Choina kanadyjska "Pendula" to zwisająca odmiana, bardzo malowniczy ma pokrój, zwykle jest sadzona w formie piennej, wtedy ma wygląd miniaturowego drzewka. Trzeba ją przywiązać do palika.
Pięknie się prezentuje w małych ogrodach podsadzona wrzosami i wrzoścami a także w ogrodach skalnych.
Tsuga canadensis "Jeddeloh" to karłowa odmiana choiny kanadyjskiej, którą uwielbiam za jej kolor i niezawodność oraz ładny pokrój.
Jest półkolista przewisająca, osiąga około 0,5 m wysokości.
Igły ma delikatne, nie kłujące. Lubi osłonięte stanowiska, żyzne gleby i wilgotne. Doskonała na wrzosowiska.
Tsuga canadensis o jedna z moich ulubionych roślin iglastych. Ma nieco luźny pokrój jeśli nie jest cięta i "koronkowy" wygląd, ponieważ gałązki są lekko przewisające. Igły koloru jasnozielonego i pokrój szeroko-stożkowy. Nie kłuje, jest delikatna w dotyku. Osiąga po 30 latach 10 m wysokości.
Zalecam jednak jej cięcie, czy to w strzyżonym żywopłocie, czy to pojedynczych egzemplarzy. Zdecydowanie ładniej będzie wyglądała.
Woli gleby wilgotne niż suche, pH lekko kwaśne, ale zadowala się glebami przeciętnymi. Może rosnąć w słońcu, półcieniu i cieniu - to wielka zaleta.
Jeśli robimy żywopłot sadzimy co 0,5 m małe egzemplarze i potem tniemy. Ładnie się zagęszcza.
Choina kanadyjska jest jasnozielona, dla mnie ma wygląd "koronkowy".
Niebieskawa na pewno Agnieszko nie jest, a więc to na plus.
Zapraszam do wątku o choinie
Mam pytanko- co ile sadziłaś wiśnie pospolite? Jaka jest minimalna odległość, w której można je sadzić, żeby się nie stykałt ze sobą i ładnie wyglądały?
Docelowa średnica korony to 3 metry, a więc "na styk" sadzimy co 1, 5 metra, a jeśli mają się nie stykać to co 2 metry.
To jest fajne, bardzo ułatwia pracę przy mierzeniu, bo nie muszą do tego być dwie osoby.
A w tym momencie, skoro mamy nowe wpisy w tym wątku, nieśmiało zapraszam Was do naszego sklepu z narzędziami Joseph Bentley z Anglii - popatrzcie na ofertę, jeśli potrzebujecie kompletować swoje narzędzia.
Wg mnie projekt jest dobry, ładnie to rozplanowałaś
W dól od narożej Pinus cembra może daj wyższ iglaki pod płotem, nawet te same co z lewej strony. Berberys Bagatelle tnij w kulki, a za nimi chyba coś innego daj niż znów berberys. Może tuje wschodnie Aurea Nana?
Wierzba japońska? Ja bym pewnie dała coś innego na pniu -choćby trzmielinę, żeby była zimozielona.
I za okrągłym placykiem pienny cis na kiju.
Dziękuję Daniusiu, ale ładnie to to nie jest
W dół od Pinus cembra jest skarpa... ( to nie ogrodzenie - powinnam zaznaczyć przepraszam) nie rysowałam jej jeszcze..tak jakoś wydawało mi się, że może tymi berberysami zacząć nawiązywać to tego co będzie na skarpie?
Właśnie tutaj nie wiem co posadzić. Bo tak pasowałoby chyba, aby cembra była wyższa a w dół coś niższego, może jakieś kosodrzewiny?
Danusiu, a co można posadzić za różami?? Niebieska budleja i barbulla jest po bokach, z różami różowymi i białymi powinna fajnie wyglądać, ale co za?? Czy do róż pasują jakieś trawy i np. cyprysik groszkowy??
Bagatelle mam już 2 i właśnie mi ładnie się w kulki układają Tak zrobię.
Wg mnie projekt jest dobry, ładnie to rozplanowałaś
W dól od narożej Pinus cembra może daj wyższ iglaki pod płotem, nawet te same co z lewej strony. Berberys Bagatelle tnij w kulki, a za nimi chyba coś innego daj niż znów berberys. Może tuje wschodnie Aurea Nana?
Wierzba japońska? Ja bym pewnie dała coś innego na pniu -choćby trzmielinę, żeby była zimozielona.
I za okrągłym placykiem pienny cis na kiju.
Pistia rozetkowa (Pistia stratiotes) to ta jaśniejsza, a ta druga z takimi balonikami to Hiacynt wodny (Eichornia crassipes)
Obie rośliny u nas nie zimują trzeba je przechować w akwarium.
Te palmy znajdują się w dużo ogrodach w Anglii, tu w otoczeniu bukszpanów
To albo jukka karolińska albo kordylina australijska (Cordyline australis) - mam takie w swoim ogrodzie także purpurowe i paskowane. U nas za duży mróz, ale kilka stopni poniżej zera wytrzymują.
Zdaje się, że bardziej jukka, bo widać że jest taka sztywniejsza i ma krótsze liście niż kordylina i ostro zakończone końce liści.
Czy masz zdjęcie z bliska?