Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:14, 31 lip 2013

Do góry
oto konkursowe kompozycje. Dwie są mojego autorstwa. Zdjęcie robiła Iza - grupa wrocławska zna
Na chwile obecną nie mam bardziej szczegółowych fotek. Najmniej widać obrazek

Poszukuję pomysłu na taras 08:56, 31 lip 2013

Do góry
Donica prawie gotowa Jeszcze tylko umocnienia i ziemia. Już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Niedługo przyjadą nowe deski i taras na Rodos( Rodzinny Ogród Działkowy Ogrodzony Siatką) będzie gotowy

Myślałam, żeby do donicy wsadzić hortensje limelight ale czy nie jest za wysoka na taką doniczkę???
Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:37, 31 lip 2013

Do góry
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna
Choroby i szkodniki iglaków 08:29, 31 lip 2013

Do góry
Witam, mam problem z iglakami. Może ktoś z was rozpozna co to jest i pomorze mi. Na pierwszym zdjęciu jest kosodrzewina gubi igły na nowych przyrostach. Dwa następne zdjęcia to modrzew. Na wiosnę miał mszyce. Opryskałem confidorem i pomogło. Ale teraz coś się dzieje i nie mogę rozpoznać co, profilaktycznie pryskałem mospilanem 2 razy i nie mam poprawy. Dwa ostatnie zdjęcia to pień sosny wejmutki. Nie wiem czy to jakiś grzyb ale coś jest nie tak.Ogólnie całe drzewo wygląda jakby brakowało energii. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:03, 31 lip 2013

Do góry

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:02, 31 lip 2013

Do góry

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:01, 31 lip 2013

Do góry

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:59, 31 lip 2013

Do góry

Ogród Janiny 07:58, 31 lip 2013

Do góry
Bogusiu nie całkiem na słonku , tylko w południe ale gdy słonko się przesunie to zaczyna padać cień z lipy.. Trochę się ochłodziło ale deszczu nie było, nie mogło by padać równo , u innych narobiło szkody a nas deszcz omija .. Zaczynają przebarwiać się hortensje ..

Tą ostatnią sama ukorzeniłam i pierwszy raz kwitnie ..
Zaczynają kwitnąć wczesne chryzantemy

i mieczyki

te przeniosłam już z kiełkami z podwórka bo moje pieski ich wykopały ,myślałam że nic z nich nie będzie a tu tak pięknie zaczynają kwitnąć ..
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:57, 31 lip 2013

Do góry
I rabata pod domem do której chcę dosadzić bukszpanowe obwódki...........
Teraz kwitną wyhodowane prze ze mnie chabry, czekam jeszcze na nieśmiertelniki .
Wsadziłam jeszcze lilie kupione w lidlu...

Strasznie podoba mi sie połączenie żółtego, lekkiego pomarańczu, różu i akcentu z niebieskich chabrów

Pomysł na ogród 07:54, 31 lip 2013

Do góry
woda będzie tłoczona zwykłą pompką do oczek :

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:54, 31 lip 2013

Do góry

Pomysł na ogród 07:53, 31 lip 2013

Do góry
zrobiłem też kratkę , która zostanie przykryta siatką i jej zadaniem będzie utrzymanie ciężaru żwiru i kamieni

Pomysł na ogród 07:52, 31 lip 2013

Do góry
wczoraj też zacząłem konstruować małą fontannę
na razie są to prace konstruktorskie
a wizerunkowe pozostają jeszcze w fazie projektów i rozważań

do kuwety został przyklejony kołnierz z folii - będzie on minimalizował "uciekanie" wody :

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:52, 31 lip 2013

Do góry
W niedzielę zrobiłam sesję moim kwiatuchom
To już chyba ich ostatnie podrygi

Pomysł na ogród 07:51, 31 lip 2013

Do góry
jak wiecie , dosyć długo szukałem w całej okolicy derenia kanadyjskiego

już myślałem ,że jest niedostępny lub będę musiał zamówić go przez internet
a tu wczoraj .... jest !

Pomysł na ogród 07:49, 31 lip 2013

Do góry
znalazły swoje miejsce na rabacie za tujopisem

Pomysł na ogród 07:47, 31 lip 2013

Do góry
kupiliśmy jeszcze taką oto piękność :

Pomysł na ogród 07:44, 31 lip 2013

Do góry

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:34, 31 lip 2013

Do góry
Cześć Asiu.ja też mam takie zaległości na każdym polu że hej .
Po przyjeździe z wakacji zaczęłam u Ciebie nadrabiać i nie dotarłam do końca ....a co dopiero mówić o wczytywanie się w kilka wątków........chyba będę studiować zimą .

Była u mnie koleżanka z synkiem...także czas poświęciłyśmy dzieciom.
Na szczęście w zeszły piątek przyszli ogrodowi i wykarczowali to co najgorsze, część jednak spryskana randapem .

A mnie został warzywnik i część pod lasem z kwiatami....przez upały nie dało rady plewić, wczoraj u nas padało...także chwasty znowu sobie ładnie porosną.....

Czekamy na korę, powinna być chyba w tym tygodniu .
A ja w międzyczasie walczę z wyborem kamieni do wysypania rabat przydomowych..

To co mi się podoba drogie .......to co w miarę kolorystycznie pasuje........jakieś resztki w ogrodniczym.......i chyba wybierzemy wersję szarych otoczaków

jak na zdjęciu na dole.

Szukam też bukszpanów i cisów żeby obsadzić rabatę pod domem kwadratami z bukszpanów, a cisami siatkę od strony sąsiada.

Ale na razie marnie mi to idzie
Wszyscy proponują bukszpany z gruntu dopiero na jesieni, a cisy drogie i marne.
Mam jeszcze 2 miejsca w których musze sprawdzić ceny........ale nie wiem czy nie będę szukała gdzieś dalej....okolice Radomia???

Póki co wyliczyłam sama że na te dwie rabaty potrzebuję około 300 bukszpanów i 100 cisów.
Myślę że jest to taka liczba że wchodził by już w rachubę gratisowy transport

Jakby ktoś miał namiar na te roślinki byłabym wdzięczna .
Jak ich nie znajdę teraz czeka mnie ręczne podlewanie tych rabat do jesieni...w ciągu tej godziny którą mi to zajmuje mogłabym zrobić tyle innych rzeczy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies