Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja działka. 15:00, 01 cze 2013

Do góry

Ładny jest! Pokaż go jak będzie w pełni kwitnienia.
Wiesz, nad łubinami też się zastanawiam...różowe, białe i fioletowe...mam taką rabatę, na którą śnieg z dachu spada. Coś tam muszę mieć bylinowego, co na zimę nie wystaje...miejsce dla dalii tam zostawię i dla mieczyków. Przez zimę się zastanowię co tam posadzić
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 14:50, 01 cze 2013

Do góry
Uwielbiam to drzewo, tuż obok tulipanowca i buka tricolor to moje ulubione drzewa
Mam maleńki okaz, rośnie już drugi sezon, mam nadzieję, że będzie pięknie zdobił mój ogród, szczególnie, że posadziłam go w centralnymi miejscu ogrodu, ku rozpaczy mojego męża, który zamiast ogrodu wolałby pole golfowe

Natomiast po deszczu jest skąpany w wodzie i martwię się, czy czasem nie ma na tym miejscu jednak za mokro...

Zastanawiam się czy czasem nie podnieść go o 10 cm by tak nie stał w tej wodzie, jak myślicie?
Wprawdzie tak wygląda po dzisiejszej nocnej burzy, na co dzień tej wody nie ma.
Ogród z łezką 14:32, 01 cze 2013

Do góry
Żurawki to piękne rośliny, bardzo podoba mi się tegoroczna marmoladka

sweet tea

autumn leaves

fire chief

Teraz to już tak leje, że żadnej nadziei...
Ogród z łezką 14:10, 01 cze 2013

Do góry
I wczorajsze zdjęcia:
astry z drugiej doniczki

rodki jeszcze kwitną ten NN

zaskoczył mnie ten kolor, nie miałam takich irysów...

i spacerowicz na polu za siatką

Bajkowy ogród Weroniki 14:09, 01 cze 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Och, jakie cudne te przeobrażenia rabatowe! Bardzo dokładnie się przyglądam, usiłując zgłębić, jak Ty to robisz, no i w związku z tym mam pytanie, jak sobie radzisz np. z prześliczną, ale makabrycznie rozrastającą się smagliczką bylinową? Mam jej bardzo dużo, ale w większości wyemigrowała na rabatę przydrożną, gdzie mniej mnie razi, że po przycięciu jest brzydka. No i te Twoje zawciągi... O istnieniu białych nawet nie wiedziałam! Czy często je rozsadzasz? Też miałam ich kiedyś pół ogrodu, ale zmęczyło mnie przycinanie po kwitnieniu. A u Ciebie wszystko takie ... wiadomo... bajkowe., malowane... Uchyl rąbka tajemnicy, jak Ty to robisz?
Pozdrawiam!

Świetnie sobie radzisz ze swoim pięknym ogrodem, Elfiku.
Smagliczki mam w małej ilości. Jeszcze wyglądają ładnie, ale już rosną w cieniu lilii i róż, stopniowo zostaną ukryte, albo i lekko wycięte.
Zawciągi wg potrzeb wyrywam, przesadzam lub na kompost. Kwiatki po przekwitnięciu traktuję nożycami, tam gdzie przeszkadzają. Białe dostałam w ub. roku od sąsiadki.Jak zechcesz, dostaniesz.
Oprócz zawciągów, uwagę przykuwają jeszcze różaneczniki, kaliny,bzy, irysy, piwonie...Pozdrawiam.

Kalina

Bez

Irysy, w tle różaneczniki.

Lek na całe zło czyli mój ogród 14:02, 01 cze 2013

Do góry
Dwa akanciki przyjechały do Polski.

Kreta 2013 13:55, 01 cze 2013

Do góry

pychotki..mają wspaniałe lody, jadłam codziennie, wiadomo, że przy chwastach mus zrzucić teraz to i owo
Bajkowy ogród Weroniki 13:53, 01 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
U Ciebie zawsze kolorowo, zarówno w maju, jak i w październiku. Pięknie.

Pozdrawiam Elizo i dziekuję.
W deszczowym nastroju zakwitły irysy, wczesne piwonie, inkarwilla, wielosił, margerytki, weigele.

Inkarwilla

Wielosił

Margerytki białe, wczesne.

Margerytka różowa.

Piwonia czerwona, wczesna.

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:48, 01 cze 2013

Do góry
Basiu - ostrogowiec jak najbardziej, zeszłoroczna sadzonka już zaczęła kwitnąć.. Posiałam ostrogowca z nasion, bo mi ten mój testowy zakup zeszłoroczny się spodobał. .. I mam kilka swoich sadzonek z nasion..... ostrogowiec jest już w mojej głowie pomiędzy kulami Muszę przesadzić sadonki w większe doniczki lub gdzieś na uboczu fo gruntu, bo posadzone w gruncie sadzonki są 5 razy już większe

A teraz mykam do garów..... a to jedyne wczorajsze foto za wyjątkiem jałowca ....... mam uczulenie na jałowce, ledwo się dotknę, a już wysypka jak diabli Chyba ograniczę ich ilość... Na szczęście szybko schodzi, ale wyglądam po każdym dotknięciu fuj..

Wszystko o czym ... Marzysz 13:47, 01 cze 2013

Do góry
Nasz dzisiejszy gość co roku nas odwiedzał, już się balam, że w tym nie przyleci, ale jest!

Kreta 2013 13:46, 01 cze 2013

Do góry

to miejsce miało magię w sobie
wszystko tam grało, także w duszy
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:44, 01 cze 2013

Do góry
Gierczuś - basen duży... zmieści się trochę amatorów mohito.... (tylko muszę jeszcze naczaić co wchodzi w jego skład).... a jak ekipa wesoła.... to mus się pomieścić

Inspiracje wynorane przez Marzenkę , więcej można obejrzeć na wątku Chelsea Flower Show 2013

I po to mamy Forum i Danusię, by nam takie cuda też pokazywała Mozna je szukać gdzie indziej, ale jakoś mi się dobrze tylko siedzi na Forum

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:39, 01 cze 2013

Do góry
Julka - zapraszam O ile coś wyjdzie z moich pomysłów i chaosu... bo ja jakoś nie umiem na papierze zaprojektować .. i kopiować też nie umiem.....

Kondzio - ja też się nie mogę doczekać..

Danusia - ludzi myślących podobnie na szczęście jest dużo Obiela krótko kwitnie, ale krótko kwitną też irysy czy piwonie... ale warto dla tego krótkiego czekać na nie i je mieć w ogrodzie.. Jak ktoś ma mały ogród , to musi zastanowić się co posadzić...ale jak już ma się trochę miejsca to warto dać szansę i dla roślin kwitnących krótko. W tulipanowcu na razie nie widać pąków..... ale czekam Trawkę udało się nam skosić wczoraj.... I zakupów nie mam..... i nie będzie.. potop szwedzki.......

Agnieszko - u nas zimno i też leje

Aldona - jedno wiem napewno.. ogród wymaga systematyczności.. inaczej zarosną go chwasty.. zrobi się jak baba jaga.. dlatego ja codziennie coś tam przy nim robię.. w ramach relaksu. I cały czas się uczę jak go "usprawnić" by dawał radość za pracę którą w niego wkładamy.. Dlatego miejscami mam maty przeciw chwastom (puste przestrzenie nie do obsadzenia bo kiedyś coś i tak tu zarośnie), dlatego stosuję korę, dlatego pozbywam się niektórych roślin, bo czasochłonne, a ozdoba za krótka, dlatego sadzę gęsto byliny, by chwasty nie miały szans... Uczę się jak zrobić ogród który nie będzie straszył i nie będzie powodował że stanę się jego niewolnikiem... Też mam chwile zwątpienia, ale zawsze się pocieszam, że to mój ogród i mój bałagan.... Może postaraj się ogarnąć tylko jeden fragment.... jeden który zawsze będzie zadbany, jak się wkurzysz, że reszta brzydka, popatrzysz na to co ładne i powiesz sobie.. kiedyś reszta też taka będzie. To moja metoda We wsiowym mam teraz taki bałagan, że nawet nie pokazuję na forum... za rok tam będzie pięknie, za rok się za nią wezmę.... i nawet nie mam złudzeń, że w tym nie mam szans I co z tego.. się nie rozdwoję A bylinki chcę mieć, wiec muszę się pogodzić, że mam tam brzydko teraz..ale niedługo zaczną kwitnąć i zasłonią to co brzydkie, będę oglądać poszczególne kwiatuszki
Niedoskonały ale własny... i tego się trzymaj, masz tyle ciekawych roślin, że niejeden kolekcjoner Ci zazdrości Ale się rozpisałam.....
Miesiąc temu zaczęłam strzyc mojego bonzaja dla ubogich... i wczoraj udało mi się skończyć.. krzywo i byle jak, ale plan sobie postawiłem, że go zetnę... a że się spieszyłam to wyszło jak wyszło. Przy okazji przycięłam innego, niecięty 2 lata
I ten inny nawet uwieczniłam na foto

Przed, a w zasadzie w trakcie

I po fryzjerze amatorze M woli takie naturalne i niestrzyżone

Kreta 2013 13:34, 01 cze 2013

Do góry
Lek na całe zło czyli mój ogród 13:26, 01 cze 2013

Do góry

Kreta 2013 13:21, 01 cze 2013

Do góry
Nasz przydomowy ogródek 13:19, 01 cze 2013

Do góry
Wiedziałam, że to on! Ale nie byłam pewna, bo u mnie dopiero taki.
Lek na całe zło czyli mój ogród 13:15, 01 cze 2013

Do góry
Aniu, Basiu, Marzenko, Bożenko pozdrawiam. W okolicach gdzie byłam nie widziałam wyjątkowej roślinności i ogrodów. Nie miałam też czasu na ich szukanie. Natomiast róże zachwycały i ten niepowtarzalny włoski klimat.

Pomysł na ogród 13:15, 01 cze 2013

Do góry
Pomysł na ogród 13:14, 01 cze 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies