Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nad Rozlewiskiem 23:42, 04 lip 2013

Do góry
Bożenko, już się poprawiam

Kiedy zajechaliśmy nad Rozlewisko późną nocą, boćki spały. To znaczy, ja tak sądziłam. Przecież ciemną nocą boćki śpią, prawda?
Następnego dnia (w piątek) wstałam bardzo rano i pobiegłam na taras zobaczyć, co też słychać u boćków.
Hmmm... Gniazdo było... puste?

Nie było widać żadnego bociana, ba, żadnej główki bocianiej, ani nawet czubeczka takiej główki.
Żadnego dzióbka czarnego, małego. Ani dzioba dużego czerwonego.
Nic. Wprawdzie gniazdo dość głębokie jest, to i siedzącego boćka może nie być widać, ale...
No właśnie - było jedno wielkie, zasadnicze, podstawowe ale.
Żaden dorosły bocian nie pikował nad naszą działką, wyfruwając z gniazda, ani nie fruwał w tę i we w tę, uwijając się jak w ukropie, żeby nakarmić młode.
Żaden bociek nie siadywał na dachu naszego domku, by mieć baczenie na gniazdo...
Pogoda była podła (padało), więc po kilku godzinach bacznego obserwowania gniazda musiałam jednak ogrzać się w domku.
Po południu zauważyłam w gnieździe dorosłego bociana. Pana lub Panią Bocian. Czerwony dziób, czerwone nogi.

Bociek zachowywał się zupełnie, ale to zupełnie beztrosko. Nigdzie nie spieszył, nigdzie nie wybierał, nie gonił... Z pewnością nie zachowywał się jak rodzic gromadki głodnych bocianiątek. Ba, tak się nie zachowuje nawet rodzic jednego bocianiątka!

Rododendronowy ogród II. 23:41, 04 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kilka zdjec z ogrodu bez uporzadkowania.

Katalpa ma sporo kwiatów ale dużo mniejsze nizw tamtym roku .

ale ma i to śliczne moja katalpa za mala na kwiatki jeszcze od 20 cm patyczka hoduję, ale się doczekama róża to Papageno czy inna? pozdrawiam Bogdziu liliowce też fajne i inne kwiatki
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 23:34, 04 lip 2013

Do góry
Kochani, posadziłam w zeszłym roku w maju tuje Kórnik tuż przy kostce na wjeździe do domu. Ponieważ nie mamy ogrodzenia po tej stronie, chciałam, żeby pełniły funkcję wydzielenia terenu. Chciałabym, żeby rosły sobie swobodnie, jednak niekoniecznie formowane ( ich pokrój bardzo mi się podoba, i myślę, że ładnie wyglądają nieprzycinane ) Wydaje mi się, że posadziłam je jednak za blisko krawężnika i za blisko względem siebie ( mniej więcej co 70 cm ), żeby mogły tam sobie spokojnie rosnąć ... Spójrzcie proszę i oceńcie, czy mam rację. Jeśli tak, to czy mogę je teraz przesadzić ? I w jakiej odległości od krawężnika i od siebie je sadzić ?

Mikro...klimat. 23:30, 04 lip 2013

Do góry
Witam wszystkich. Dawno, dawno temu żyła sobie dziewczynka, która uwielbiała biegać boso po rosie. Przewiązywała krowy na pastwisku, łapała motyle, jadła niemyte truskawki z krzaczka. To byłam ja. Niestety mieszkam teraz w mieście. Dziecku mogę krówkę pokazać w telewizji, a bieganie boso po miejskich trawnikach nie skończyłoby się za wesoło. W 2010 roku kupiliśmy mieszkanko w szeregowcu z upragnionym kawałkiem poletka. Coś tam próbujemy z tego zrobić, ale wiadomo, co dwie głowy…
Zaglądam tu często, ale czas się ujawnić. Od dawna czerpię z Was inspiracje. Małż już nie może słuchać moich nowych pomysłów, więc postanowiłam Was trochu pomęczyć Wszyscy macie piękne, duże ogrody, więc proszę nie śmiejcie się z mojego małego ugoru. Hihi. Postaram się szybciutko zamieścić zdjęcia żebyście wiedzieli o czym piszę.

Oto przedogródek w stanie przemiany

i po przemianie w tamtym roku

na wiosnę tego roku( nowych zdjęć jeszcze nie mam)

To po krótce przód.
Jurajski Ogród 23:28, 04 lip 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
na dobranoc

Wiedziałam kiedy zajrzeć na dobranoc
Ogród w Tarnowie 23:24, 04 lip 2013

Do góry
Pokazało się coś niepokojącego na kuli bukszpanu, czym to leczyć...

i jeszcze w donicach bukszpany

Puste pole z wysepką kwiatową 23:23, 04 lip 2013

Do góry
Moje ulubione zestawy kolorów:

Dziś o zachodzie – te krwiste kropeczki pośrodku (powyżej kamienia), to moja angielska róża, męczy się bidulka, nie nawykła do polskiej musztry, ale może się do mnie przyzwyczai

Puste pole z wysepką kwiatową 23:21, 04 lip 2013

Do góry
Moje Kochane Dziewczynki!

Basiu – aktualne zdjęcie winorośli pokazałam w wątku „Co to jest”. Tam umieściłam też inną roślinkę, zerknij proszę, bo Ty wiesz wszystko!... A pytanko mam jeszcze, czy z tej poziomej gałązki też dzieci wyłamywać? Akurat ona rośnie dużo wolniej, niż te puszczone do góry. Co do powojnika, to myślałam, że Twoje czujne oczko zauważy, że kwiatki nie są ładnie wykształcone. Powinny być całe pełne, a nie są.

Aniu - Danusia zainspirowała mnie artykułem o ogrodzie Wrapped up in Willow and Water i i wymyśliłam takie zacienienie nóżek dla mojego powojnika. Ale się naplotłam (nie mylić z plotkarą )

Ewuniu - Dziś wróciłam z ogrodu wieczorem z „nicnierobienia”... i nie wiem, gdzie trzymać bolące łapy. Jestem wstrętnym kapralem dla moich roślinek, ostatnio nawet podłapały trochę dyscypliny i jesteśmy ze sobą w zgodzie. A hakone – hm... zawsze się znajdzie jakaś czarna owca w stadzie.
Ja nie wiem, jaka to sesleria, kupiłam jedną i zrobiłam z niej trzy. I jestem nią zachwycona!

Moje zapłocie:

A to ta ostróżka, którą widać z daleka:

Mój kawałek raju II 23:21, 04 lip 2013

Do góry
Jeżówki

Czosnki po ulewie

Hortensja drzewiasta invincibelleSpirit

Blue Birde

Anabelle

Jurajski Ogród 23:20, 04 lip 2013

Do góry
na dobranoc
Ogród w Tarnowie 23:19, 04 lip 2013

Do góry
Dalszy ciąg cięcia tui, cisa i bukszpanów

Żurawka - Heuchera 23:17, 04 lip 2013

Do góry
No piękna jest u Any, a u mnie tylko taka
Mój ogród w cieniu drzew 23:12, 04 lip 2013

Do góry
rabata jajo założona w zeszłym roku dostała jednak obwódkę z kostki granitowej ( dywanu z trawnika u nas niestety brak, więc jednak ciężko było mi zachować ładną linię rabaty trawa jednak wcinała się do środka ...
przed :

i po :

czy ładniej - nie wiem, ale na pewno dla mnie bardziej praktycznie jednak
nowy nabytek ( nie patrz w dół )

szkoda, że komary nie pozwalają się nim nacieszyć
i kfiatuchy

pozdrawiam zaglądających
Mój kawałek raju II 23:08, 04 lip 2013

Do góry
liliowiec Frans Hals

String Bikini

Ogród w skali mikro :) 22:58, 04 lip 2013

Do góry
Gratulacje dla Mamy i Syna.A jakbys miała za mało motylków to mojego dołoże.

Mój ogród w cieniu drzew 22:57, 04 lip 2013

Do góry
Krzysiek no jest dokładnie tak jak napisała niżej Ania, że jedni szukają cienia, a inni dużo by dali za odrobinę więcej światła To fakt, że mam i słońce i cień, bo taras na przykład mamy dosyć słoneczny, ale ok.16 słońce już chowa się za drzewa trochę i cudownie przez nie prześwietla więc można wtedy sobie bez problemu na tym tarasie posiedzieć A w ciągu dnia mamy mnóstwo cienia/ półcienia pod drzewami. Niemniej jednak ubolewam, że nie mogę mieć ładnej trawki wszędzie, właśnie przez ten cień

Kraaniu dziękuję !

Alicjo zaglądnę do Ciebie i ja

Aniu zazdraszczam tego automatycznego nawadniania u Ciebie

Kochani, wklejam kilka ostatnich zdjęć:

rabata z ławeczką - narazie tylko Limki i żurawka Southern Comfort ( chyba jednak do przesadzenia, bo kolorki na tym stanowisku ma marne )

chwilę temu kwitnący jeszcze jaśmin
Ogród u stóp klasztoru 22:54, 04 lip 2013

Do góry
zmykam bo jutro znowu orka a po południu przykra uroczystość pogrzebowa w rodzinie . zostawiam na dobranoc róże ...a jakże .

ROSENFEE

Nasz mały raj na ziemi :) 22:52, 04 lip 2013

Do góry
Na skalniaku szaleją goździki

A na nowo powstającej rabacie gdzie ma być właśnie róża The Fairy kwitną pierwsze zeszłoroczne krzaczki lawendy...

Pod nimi maleńkie siewki

Przetrwają zimę? Zobaczymy Napewno je okryję tak samo jak lawendę bo niestety zimy u nas srogie
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:51, 04 lip 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Ania mam z 2012

to Kindly Light zapisz sobie
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 22:46, 04 lip 2013

Do góry
o, i jeszcze jedno zdjęcie, by pokazać odcinek od cisa do półkola. Co prawda słabo widać, bo darń jeszcze nie zdarta do końca. Tu pod tujami też wsadzić żurawki, czy za monotonnie będzie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies