Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 21:23, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ciachałam z dwa tygodnie temu - niewiem czy możesz jeszcze, więc nie pomogę.
Tak tuje mają od frontu i zachodu 3 nawet z hakiem niektore, od południa 2,5 do 3 - tak dziwnie nam rosną (kilka ma 2m) mimo iż wszystkie miał przy sadzeniu jedną wysokość wiec czas już wyrównać żeby miały ładny wygląd

ps. Żarcik mały
ps.2. oj... spróbuj jutro jakby co odszukam meila gdzieś chyba mam

Nie będę już cięła brzóz ale w przyszłym roku na pewno ...
Jutro będe próbować
Tu ma być ogród :) 21:21, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Hortki z pierwszego zdjęcia - mmmmmm... marzenie: )

Twoje już też niezłe gałęziory mają, moje to huchraczki przy Twoich

ps. Dobrze widzę na tyłach są ciut dłuższe zostawione?

A tak było we wrześniu

Jeśli w tym roku dodatkowo będą tak ładnie wystopniowane jak u Marty, to już złego słowa na nie nie powiem

Dokładnie tak jest zrobione, tył o jedno oczko wyżej niż przód.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:21, 07 mar 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Pewnie też przyjdzie mi w tym czasie zrobić bo wg dzisiejszej pogody w ten week-end ma padać ... ja nie mam doświadczenia ze stipą potrzymam ją jeszcze trochę, ciachnę i zobaczymy czy coś z niej będzie

Czyli w czas

Po pierwszej zimie moja była najładniejsza - mimo iż wcześnie ciachnełam - na początku marca, a te dwie ostatnie zimy to masakra - żyć żyje, ale z jednej części brył nie trzyma się wogole korzenia wyciągam kłosy całe kępy bez problemu
Na zielonej... trawce :) 21:16, 07 mar 2017

Do góry
Ciachałam z dwa tygodnie temu - niewiem czy możesz jeszcze, więc nie pomogę.
Tak tuje mają od frontu i zachodu 3 nawet z hakiem niektore, od południa 2,5 do 3 - tak dziwnie nam rosną (kilka ma 2m) mimo iż wszystkie miał przy sadzeniu jedną wysokość wiec czas już wyrównać żeby miały ładny wygląd

ps. Żarcik mały
ps.2. oj... spróbuj jutro jakby co odszukam meila gdzieś chyba mam
Tu ma być ogród :) 21:14, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

piękny ma kolor - mi bardzo pasuje niebieski akcent w ogrodzie - co to za odmiana?

Martyna już odpowiedziała, to sesleria Nitida, ma te ździbła bardzo sztywne, kłujące.
Nie jest tak niebieska jak niektóre kostrzewy, ale zdecydowanie przeważa odcień niebieskiego.
A Ty pewnie pytasz w kontekście ewentualnej podmiany wydmuchrzycy, tak?
Tu ma być ogród :) 21:10, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

piękny ma kolor - mi bardzo pasuje niebieski akcent w ogrodzie - co to za odmiana?

To Nitida, zamówiłam nie wiedząc że ma niebieskwy odcoeń.
To tu... 21:08, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Witam się u Ciebie tym razem Ale masz cudny ogród - pięknie ewoluował i ściana betonowa "zasłoniła się" w całości Śliczne rabaty, bardzo Ogrodowiskowo

Będę zaglądać oczywiscie

Miło Cię u mnie gościć. Dużo się zmieniło przez ostatnie dwa sezony. Mur już nie straszy ale to i tak kropla w morzu potrzeb. Wszystko z czasem.
Tu ma być ogród :) 21:06, 07 mar 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Była dziś Marta i zabrała się za moje limki, cel był taki, żeby mi sie w tym roku tak pięknie układały jak u niej choćby na tym zdjęciu.

A tu cięcie na przykładzie jednego krzaka hortensji Limelight

Przed

Po

Marta, jeszcze raz dzięki serdeczne za miłe spotkanko, instruktaż i prezencik, uściski

Hortki z pierwszego zdjęcia - mmmmmm... marzenie: )

Twoje już też niezłe gałęziory mają, moje to huchraczki przy Twoich

ps. Dobrze widzę na tyłach są ciut dłuższe zostawione?
Tu ma być ogród :) 21:04, 07 mar 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Moje mają po pare ździbeł, ale znalazłam fotkę w internecie, która dobrze oddaje kolor tej seslerii

Nie wiadomo co się kiedy przyda, więc sobie różne ciekawe linki zapisuję

Na zielonej... trawce :) 21:03, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Brzozy ciacham w lutym, tylko wierzchołki (ok 20-30cm)- trzeci rok z rzędu czyli odkąd są u nas.

Po tujach bardzo widać - kupiliśmy z 7 lat temu i nie siegały wówczas do drugiego pola w betonowym płocie czyli jakieś 40cm wysokości miały, obecnie mają ok 3 metrów - w najbliższym czasie chcę wyrównać

Oj to daleko do siebie mamy

ps. Ale kul cisowych mi nie podwędzisz, bo Mirelka z Wielkopolski to się trochę boję

No to na cięcie moich już za późno? W przyszłym sezonie je przytnę
3m są te tuje?

PS No co Ty ... dzwoniłam ale pan nie odbierał
Na zielonej... trawce :) 21:01, 07 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Podzielam to co Ania napisała. Po szkółkach i centrach jeżdżę dużo i rzadko widzę kule na krótkich nóżkach. Bardzo mi się Twoje podobają

Czyli mam niespotykane egzemplarze Ja specjalnie dużo nie jeżdzę po szkółkach, albo w moich okolicach krucho z nimi bo w sumie widziałam tylko w jednym miejscu - tam gdzie kupiłam

Na zielonej... trawce :) 20:58, 07 mar 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Angelika przepiękny masz ten ogród.
Jakie szerokie masz rabaty tę z trawami i hortensjami i tę z trawami i brzozami? ( mam na myśli głębokość od trawnika do płotu)
Naprawdę cudnie masz zrobione.

Dziękuję za miłe słowo

Oba gaiki brzozowe są w kształcie trójkątów (mniej wiecej) bo tak narzucał nam kształt działki, który ma kształt romba. Są różnej głebokości - jutro Ci sprawdzę bo na prawdę nie pamiętam - ten większy może mieć z 7-8m, mniejszy z 5 (w najszerszych miejscach)

Hortensje z trawami to pytasz o te przy ścieżce czy na rabacie frontowej gdzie jest żuraw?
Na zielonej... trawce :) 20:55, 07 mar 2017

Do góry
Brzozy ciacham w lutym, tylko wierzchołki (ok 20-30cm)- trzeci rok z rzędu czyli odkąd są u nas.

Po tujach bardzo widać - kupiliśmy z 7 lat temu i nie siegały wówczas do drugiego pola w betonowym płocie czyli jakieś 40cm wysokości miały, obecnie mają ok 3 metrów - w najbliższym czasie chcę wyrównać

Oj to daleko do siebie mamy

ps. Ale kul cisowych mi nie podwędzisz, bo Mirelka z Wielkopolski to się trochę boję
Tu ma być ogród :) 20:53, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Piękne te hortki

Ja u siebie nisko przycięłam i cieniutkich całkiem się pozbyłam.

Ja zdałam się na Martę dzisiaj, zaraz wstawię fotkę poglądową jak ona to zrobiła u mnie.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:51, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Zapomniałam dodać - wiosna... wiosna... wiosna... ach to Ty

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:47, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Reniu ja zaczekam z wertykulacją do końca marca, moim zdaniem teraz za wcześnie

Wczoraj sprawdzałam stipy, prawie w każdej sztuce część wygniła... ciekawa jestem co z nich zostanie

Pewnie też przyjdzie mi w tym czasie zrobić bo wg dzisiejszej pogody w ten week-end ma padać ... ja nie mam doświadczenia ze stipą potrzymam ją jeszcze trochę, ciachnę i zobaczymy czy coś z niej będzie
Na zielonej... trawce :) 20:33, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Dopiero po zdjęciach widać wcześniej jakoś mi się w oczy nie rzuciło jak wszystko porosło najbadziej zaskoczona jestem brzozami jakie korony mają, a dosłownie kilka gałązek miały (cięcie co roczne dało efekty)
A ostatnio przy porządkach grubość pni mnie powaliła, zwłaszcza teraz jak na ogrodzie szaro - białe pnie grają pierwszy plan

ps. Napisz mi z jakiej części jesteś, bo nie mogę skojarzyć

A brzozy od początku podcinasz i kiedy? dużo?
No porosło porosło ... po tujach też widać

Jestem z centralnej (Zduńska Wola)
Anulajda w raju 14:57, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Zmartwiłam się nieco limkami - znaczy, że u mnie będa leżeć po deszczach.... mam młode egzemplarze, przyciełam dość nisko za namową Sebka i wycięłam cienkie - ale chyba nie ominie mnie też taki widok. Na nóżce mam na froncie i bardzo jestem z nich zadowolona

Mój eM nie ma wyjścia - musi śmigać z wertykulatorem, dla mnie to za ciężka praca, ja tylko za nim śmigam z kosiarką i zbieram co wywali wertykulator
Nie narzeka, bo prócz tego ogród w 100% na mojej głowie

Angela oby nie...
Limki są piękne ja idę ciachnąć jeszcze raz testowy okaz i zobaczę co sezon pokaże
Anulajda w raju 14:07, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Aneta to albo Ty taka Strong Women albo my z Renią takie mizeroty hihiihi

Ja mam spalinowy - zdecydowanie silniejszy niż pierwszy elektryczny, ale i tak dla mnie za ciężko

Ja drobniutka istotka, więc widocznie elektrycznym jest lżej niż spalinowym, tylko trzeba uważać na kabel.
Anulajda w raju 13:13, 07 mar 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

To mnie pocieszyłaś Renia : bo moja radość wtedy krótko trwała, jak odkryłam, że ten sposób jest tu taki oczywisty (dla mnie nie był )

a ja tam nie wiem czy taki oczywisty ... pierwsze słysze od Ciebie ... i zamierzam wprowadzić w czyn
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies