Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój ogródek pod Gdańskiem 23:25, 18 cze 2013

Do góry
Monika, właśnie, ja po radę, ale się zagapiłam...
Jaki powojnik fioletowe lub niebieski do cienia kupić??? Planuję taki kącik wypoczynkowy w cieniu zaaranżować ( bo u mnie wszędzie słońce!) z różami pnącymi i powojnikami właśnie, ale tam przez ponad pól dnia cień... O właśnie tu

Mam zamiar sadzić jesienią, czy dla powojników to dobry czas czy poczekać do jesieni? Róże najwyżej tylko posadzę na jesieñ
P.S. Wybierasz się w sobotę na Święto Róż?
Zakątek Olgi 23:24, 18 cze 2013

Do góry
Rzut oka na cienistą stronę

i słoneczną, chociaż tym razem w deszczu

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:22, 18 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Sebciu gdzie taką inspirację lawendowo-firletkową znalazłeś? W ubiegłym roku na CHFSH?

Chyba sam to wymyśliłem Robiąc rewolucję tej wiosny szedłem w zgrane duety i zmienność, które podpatrywałem w Anglii, na Chelsea czy w ogrodach

Idąc od początku"dołu" tej rabaty, bo obok w końcu jest murek są floksy szydlaste, dalej firletki z irysami, potem lawenda, przed nią róże, obok róż są szałwie omszone i przywrotniki. Za szałwiami są jeżówki, obok nich są flosky wiechowate, z tyły są kosmosy, które się wysiały. Przed floskami mam białe fiołki i orliki, obok nich prymule i wrzosy. Na górze natomiast jest szpaler róż, w ich nóżkach kocimiętka, która z murku zwisa na lawendę. Obok są trzykrotki, potem ostróżki, przed nimi turzyce palmowe i bodziszki No i pas karmnika Na samym końcu hortensje anabelle

Rośliny zestawiłem w ten sposób, żeby ciągle coś kwitło i grało z innymi - i choć nie jest to angielska rabata to ją zaakceptowałem Myślałem nad nią całą zimą

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 23:15, 18 cze 2013

Do góry
Małgosiu - zaraz zajrzę

W trakcie:

Teraz jest tak:

Zakątek Olgi 23:11, 18 cze 2013

Do góry
Jolu, ja właśnie na to liczę. Dążę do tego, żeby roślinki zarosły ziemię i żebym nie musiała plewić, w niektórych miejscach już mi się udaje, ale jest jeszcze wiele do zrośnięcia. I oczywiście już pokazuję więcej ogródka.

Pierwsza lilia w tym roku.
Takie piwonie miałam, bo już przekwitły

A to połączenie bardzo mi się podoba
Mój zielony świat 23:10, 18 cze 2013

Do góry
dziewanna

pęcherznica diabolo

czosnek hair

Acer Hana Matoi coraz piękniej się przebarwia

Dissectum Garnet również szaleje

ogrodoweimpresjejolki 23:04, 18 cze 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Pieknie u Ciebie no i masz jarzmianke Ale roza morelowa cudna Pozdrawiam

Tez lubię tę morelową

Od zeszłego roku coraz więcej u mnie białych kwiatów.
Zaczęły kwitnąć tawułki - pierwsze zrobiły to białe

Mój zielony świat 23:04, 18 cze 2013

Do góry
Co zrobić by magnolia miała kwiaty nie tylko raz w roku?
- podsadzić ją powojnikiem Tutaj Utopia.

Anglia czerwiec 2013 23:03, 18 cze 2013

Do góry

Anglia czerwiec 2013 23:00, 18 cze 2013

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 23:00, 18 cze 2013

Do góry
A tu rosną szałwie...
sadziłam w upale i troszkę ucierpiały ale juz się podniosły i rosną a niektóre nawet kwiatki mają...to są zdjęcia wczorajsze dziś już lepiej wyglądają...
Dziękuję Magnolio!!

Zakątek Olgi 23:00, 18 cze 2013

Do góry
I moje róże, już prawie wszystkie zakwitły

[img

size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/39/392657/original.JPG[/img]

Mój zielony świat 22:59, 18 cze 2013

Do góry
Irenko - zapaszam serdecznie
Aniu - już daję
Agatko - Eva jak dla mnie ciemne bordo, ale to kwestia interpretacji, odbioru koloru.
Jak najbardziej można je formować na niewysokie drzewo. Te bzy bardzo dobrze reagują na cięcie. Jeśli chcesz prowadzić go w formie drzewka, warto byś przy wyborze zwróciła uwagę na roślinę, która będzie miała wyraźnie zaznaczony przewodnik. Usuwaj boczne gałęzie, prowadź do wyskości jaką chcesz uzyskać, a potem ścinaj górę, by zagęścić koronę. Szybko rosną, także nie będziesz musiała długo czekać
Bez Eva

Plumosa Aurea

Kruszyna Asplenifolia, blaszka liściowa zredukowana wręcz do nerwu. Dodam, że jej dodatkową zaletą jest jesienne złote przebarwienie

Brzoza Trost's Dwarf, delikatna, pokręcona, zwiewna

Anglia czerwiec 2013 22:58, 18 cze 2013

Do góry

Anglia czerwiec 2013 22:57, 18 cze 2013

Do góry
Coś dla miłośników staroci w ogrodzie, Uwielbiam

Dla odmiany czas na zmiany... 22:55, 18 cze 2013

Do góry
wczoraj trochę zdjęć porobiłam, więc jeśli macie ochotę to zapraszam na małą fotorelację

moje dziecię i szaleństwa na nowej huśtawce

robimy sekrety

i roślinkowo

warzywnik z szerszej perspektywy...wreszcie mogę, bo tak mniej więc bajzel opanowany....tam gdzie ziemia trawę zasiałam

wygląda na to, że mam trzy rodzaje szafwii-fiolet, róż i ta obok fioletowej z bardziej okrągłymi liśćmi, jeszcze nie kwitnie, ale bardzo szybko rośnie i wydaje się być najwyższa...czekam na kwitnienie

gożdziki w objęciach żurawek

i moje ukochane

powojnik szaleje na całego...jest niesamowity....i ma mnóstwo pąków

moja pięknotka niedługo zakwitnie...już w pąkach pachnie niesamowicie...

i ostróżki...kolejne moje ogrodowe skarby

poza tym nic ciekawego się nie dzieje...w sobotę robiliśmy opryski na chwasty w trawie...tyle koniczyny nie było żadnego roku...po 3 dniach widzę, że coś się zaczyna dziać, ale nie w każdym miejscu...ciekawe dlaczego?....myślę jaki teraz powinien być następny krok...tzn. napewno ją w sobotę skosimy, a co potem?...dosiać nową?....zasilić nawozem?.....hhmmm...muszę poczytać.....

wczoraj trochę chwastów powyrywałam...i o dziwo muszę stwierdzić z wielką radością, że aż tak ich dużo nie mam...ale w sumie biorąc pod uwagę ilość rabat(całe trzy + warzywnik) to to chyba żaden wynik

dziś dostałam od koleżanki lawendę....ale takiego okazu to ja dawno nie widziałam...tzn. widziałm rok temu, ale lawenda też była od niej....muszę się chyba do niej wybrać i zobaczyć co Ona z nią robi, że taka dorodna...zdjęcia postaram się zrobić jutro, póki co musicie mi uwierzyć na słowo...może pomożecie mi ją zidentyfikować...w sensie czy wąskolistna czy szeroko?

jutro mamy imprezę w pracy...bardzo fajną bo o tematyce dzikiego zachodu...kapelusz kowbojski już mam...będzie Saloon, kaktusy i te inne klimaty...no właśnie , muszę jeszcze kieckę wyprasować!!!!
Ogród niby nowoczesny ale... 22:55, 18 cze 2013

Do góry

mój zawciąg dopiero kwitnie....dziwne ale najważnieksze, że kwitnie

Anglia czerwiec 2013 22:54, 18 cze 2013

Do góry

Anglia czerwiec 2013 22:53, 18 cze 2013

Do góry
Trochę więcej koloru

Zakątek Olgi 22:53, 18 cze 2013

Do góry

Tu taki obrazek z perspektywy huśtawki, no i jedna kępka tojeści, jak się za bardzo rozrośnie, to będę się wtedy martwić. Na razie wygląda niegroźnie

A tu jaśmin- pachnie upojnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies