Robercie,dziękuję! Pisząc o nudzie,miałam na myśli jeden temat.
Róże, czekamy na nie z utęsknieniem, i nie dziw ,że każdy swe pieszczoszki chce pokazywać i nimi się chwalić. Ja też do wyjątków nie należę.
Tym bardziej ,że udało się, i nie pomarzły na początku czerwca.
Tym bardziej mnie cieszą.Ale u mnie przewaga nn,bo sadzonki robiłam sama z patyczków od sąsiadów.
Powodów może być kilka.
Nieodpowiednie podłoże - gotowy substrat do roślin wodnych nie nadaje się, rośliny chorują, źle znoszą warunki zimowe. Należy sadzić w ciężkiej, żyznej ziemi, natura nam to sama podpowiada.
Zbyt płytkie przetrzymywanie roślin w okresie zimowym - tak jak widać Hrabio na Twoim zdjęciu, tak zachowują się rośliny do których dojdzie lód, one nie giną, a osłabione zapadają na choroby grzybowe.
Niedobór światła - lilia do prawidłowego wzrostu potrzebuje stanowisk słonecznych, w przeciwnym razie po dłuższym okresie zapada na choroby grzybowe i w najgorszym wypadku kończy się to zgnilizną kłączy grzybieni.
No i w końcu, to co podejrzewam najbardziej, starzenie się kłaczy, nie przesadzanie i rozdzielanie roślin - woda wypłukała ziemią, kłącza cisną się w pojemniku, mała zasobność w składniki pokarmowe wody nie pozwala na prawidłowy ich rozwój.
Proszę niezwłocznie rozsadzić grzybienie do nowego podłoża, użyć polnej, ciężkiej, żyznej ziemi. Podczas sadzenia sprawdzić stan kłaczy, jeśli widać miejsca zgniłe i śmierdzące (taki słodkawy odór), to należy je wyrzucić i zakupić nowe sadzonki. Przed sadzeniem kłącza warto wymoczyć w roztworze Bioseptu - 2 godziny (5ml/10lwody). Rany po cięciu na kłączach, zasmarować należy sproszkowanym węglem drzewnym bądź nadmanganianem potasu. Podejrzewam, że do trzech tygodni pokarzą na powierzchni zdrowe liście.
Powodzenia
pierwszy Viridiflora - Artist, drugi to Carnaval de Nice lub Flaming Flag,trzeci z serii Fosteriana- Exotic Emperor lub z serii Viridiflora- Spring Green, czwarty turkiestański, a ostatni może być Combat, ale nie wiem kiedy kwitnie znasz już nazwy to wyszukaj w googlach i porównaj ze swoimi
No obejrzałam wszystko Chopiny wyjątkowo olbrzymie w tym roku inne zreszta też ładne lilie, u mnie codziennie inne rozkwitają kup sobie różę Double Delight w niej każdy kwiat jest inny jest śliczna wstawię Ci Grahama Thomasa a Alohę reklamuj pozdrawiam
Dawid super lilie piękne kolory jak tam kopałes już zaraz wakacje może Nati bym do ciebie przyciągnęła podstępem musimy się zgadać jak będziesz miał czas paaaaaaaa
tak Basiu zaczyna, mam fiolet i róż dzięki za piękną różę ja w większości z lebiodą wyrwałam swój pełny jak był jeszcze mały zapomniałam, że tam wysialam, mam jeszcze ten