Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ukochany ogród ;) 10:04, 07 cze 2013

Do góry
Witajcie to ja Wam dziś pokaże niespodziankę jaką zrobiła nam pewna kotka przyprowadziła 5 maluchów które już nawet same zaczęły jeść śliczne są ale teraz bedę musiała im szukać nowego domku a tu jeden z maluchów taka łaciata brązowo-czarno-ruda ale reszta jeszcze bardziej chyba jest łaciata od niej
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:51, 07 cze 2013

Do góry
Jola już pisałem Ani (GorAna) niestety jestem zablokowany totalnie -nawet Tatry stojąpod znakiem zapytania

Anita mi też humor się poprawia po porannym przeglądzie ogrodu

pierwsza nie z tych najwcześniejszych

zakupy posadzone serbski Pendula Bruns i jałowiec Dream Joy

ogrodoweimpresjejolki 09:21, 07 cze 2013

Do góry
Dzień dobry

Ogród Agi - trudne początki 09:17, 07 cze 2013

Do góry
Witam,
dziękuję za szybki i tak owocny odzew.

Pani Danusiu dziękuję za porady( a Pani Ogród - brak słów SUUUUper), spodobał mi się Pani pomysł z bluszczem. Czy on się będzie sam wspinał, czy należy mu zrobić mu kratownicę, jak szybko rośnie( czy nie jest bardzo eksapnsywny? czy powojniki puścić razem z nim?
A jeszcze czy można bybyło coś wsadzić pod bluszczem?

Ja wcześniej myslałam o wiśniach lub o miłorzębie szczepionym(ale cena miłorzębu-powalająca jak ma sie kupić kilka szt) i coś kolorowego na dole

A teraz jeszcze chciałam poprosic o poradę w dalszej części
W dalszej cżęści za domem kolejny problem, ściany, mury, ogrodzenia betonowe dookoła brrrrrrr. Jedna ze ścian ma 6 m wysokości i słoneczko jest tam po 15, druga ściana - ogrodzenie sąsiada - słońce do południa. Na wysokiej ścianie rośnie trójklapowiec i nieźle sobie radzi, teraz dosadziłam na dole hortensje pnącą i winobluszcza pstrego ( może za kilka lat będą takie jak tróklapowiec) Ale czym obsadzić dół? I ten nieszczęsny biały mur- sąsiadka dala mi sadzonki bzu i jagody kamczackiej i pod tym murem wsadziłam, ale to chyba nie był dobry pomysł. Te drzewka co widać wcześniej to gruszka, śliwka, wiśnia i agrest.

Tutaj mam ochotę coś wsadzić ale jest to rabata południowa i hortensja nie będzie dobrym pomysłem?

Tyle mam do zrobienia, ale chęci mam tylko brak zmysłu artystycznego;(((
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 09:14, 07 cze 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
i największy dylemat ... pień ...

obrósł rojnikami jak na złość tak ślicznie, że nie mam sumienia go usuwać ... tylko gdy był w płytach nie miało to takiego znaczenia dla powierzchni tarasu ... teraz bendom wymarzone dechy ... coś we mnie jest za tym aby ten pień zostawić ... nawet coś w żonie takiego jest ...

co robić ... ??? ... jak żyć ??? z pniem czy bez pnia w tarasie ???

piękny ten pień...tzn. pięknie wygląda...ja bym go zostawiała...widzę, że lawenda szaleje...a naparstnice jaki kolor?...bardzo się im ostatnio przyglądam...strasznie mi się podobająna przyszły sezon chyba sobie sprezentuje...z nasion wysiewałaś?

pozdrawiam Konstancjo
Ogród w Holandii 09:08, 07 cze 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Dziś oglądałam sobie jak się podlewa. I musiałam to uwiecznić

fajne to zdjęcie...a tak wogólę to pozdrawiam...dawno mnie nie było...ale zaległości nadrobiłam...skrzynia na sałatę booossska...ale czytam, że planujesz jeszcze jedną zrobić...fajna jest...taka inna...listewki sa w pionie a nie w poziomie jak to zwykle bywa...ja bym zaczęła od zbicia podstawy

pozdr
Rododendronowy ogród II. 09:04, 07 cze 2013

Do góry
Bożenko dzięki za info w sprawie azalii Muszę ją w końcu posadzić, na szczęście weekend przed nami!

nie mogę się napatrzeć:

Rododendronowy ogród II. 09:00, 07 cze 2013

Do góry
Zostawiam wczoraj zrobione ptaszki i życzenia miłego dnia dla wszystkich.

Ogródkowy zawrót glowy 08:59, 07 cze 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dobra, wywal te brzozy, bo to zupełnie nie takie, o które mi chodziło (mi chodziło o brzozę karłową nana, szczepione na pniu widziałam w szkółce w Bielsku). Zamiast nich posadź kolumnowe wąskie jałowce, np. sentinel lub cisy "Wojtek", aby podnieść optycznie skalniak, by nie było tak płasko. Konfiguracja 2+1 znaczy: w jednym miejscu dwa obok siebie, w innym 1 sztuka. Azalie posadź w jednym miejscu 3, w drugim 5. Jeśli rosną tam jakieś jałowce płożące, to daj je na brzeg skalniaka, by się "wylewały". Brakuje mi takiego właśnie w miejscu między 1 a 2 z prawej strony. Miskant raczej tu za wysoki, chodzi o niższe trawki w większej ilości. Poszukaj wrzosowiska na forum chyba u Kapiasów (Sebek był i robił zdjęcia). Zobaczysz, jak się tam zestawia rośliny na wrzosowisku z trawami (polecam turzyce oraz sesleria nitida. Nie zapomnij o wrzoścach.
Nanieś te korekty i pokaż. Myślę, że jest duuużo lepiej, ale to Ty wybierasz i Ty urządzasz ogród i tobie ma się podobać - pamiętaj.
Jak zrobiłaś ten projekt, to zauważyłaś, że większe grupy roślin dają efekt?

Ps niestety owoce golterii mogą być trujące. Cis także

Nie mogę Ci poświęcać aż tak dużo czasu i komentować każdego Twojego kroku ogrodniczego. Dałam Ci już wiele wskazówek, musisz troszkę sama pokombinować. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy

Nie no brzozy musza być tylko musze je gdzieś znalezc moze w jakiejś szkółce na necie znajdę

Szkoda ze ta golteria moze byc trujaca bo bardzo to ładne No z tymi grupami roślin to prawda ale czasem to tak ciężo coś samemu wymyślić ja ten skalniak już 4 rok robię!!! całe lato co roku tylko na skalniaku siedze a reszta ogrodu zaniezbana wierz mi , ze mysle duzo sama rano wstaje myse o skalniaku w ciagu dnia patrze i mysle zasypiam mysle nawet w nocy mi sie sni haha ale ten Twój pomysł moze byc fajny tylko co innego zrobic sobie to w programie a co innego na zywo mam nadzieje ze w koncu cos sie uda Dziekuje ci bardzo
zrobiłam taki szkic miedzy wrzosami trawki

Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:54, 07 cze 2013

Do góry
bociek napisał(a)
[img size=640x480]

dawno czegoś tak ładnego i efektownego nie widziałam!...suknia z żurawek
Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:39, 07 cze 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Kilka fotek, zeby nie bylo pustych przedbiegow i lece na kominki.

PS. M nie zgadza sie na zrywanie darni Na razie

ta rabata jest poprostu świetna!!!!...limki jak buchną kwieciem będzie co podziwiać...ten bluszcz na płocie klimaciarski

buziaki
Ogród... reni 08:37, 07 cze 2013

Do góry
Od rana świeci słonko jest nadzieja, że już tak będzie
Lilie od Hani...jeszcze chwilkę i będzie kwiat

Ogród przy lesie początek 2012/2013 08:37, 07 cze 2013

Do góry
Miłego dzionka
Ogród Agi - trudne początki 08:34, 07 cze 2013

Do góry
Dzień dobry
Ty pisałaś o wiśniach, Beatka o bluszczu....i wyszło takie cuś
Ogród Agi - trudne początki 08:31, 07 cze 2013

Do góry

Tutaj posadź trzy kulki Thuja Danica, lub kulki z cisa, albo Thuja 'Golden Tuffet" - jest wesoła i ma łądny kolor. ożywi tę kopozycję.
Ogród Agi - trudne początki 08:29, 07 cze 2013

Do góry

Na tej lewej rabatce masz wszystko zielone, to smutne jest. Pod modrzewiem stwórz kompozycję z trzmieliny żółtej a obok może żurawki Berry Smoothie? one takie optymistyczne są w kolorze

Albo od płotu 3 szt Platycladus orientalis Aurea Nana a przed nim różowe żurawki, a na brzegu inny kolor np. pomarańczowy, lub na odwrót.
Rododendronowy ogród II. 07:58, 07 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Monika też ma piękny kolor, mam ją i jeszcze Folklore

Aniu Monic mam kilka ale one tak jak i Folclore sa bardziej pomarańczowe niż herbaciane a ta jest herbaciana , czy słomkowa jak by ten kolor nazwac.
Ogród... reni 07:37, 07 cze 2013

Do góry
reni napisał(a)
Dzisiaj była piękna pogoda

Piękne te piwonie! Odkrywam ich urodę na nowo - pewnie dosadzę jakieś jesienią.... Moje, białe , jeszcze w pąkach, nie mogę się już ich doczekać...ale takie różowe też muszę kupić, koniecznie
Mój mały skrawek ziemi 07:27, 07 cze 2013

Do góry
Witam Wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie
zaległości ogromne mam , czasu zabrakło kompletnie , taki sezon na kosmetykę
Dziękuję Wszystkim za słowa tak miłe i ciepłe .
Gierczusia jak tylko rozrośnie się żurawka by ją uszczknąć odrobinę to będę pamiętać o Tobie
i nie musisz się dźgać
Zakątek z fioletową ławeczką 01:28, 07 cze 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)
Agnieszko, te doniczuszki kupiłam u nas w szkółce ogrodniczej w Kole
Witaj Monteverde To pechowe moje miejsce to południowy zachód-zachód. Nic tam nie chce rosnąć

Doniu ja mam na zachodniej stronie taką pnącą horti
i powojnik
i wiele innych roślin tylko dla nich ochroną jest ściana domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies