Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rozwojowy kawałek pola 20:44, 28 maj 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:44, 28 maj 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
No wstawiłam zdjęcia ale u mnie tez lało porzadnie, moze jutro będzie lepiej.

Dziękuję stokrotnie, lecę oglądać

Moje irysy to leżą po deszczach Prawie wszystkie położone, niedobitki tylko stoją

Ogród niby nowoczesny ale... 20:43, 28 maj 2013

Do góry
hakone aureola szaleje...w przechowalni. Jak tylko M skończy układać kostkę pójdzie w inne miejsce..tak wyglądała tydzień temu...dziś jest piękna ale fotki nie mam

i jeszcze jeden rh czerwony junifeuer...

karmnik siałam... i nie byłam pewna czy coś wyjdzie i kupiłam sobie 2 sadzonki...i okazało się, że coś rośnie

i macierzanka też rośnie!!

Pelargonie 20:43, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam taką pelargonię. Nie wiem, co to za odmiana jest:

Będzie kwitła na czerwono, widzę dwa kwiatki i trzeci "w drodze"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 28 maj 2013

Do góry
Dla zainteresowanych podaję nazwy moich orlików..
Właśnie sobie przypomniałam, że mam gdzieś białe pełne orliki... ale zarósł je bodziszek.. jutro idę szukać.. mus przekopać o ile nie zostały zagłuszone na amen...

To miały być CRIMSON STAR - są jakieś inne... więc nn

Granatowe to Barlow Black, a różowe Barlow Pink

orlik WINKY BLUE & WHITE DOUBLE

orlik Double Purple White
foto archiwalne, bo w tym roku zjadły je robale i kwitnienie było brzydkie...

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:42, 28 maj 2013

Do góry
dla odmiany coś liściastego
klon ESK Sunset a z boku czai się oczywiście iglaczek św. kaukaski Golden Start

klon Drummondii

Zakupy przez internet 20:41, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam trawki ze strony ogrodytraw.eu

W zeszłym roku też tam kupiłam miskanty Morning Light. Pięknie przezimowały, już wychodzą. Tym razem trochę się naczekałam, ale rośliny są w dobrej kondycji i jak zwykle pochwalam zapakowanie towaru.

Kwiatki i rabatki u Elizy 20:41, 28 maj 2013

Do góry
Elu pospacerowałam sobie po twoim bujnym ogrodzie, jak pięknie u ciebie
aha melduje, ze prymulki chyba się przyjęły, stoją jak żołnierze na warcie

pozdrawiam

Eksperyment ogrodowy Beaty 20:38, 28 maj 2013

Do góry

upss... musze podwiązać trzmielinkę

Rozwojowy kawałek pola 20:38, 28 maj 2013

Do góry
Tak , odważyłam się ujawnić, a teraz żeby pogłębić mój ekshibicjonizm postanowiłam pokazać kawałek mojej obsesji. Inaczej tego niestety nie można nazwać, ale po kolei.
O ogrodzie nie myślałam nigdy, co więcej byłam wstanie "załatwić" każdą roślinę , która wpadła w moje łapy i tak to trwało, aż nagle postanowiliśmy wybudować dom i zaczął się szał.
Oczywiście o ogrodzie myślałam od samego początku, ale na jakichkolwiek realizacje czekałam do 2012 roku. Tak więc mój "ogród" to wręcz ogrodowy embrion.
Opisowo:
Działka ma 1000m2
Z przodu domu właśnie pracuję nad przedogródkiem
Z południowej strony mam założony warzywnik, który z roku na rok się powiększa, a kto nie docenia warzyw, ziół i owoców z własnych zagonów ten nie wie co traci.
Od strony zachodniej to właściwy ogród z trawnikiem po środku
W planach , kamienne ciurkadełko do realizacji w tym roku i oczywiście moc roślin.
Uwielbiam angielskie klimaty, ale nie stronię od nowoczesnych form w chłodnych i pastelowych kolorach.
To tak w telegraficznym skrócie
To co pokazuje to nic takiego, ale daje takiego pozytywnego kopa , że chce się żyć.
Pozdrawiam

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:38, 28 maj 2013

Do góry
Jolu, w tym wypadku, liczy się serce. a perfekcyjna jakość zdjęć, to sprawa zawodowych fotografów.
Dla Ciebie piwonia z posłańcem
Borówcowy raj 20:37, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam petunię:

Przyjechały trawki:

A tu pokażę moją walkę z rabatą pod oknami kuchni. Nie mogłam jakoś ją zaakceptować jako trójkątną. Tak mnie to męczyło, że wywaliłam te duże jałowce i ten cały misz-masz, który był wcześniej. Zostawiłam tylko berberysy kuliste, Inversę i dosadziłam kule Danica. Po latach, jak będą większe będzie mi się podobało chyba wreszcie:

Ale jakoś za Chiny nie mogę ją "wyokrąglić". Ciągle mi coś nie pasuje. Dosadzam darń, wyrzuciłam kostkowe obrzeże, bo wolę kanciki i muszę jeszcze dosadzić jednego berberysa. Jak skończę, pokażę przed i po:

A z robót kolejnych będzie pozbycie się widoku tej studzienki. Już mam pomysła.
Pszczelarnia 20:37, 28 maj 2013

Do góry
Jestem. Przed chwilką widziałam się z Noemi. I dokonałyśmy wymiany lampionów. Oto, jaki mam teraz:

A teraz odpowiadam na pytania.

Padalec - one jedzą tyko miękkie bezskorupowe (mówi Basia K.), czyli ślimaki i inne "krewetki".
Choć faktycznie jest tych padalców więcej, niektóre bardzo małe, zwinęte w trawie wyglądają jak upuszczona bransoletka.

Maliny - szpadel przywołuje je do porządku, one rosną w dosyć izolowanym miejscu. Ogromnym problemem jest podagrycznik pojawiający się znienacka w nich. Dlatego nie są niczym ściółkowane. (na jesieni dostały piękną próchnicę z obornika), żebym mogła wkroczyć z widelcem Bentleya. Dzisiaj /wczorajbyła wymiana myśli u Agniechy na wątku, żeby uważać z azotem w uprawach warzywnych. Myślę, że to ważne.

Klimat, eko i natura - nie uważam, żeby to było coś ekstra godnego pochwały. Wierzcie mi. To przychodzi/dzieje się samo. Dziękuję za słowa uznania dla pracy.

Popiół drzewny - ma potas. Na Forum dowiedziałam się, że można wysypywać pod cebulę (bo lubi). Pomidory są żarłoczne i wszystko lubią, podobnie róże. W tym roku ojciec mi nawet trawnik obsypał popiołem.

Przyjmę chabra górskiego - jeśli to nie kłopot dla ofiarodawców. Nigdzie nie widziałam tej rośliny w szkółce.

Podpory do pomidorów - kijki od grabi. Jedyne co mi na myśl przychodzi. I tasiemki ze starych prześcieradeł.

pomoc przy projektowaniu 20:36, 28 maj 2013

Do góry
No i najwiekszy mój problem - miejsce przed domem do zagospodarowania.

Te dziury w trawie zrobiła moja 6 miesięczna suczka.
ogrodoweimpresjejolki 20:35, 28 maj 2013

Do góry
Jolu czym ci rozchmurzyć pochmurne niebo? może tymi kolorkami

wracaj jak najszybciej uściski
ogrodoweimpresjejolki 20:34, 28 maj 2013

Do góry
Jola jak Ci w tym niedobrym miejscu? przesyłam pierwszą lilię z ogrodu dzisiaj zakwitła, u mnie zimno i mokro pozdrawiam serdecznie
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:34, 28 maj 2013

Do góry
Nati, nawet jeżeli nie przezimują ,to zdążą wysiać nasiona i do jesieni może nawet wzejdą, a wiosną koło tego miejsca wypatruj młodych siewek.
Jest jeszcze taka szansa, że będziesz miała różnorodność kolorów, niekoniecznie takie jak obecnie kwitnąca roślina.2 lata temu wsadzałam białe bratki. Teraz mam różne, białe, białe z niebieskim, same niebieskie, granatowe i nawet niektóre z żółtym.

\
ogrodoweimpresjejolki 20:31, 28 maj 2013
Do góry
Jolu, kwiatkami najładniejszymi jakie mam pozdrawiam serdecznie i szybkiego powrotu do ogrodowych przyjemności życzę.

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:30, 28 maj 2013

Do góry
Zgodnie z obietnicą kilka dzisiejszych fotek.. niestety z powodu zimna i deszczu nie ma za bardzo co pokazywać
Pierwsze maczki.. pionierzy.... co stawiły czoła deszczom i wiatrom..

Pudełeczka kalmi coraz ładniejsze

Kiścień

Szałwia

Eksperyment ogrodowy Beaty 20:29, 28 maj 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies