Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Biblioteka UW ogród na dachu 01:29, 03 cze 2013

Do góry
Byłam tam 20 maja 2012 r. Roślinność była uboga po cieżkiej zimie. Na tym zdjęciu widać przemarznięte, zupełnie bez liści irgi.

Spotkalam kilka kwiatków powojnika tanguckiego,

kwitnącą krzewuszkę

i rozsiewający zapach bez 'Palibin'
Pszczelarnia 00:57, 03 cze 2013

Do góry
Pszczółko kwiatuszek na 500 stronkę, bo taka okrągła
a w ogrodzie cudeńka pokazujesz
Mój 4 arowy azyl... 00:46, 03 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Basiu, no piękności masz w ogrodzie, rutewka orlikolistna śliczna, ja mam Delavay’a czekam na kwitnienie o to na 600 stronkę

Aniu, dzięki za fotkę krwawnika
A moja rutewka dopiero urok cały pokaże, jak zakwitnie
Skąd masz rutewkę dwuskrzydłową Delavay’a? Zdaje mi się, że Justi ją ma, no i Zbyszek z Borów T.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:40, 03 cze 2013

Do góry
Anitko, Marzenko, Kondziu - byliście u mnie a mnie nie było ... a kuku... juz jestem, ale sobotę spędziłam równiez ogrodowo...można tak powiedziec choć nie w swoim własnym ogrodzie. Wojażowałam troszkę i przyszło mi podziwiać bukszpany w takich oto na przykład miejscach jak to

Biblioteka UW ogród na dachu 00:31, 03 cze 2013

Do góry
Poniżej budynku tej biblioteki rozpościera sie sympatyczny zielony park z urokliwymi mostkami i oczkami wodnymi

a propo' s oczka - nie wiem co to za roślinka była ?

Zdecydowanie jednak uroku całemu temu ogrodowi i na dachu i na dole nadają pnącza takie jak na tej oto altance

Mój zielony świat 00:26, 03 cze 2013

Do góry
Justyna napisał(a)

Zauroczyłam się paprociami i hostami. Musisz mieć doskonałe dla nich warunki
Tę poniżej widzę po raz pierwszy. Kojarzy mi się z pajęczą siecią
Podobna trochę do Asparagus plumosus tylko w większym rozmiarze
Biblioteka UW ogród na dachu 00:23, 03 cze 2013

Do góry
I jeszcze raz okiem aparatu spoglądamy w obie strony na panoramę Warszawy z ogrodu na dachu

Biblioteka UW ogród na dachu 00:20, 03 cze 2013

Do góry
Połączenie ciekawej architektury i soczystej zieleni roślin daje niesamowite efekty, które aż się proszą o fotografowanie - tak odbija sie zieleń w oknach okrągłego dziedzińca gdy patrzy sie z góry okiem obiektywu

i nawet własne odbicie wśród zieleni da sie sfotografować

a tak prezentują sie słupy czy podpory dla szklanych powierzchni - wyglądały mi na jakies baterie słoneczne albo cos w tym stylu

Biblioteka UW ogród na dachu 00:15, 03 cze 2013

Do góry
Można spacerować i spacerować i zachwycać sie każdym fragmentem

Pszczelarnia 00:13, 03 cze 2013

Do góry
Gabrysia,
bardzo dziękuję.
Biblioteka UW ogród na dachu 00:13, 03 cze 2013

Do góry
Widoki i panorama na Wisłę i Pragę z mostem i stadionem narodowym

A teraz trochę szczegółów i zbliżeń - na górze jest dość wietrznie a więc kosówka czuje sie tam jak w prawdziwych górach

ale są tez i kwitnące krzewy, takie jak krzewuszki, tawuły oraz pięciorniki a poza tym mnóstwo pnącz

Pszczelarnia 00:09, 03 cze 2013

Do góry
W małym ulu.

Biblioteka UW ogród na dachu 00:06, 03 cze 2013

Do góry
Warto odwiedzić to miejsce, chyba jedyne takie w Polsce ogrody na dachu o tak dużej powierzchni - ja o innych tego typu i na taką skale nie słyszłam

CAłty czas jesteśmy na dachu... jakie duże powierzchnie tych nasadzeń... nie do uwierzenia....

Biblioteka UW ogród na dachu 00:02, 03 cze 2013

Do góry
Dachy biblioteki kryją niezliczone ilości roslin i wspaniałe miejsca widokowe na całą lewo- i prawobrzeżną Warszawę

to właśnie dach.... z taką konstrukcją dla pnączy

Przez to okno widać dokładnie studentów w czytelni poniżęj ....gdyby ktoś zapomniał.... że znajdujemy sie na dachu biblioteki

Biblioteka UW ogród na dachu 23:58, 02 cze 2013

Do góry
Wczorajszy czerwcowy, niespokojny i burzowy dzien spędziłam zwiedzając ogrody i parki Warszwy, między innymi odwiedziłam stosunkowo nowy budynek biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego, a właściwie jego ogrody ktore mieszczą sie na dachach tego kompleksu budynków. Dla chetnych - wejście jest bezpłatne, a obiekt mieści sie na Powislu pomiędzy ulicami Dobrą, Lipową a Wybrzerzem Kościuszkowskim, niedaleko Centrum Naukowego "Kopernik" w Warszawie. Oto charakterystyczna bryła tego budynku widziana od zstrony ulicy Dobrej

Budynki obrośnięte są cudownym bluszczem i wprost toną w zieleni

Działeczka koło Muzeum 23:52, 02 cze 2013

Do góry
regli napisał(a)
No to się dzieje u Was Fajnie
A może spróbuj się powymieniać z kimś tymi roślinkami? Co do latarni, to nie kojarzę jej ze zdjęć. Jak masz jakieś zdjęcie, to wrzuć, może wspólnymi siłami coś się wymyśli.

Mam zdjęcie wspomnianej latarni bez roślinności. Zrobię lepsze następnym razem.

Znajduje się w samym rogu, jest zardzewiała i nie działa. Jest jednak źródłem prądu dla okolicznych działek...
Działeczka koło Muzeum 23:47, 02 cze 2013

Do góry
Dzięki za pamięć Kobietki!

Szczęśliwie dziś udało mi się nadrobić ostatnią nieobecność na działce. Właściwie byliśmy całą familią, więc było wesoło

Podziwiałam zatem efekty pracy Męża Wspomniany kompostownik - pomimo, że nakazany przepisami ROD, widzę, że u nas nie wszyscy mają. Obok produkuje się gnojówka z pokrzyw - daje czadu aromatem że hej!

Porządkowałam warzywnik. Wkurzyłam się na niektóre warzywa (pietruszka - chwasty były większe od niej). Mąż to przekopał i z głowy Warzywnik będzie przeniesiony więc się nie przywiązuję.

Odchwaszczone poletko truskawkowe to też jakiś plus. A w międzyczasie zawsze coś fajnego się w truskawkowych krzaczkach znalazło

Mój 4 arowy azyl... 23:41, 02 cze 2013

Do góry
Basiu , no piękności masz w ogrodzie, rutewka orlikolistna śliczna , ja mam Delavay’a czekam na kwitnienie o to na 600 stronkę
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 23:38, 02 cze 2013

Do góry
Witam!
Akurat trafiłem na ten wspaniały wątek-pomocny.
Pochwale się swoim warzywniaczkiem w skrzyni Został wykonany w kwietniu 2013 ze względu na słabej jakości glebę na mojej 0,5ha działce i uważam że był to strzał w dziesiątkę.
Zrobiony jest z płyt betonowych ( płot betonowy)
wymiary płyt 2mx0,5m cena 30zł/szt
słupki betonowe wysokości 1m - 25zł/szt
łatwo policzyć jaki koszt
co do wymiarów szkrzyni warzywnej to 1,5mx8m wysokie na 0,5m czyli powierzchnia 12m^2
po zmontowaniu na ziemi położyłem siatkę plastikową (może błąd że nie stalową) przeciw kretom i nornicom.
Ze względu że mam glebę pod skrzyniami jałową i przepuszczalną piach i żwir, nasypałem 10cm warstwę gliny z rozebranej 10 lat temu starej glinianki-pięknie wyrobiona i rozlasowana z dodatkiem wapna z tynków, na to zacząłem wypełniać mieszanką torfu obojętnego PH (40%) + gliny(20%) i 2 letniego obornika(40%) do pełna- dobrze zlane wodą i posiane warzywka - ROSNĄ WSPANIALE i podlewać za bardzo nie muszę ziemia trzyma dobrze wilgoć nie zbija się i szybko się nagrzewa.
Zrobiłem także skrzynie jagodowe 2mx2m ( jagoda kamczacka z truskaweczkami ) ta sama ziemia co w warzywniku.
oraz z borówką amerykańską mieszanka ściółki leśnej obornika gliny i mojej jałowcowej gleby do tego siarka i siarczan amonu żeby ostro zakwasić.
Żona jest zachwycona wszystkie warzywa wspaniale rosną jutro wstawię zdjęcie efektów- takich warzyw jeszcze nie miałem.

jagoda kamczacka z truskawką

Borówka amaerykańska

Planuje jeszcze wykonać jedną skrzynie o wymiarach 1,5mx8 pod truskawki, ale dopiero pod koniec czerwca.
A oto efekty- rzodkiewka już zjedzona następna dorasta

już są pierwsze truskaweczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies