jednym miejscu. Muszę część przenieść w inną część ogrodu. Co za dużo to nie zdrowo U mnie floksy maja siewki i dzięki temu mam dwie nowe odmiany. Trzecia siewka powtórzyła cechy rośliny matecznej, ale ma większy i ładniejszy kwiatostan.

Poczytałam o kurach. Coraz więcej osób pisze, że chce je hodować. Kondzio ma śliczne kury, można się w nich zakochać. Tak mi się wydaje (a może się mylę), że pomalutku ogrody staja się też użytkowe. Ja na przykład nie wyobrażam sobie ogrodu bez owoców, a teraz i bez warzyw.

Danusiu, życzę Wam wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:58, 02 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewo, na tych zdjęciach z Old Vicarage - tam były malutkie te zagrody, w warzywniku, ogrodzone.

Danusiu, mam tylko 200 qm calego ogrodu przy szeregowce, a marzy mi sie jeszcze mala szklarenka. Chyba jednak nie wcisne.

Ogrody w Belgii polecam Ciekawa jestem Twoich wrazen w porownaniu z Anglia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:17, 01 sty 2020

Do góry
Ewo, na tych zdjęciach z Old Vicarage - tam były malutkie te zagrody, w warzywniku, ogrodzone.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:16, 01 sty 2020

Do góry
Tak sobie myszkuję po internecie, szukam inspiracji, ogrodów w jakich nie byłam i przypadkiem natknęłam się na amerykańską stronę z gotową wycieczką do Belgii...hmm tam jeszcze nie byliśmy. Chociaż w przyszłym roku ograniczam ilość wyjazdów do..jednego, nie czterech.
Gardenia 2020 19:14, 01 sty 2020

Do góry
My się w zeszłym roku obkupiliśmy w cebule lilii, dalie, róże nawet były. Szybciutko oblecieliśmy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:13, 01 sty 2020

Do góry
Z tymi kurami to mamy wzloty i upadki. Raz decydujemy, że będą, potem że nie będzie. Ale ja tak sobie przemyślałam, że zdrowe jajka to ważna rzecz w diecie...po co kupować, jak się ma tyle ziemi, że nie sprawią one kłopotu.

Ja zawsze mam takie powiedzenie: na wypadek wojny mus być samowystarczalnym
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:11, 01 sty 2020

Do góry
Krysiu, Izo- dziękuję. Zapraszam. To bardzo miła wiadomość. Szykujemy się na przyszły sezon.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:01, 01 sty 2020

Do góry
Takie kurniki na razie znalazłam w archiwach zdjęciowych

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:23, 01 sty 2020

Do góry
Będą w zagrodzie w sadzie, taka przenośna, że można przestawiać. Zamierzamy wydzielić teren gospodarczy, ogrodzony..

Kurnik jakiś fajny, jak w Anglii, poszukam wzorów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:10, 01 sty 2020

Do góry
Z berberysu słyszałam, że niezłe są konfitury, ale nie jadłam.

Dzisiaj obmyślaliśmy, jak się wyżywić z tej ziemi w razie czego...
Kury będziemy chyba kupować.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:00, 01 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Barberysy ładnie wyglądają

Śliczne

Właśnie oglądam program kulinarny z kuchnią irańską i jest tam używany jako kwaśna przyprawa. Muszę wypróbować

Pozdrawiam Noworocznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:46, 01 sty 2020

Do góry
Kolejne wilczomlecze

Muszę dopilnować w lutym, abyśmy ich nieopatrznie nie pościnali. Nie można ścinać, bo zaraz będą kwitnąć w kwietniu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:45, 01 sty 2020

Do góry
Myszka kolorem pasuje do nasienników irysa

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:44, 01 sty 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:42, 01 sty 2020

Do góry
Astry

Miskant i wernonia. Wernonia ma super poskręcane, ciemnobrązowe listki

Rudbekia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:41, 01 sty 2020

Do góry
Kwitną ciemierniki, są nieco podgryzione lub oszkodzone

Perovskia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:39, 01 sty 2020

Do góry

Pszonak ma pąki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies