Kamila dobrze mówisz, faktycznie śnieg zszedłem poza magnolia nie widzę strat na szczęście
Cześć tulipanów sie położyło ale moze sie podniosą, nie sa połamane. Jutro dokładnie polukam.
Mimo wstrętnej pogody prawie cały dzień spędziłam dziś w ogrodzie. Zimno jak na syberii a chwasty rosną niestety. Nie wiem czy nie przypłacę tego jakimś przeziębieniem bo jak już zbierałam się do domu to ręce i nos prawie bez czucia miałam.
Wyczytałam w lokalnej gazecie,że do połowy maja jakoś specjalnie cieplej nie będzie. Majówka też raczej zimna i deszczowa
W nocy u mnie mróz chyba spory był bo rano było biało od szronu. Grujecznik jeszcze bardziej pożegnał,magnolia-szkoda słów
Pozdrawiam weekendowo i trzymajcie się ciepło
alez mieliscie mroz brrr u mnie do -2,5 spadlo dzis. Magnolia skonczyla kwitnienie ale i tak juz byla na wylocie. Tulipany zwiesily glowki ale juz sie podnosza
Kiku śliczna, a najbardziej ta magnolia, dorodna! Żal, ale za rok odwdzięczy się.
U nas widziałam taki wrzos, ale u mnie nie chcą rosnąć, nie skusiłam się.
Super klony, oby dały radę
niby wode lałem w sierpniu ale nie pomyślałem że na podwyższeniu tak jak piszesz może być zaburzona gospodarka wodna...
swoją drogą nie okrywałem tez na zimę (tzn okryłem ale u mnie tak wieje że wywiało) i może się przemroziły...nie teraz to za rok...na razie zimno to jeszcze cierpliwie czekam..
Zakupiłam ją, po hymnach pochwalnych na forum, nie wiem...może u innych ma się super, ale przynajmniej u mnie, Justyny i Kasik nie, a zatem potwierdza to moją opinię o niej,
Tej Shirazz nie chcę, szukam tych, co kwitną na przełomie kwiecień a nawet bardziej maj.
W przyszłym roku da pokaz Marie Rose, długo ma kwitnąć, pachnieć
Wiem, że korci Cię Sunrise, mam ją, jest bardzo wrażliwa, w tym roku tylko 1 kwiat był!...trzeba ja porządnie okrywać juz na jesień.
w ubiegłym było więcej
szukam podobnej, bo na rabacie pod wyspą berberysowaa chcę kolorystykę żółto, białą, ciut pomarańczu; będę tam dosadzać magnolię Sunsation, hiacynty cytrynowe, różne odmiany żonkili, żółte krokusy, białe tulipany i kilka pomarańczowych, a może i kilka białych margaretek, ale chyba nie wcisnę
U mnie również bez przymrozku, moja magnolia z daleka wygląda biało.
W roli ketchupu wystąpił w mojej kuchni barszcz, zdziwiona byłam, że tak ładnie się dał umyć.
A ogród, teraz będzie cieplej więc powolutku wszystko nadrobisz, sama jutro będę dalej działać.
Szukałam informacji na forum o hyzopie i trafiłam do Ciebie
Zgłębiam temat o nim bo mam w swoim zielniku.
Ja mam 'Dracocephalum ruyschiana'
Posadziłam też pszczelnik mu do towarzystwa.
Śliczny masz ogród.Zachwyciłam się rabatami,nasadzeniami.
Makówki pomysłowe i jakże pasujące do Twoich klimatów.
Jesteś bardzo kreatywna
Na pogodę wpływu nie mamy,trzeba przeboleć
Ale szkoda wielka jak roślinki marzną wtedy kiedy nie powinny.
U mnie róże,magnolia i kielichowiec w ubrankach.
Być może magnolia w sierpniu kiedy zawiązuje pąki dostałaa zbyt mało wody ? Czy dobrze pamiętam, że ona w kręgu na podwyżeniu rośnie? Może to właśnie jest przyczyna, może ma złą gospodarkę wodną ?
Moja Alexandrina juz wczesniej zmarzła ale sa jeszcze pączki które sie nie rozwineły , moze troszke kwiatów będzie ale i tak co to za widok jak wiekszosc zmrożona. Susan jeszcze w pólowie pootwierała paki , to sano Nigra ale Laurka pewnie tez zmarzła,najgorzej z nowo kupioną Leonard Messel bo miał juz listki chyba całkiem padnie, na razie nie patrzę bo mi serce pęknie.
Fakt ten kwiecień w ogóle nas nie rozpieszcza, ja się cieszyłam, że po raz pierwszy magnolia mi będzie kwitła, a po ostatnich nockach to raczej nie mam złudzeń