Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 20:56, 28 maj 2013

Do góry
Graby maleńkie ale przynajmniej mają liście Jest szansa na kształtowanie ich w tym roku!

Zostały opalikowane, przycięte, mają dobrą ziemię. Jest mokro i oby nie paliło teraz słońce to się przyjmą bo są sadzone z doniczek.

Czas na docelowe cięcie i formowanie pod koniec czerwca
Mój 4 arowy azyl... 20:55, 28 maj 2013

Do góry
Bożenko, ja w ub.r. dosiałam alpejskiego i mieszankę, którą dostałam od Ani Monte. Jeszcze nie ujawniły wszystkich kolorów. Powinnam je z ubogiej ziemi przesadzić w lepszą, ale jestem w trakie przemeblowań i nie mogę znaleźć dla nich miejsca.
Alpejski jest niebieski. Ładnie wygląda na żółtym tle
Najwięcej mam ciemnych. Same się rozsiewają

A te, na tle rh Album Novum dla Ciebie
Rozwojowy kawałek pola 20:54, 28 maj 2013

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 20:54, 28 maj 2013

Do góry
A tu futro na dachu sąsiadów - a raczej na kominie, wyżej już się nie dało wejść...poprostu dachowiec

Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 20:53, 28 maj 2013

Do góry
Donice na schodach:

Skrzynki:

Latarenki, lampiony i ... 20:48, 28 maj 2013

Do góry
Moje latarenki:

Te trzy małe są solarne. Takich solarnych gadżetów nie mam dużo, bo nie lubię światła zimnego, którym świecą, ale te są wyjątkowe. Mają w środku imitację świeczek i migają w nocy na żółto.
Petunie, surfinie 20:46, 28 maj 2013

Do góry
Ja mam taką:

Wyboru wielkiego w petuniach nie ma. Pan ogrodnik mówił, że mają tendencję do wybujania tzn. za bardzo idą w górę. Modne teraz pełne surfinie są ... tak powiedział.

Rozwojowy kawałek pola 20:44, 28 maj 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:44, 28 maj 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
No wstawiłam zdjęcia ale u mnie tez lało porzadnie, moze jutro będzie lepiej.

Dziękuję stokrotnie, lecę oglądać

Moje irysy to leżą po deszczach Prawie wszystkie położone, niedobitki tylko stoją

Ogród niby nowoczesny ale... 20:43, 28 maj 2013

Do góry
hakone aureola szaleje...w przechowalni. Jak tylko M skończy układać kostkę pójdzie w inne miejsce..tak wyglądała tydzień temu...dziś jest piękna ale fotki nie mam

i jeszcze jeden rh czerwony junifeuer...

karmnik siałam... i nie byłam pewna czy coś wyjdzie i kupiłam sobie 2 sadzonki...i okazało się, że coś rośnie

i macierzanka też rośnie!!

Pelargonie 20:43, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam taką pelargonię. Nie wiem, co to za odmiana jest:

Będzie kwitła na czerwono, widzę dwa kwiatki i trzeci "w drodze"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:43, 28 maj 2013

Do góry
Dla zainteresowanych podaję nazwy moich orlików..
Właśnie sobie przypomniałam, że mam gdzieś białe pełne orliki... ale zarósł je bodziszek.. jutro idę szukać.. mus przekopać o ile nie zostały zagłuszone na amen...

To miały być CRIMSON STAR - są jakieś inne... więc nn

Granatowe to Barlow Black, a różowe Barlow Pink

orlik WINKY BLUE & WHITE DOUBLE

orlik Double Purple White
foto archiwalne, bo w tym roku zjadły je robale i kwitnienie było brzydkie...

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:42, 28 maj 2013

Do góry
dla odmiany coś liściastego
klon ESK Sunset a z boku czai się oczywiście iglaczek św. kaukaski Golden Start

klon Drummondii

Zakupy przez internet 20:41, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam trawki ze strony ogrodytraw.eu

W zeszłym roku też tam kupiłam miskanty Morning Light. Pięknie przezimowały, już wychodzą. Tym razem trochę się naczekałam, ale rośliny są w dobrej kondycji i jak zwykle pochwalam zapakowanie towaru.

Kwiatki i rabatki u Elizy 20:41, 28 maj 2013

Do góry
Elu pospacerowałam sobie po twoim bujnym ogrodzie, jak pięknie u ciebie
aha melduje, ze prymulki chyba się przyjęły, stoją jak żołnierze na warcie

pozdrawiam

Eksperyment ogrodowy Beaty 20:38, 28 maj 2013

Do góry

upss... musze podwiązać trzmielinkę

Rozwojowy kawałek pola 20:38, 28 maj 2013

Do góry
Tak , odważyłam się ujawnić, a teraz żeby pogłębić mój ekshibicjonizm postanowiłam pokazać kawałek mojej obsesji. Inaczej tego niestety nie można nazwać, ale po kolei.
O ogrodzie nie myślałam nigdy, co więcej byłam wstanie "załatwić" każdą roślinę , która wpadła w moje łapy i tak to trwało, aż nagle postanowiliśmy wybudować dom i zaczął się szał.
Oczywiście o ogrodzie myślałam od samego początku, ale na jakichkolwiek realizacje czekałam do 2012 roku. Tak więc mój "ogród" to wręcz ogrodowy embrion.
Opisowo:
Działka ma 1000m2
Z przodu domu właśnie pracuję nad przedogródkiem
Z południowej strony mam założony warzywnik, który z roku na rok się powiększa, a kto nie docenia warzyw, ziół i owoców z własnych zagonów ten nie wie co traci.
Od strony zachodniej to właściwy ogród z trawnikiem po środku
W planach , kamienne ciurkadełko do realizacji w tym roku i oczywiście moc roślin.
Uwielbiam angielskie klimaty, ale nie stronię od nowoczesnych form w chłodnych i pastelowych kolorach.
To tak w telegraficznym skrócie
To co pokazuje to nic takiego, ale daje takiego pozytywnego kopa , że chce się żyć.
Pozdrawiam

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:38, 28 maj 2013

Do góry
Jolu, w tym wypadku, liczy się serce. a perfekcyjna jakość zdjęć, to sprawa zawodowych fotografów.
Dla Ciebie piwonia z posłańcem
Borówcowy raj 20:37, 28 maj 2013

Do góry
Kupiłam petunię:

Przyjechały trawki:

A tu pokażę moją walkę z rabatą pod oknami kuchni. Nie mogłam jakoś ją zaakceptować jako trójkątną. Tak mnie to męczyło, że wywaliłam te duże jałowce i ten cały misz-masz, który był wcześniej. Zostawiłam tylko berberysy kuliste, Inversę i dosadziłam kule Danica. Po latach, jak będą większe będzie mi się podobało chyba wreszcie:

Ale jakoś za Chiny nie mogę ją "wyokrąglić". Ciągle mi coś nie pasuje. Dosadzam darń, wyrzuciłam kostkowe obrzeże, bo wolę kanciki i muszę jeszcze dosadzić jednego berberysa. Jak skończę, pokażę przed i po:

A z robót kolejnych będzie pozbycie się widoku tej studzienki. Już mam pomysła.
Pszczelarnia 20:37, 28 maj 2013

Do góry
Jestem. Przed chwilką widziałam się z Noemi. I dokonałyśmy wymiany lampionów. Oto, jaki mam teraz:

A teraz odpowiadam na pytania.

Padalec - one jedzą tyko miękkie bezskorupowe (mówi Basia K.), czyli ślimaki i inne "krewetki".
Choć faktycznie jest tych padalców więcej, niektóre bardzo małe, zwinęte w trawie wyglądają jak upuszczona bransoletka.

Maliny - szpadel przywołuje je do porządku, one rosną w dosyć izolowanym miejscu. Ogromnym problemem jest podagrycznik pojawiający się znienacka w nich. Dlatego nie są niczym ściółkowane. (na jesieni dostały piękną próchnicę z obornika), żebym mogła wkroczyć z widelcem Bentleya. Dzisiaj /wczorajbyła wymiana myśli u Agniechy na wątku, żeby uważać z azotem w uprawach warzywnych. Myślę, że to ważne.

Klimat, eko i natura - nie uważam, żeby to było coś ekstra godnego pochwały. Wierzcie mi. To przychodzi/dzieje się samo. Dziękuję za słowa uznania dla pracy.

Popiół drzewny - ma potas. Na Forum dowiedziałam się, że można wysypywać pod cebulę (bo lubi). Pomidory są żarłoczne i wszystko lubią, podobnie róże. W tym roku ojciec mi nawet trawnik obsypał popiołem.

Przyjmę chabra górskiego - jeśli to nie kłopot dla ofiarodawców. Nigdzie nie widziałam tej rośliny w szkółce.

Podpory do pomidorów - kijki od grabi. Jedyne co mi na myśl przychodzi. I tasiemki ze starych prześcieradeł.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies