Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Magdalenka 13:51, 22 lis 2011

Do góry
Mogłabyś zrobić takie sektory z pionowymi kantówkami i zamkniętym "pudłem" na drzazgi czy coś.

Coś było o zielonym dachu? To też niegłupi pomysł, dodatkowo uatrakcyjni to miejsce, tylko dla Was może być trudne technologicznie do zrobienia.
Ogród Magdalenka 13:48, 22 lis 2011

Do góry
Twoje też tak można ułożyć, że będą się wszyscy goście gapić jak w obraz

Tylko konstrukcja drewutni musi być bardziej nowoczesna bez tych poprzecznych dranek jak w chacie, a daszek odpowiednio musi pokrywać drewna. Teraz drewienka wystają poza dach
Nie obrażając oczywiście nikogo Ale to głównie szpeci i to, że drewno jest nierówne.
Trzeba od tego zacząć.
Ogród Magdalenka 13:44, 22 lis 2011

Do góry

Drewutnia powinna być stabilna i masywna, drewno równo ułożone i w równej pionowej płaszczyźnie. Czyli krótkie drewna wysuwamy do przodu, długie chowamy na maksa
I mamy tak jak tu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:40, 22 lis 2011

Do góry
Trening czyni mistrza

Danusiuuuuuu - a Ty to chyba dodałaś realizacje na gardenarium?
Ogród Magdalenka 13:39, 22 lis 2011

Do góry
Kolejny przykład - ten ślicznie wygląda

Ogród Magdalenka 13:37, 22 lis 2011

Do góry
Omijając temat że popieram ogrzewanie podłogowe (w salonie mam wyłącznie bardzo komfortową podłogówkę - pod strefą mebli nie mam) - wiemy już co i jak z drewutnią.

A może chociaż da się ją zmniejszyć? Nie da się? no to trudno, trzeba pomyśleć jak ją zniwelować, żeby aż tak nie zwracała uwagi. Ale to trudne .

Trzeba to drewno ładniej ułożyć przede wszystkim. tak, żeby samo w sobie wyglądało jak obraz.
Równiutko i bez desek i różnych takich niedobitków. Trzeba sprawić że wręcz będzie się chciało na nie patrzeć, a nie odwracać wzrok

Dieffenbachia 12:26, 22 lis 2011

Do góry
Miałam tę roślinę w latach osiemdziesiątych, wtedy była modna.

Pierwsza sprawa i chyba najważniejsza - roślina jest silnie TRUJĄCA
Sok zawiera strychninę.

Uprawa diffenbachii jest łatwa.
Lubi półcień i dużą wilgotność powietrza o temp. 20-25 st.C. w czasie wzrostu, a 15 - 18 w okresie zimy.
Możesz ją przesadzić bo jest to roślina dość żarłoczna.

Nie jest zbyt długowieczna, bo traci liście od dołu i nie wygląda to zbyt ładnie. Można wtedy ją odmłodzić ukorzeniając górne części pędów, albo ścinając a pieniek wypuści młode pędy i roślina się zagęści.

Od wiosny nawozimy co dwa tygodnie systematycznie.

Uprawiałam ją dwa lata ale ze względu na małe dzieci usunęłam, bojąc się o ich bezpieczeństwo.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:48, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu - ale jaki jest sposób aby nie ryć kosiarką ziemi - przecież kółko wpada na dół a ostrze ryje ziemię

Kosiarkę wypuszczasz dalej. Kółko jedzie po górce albo ... no nie umiem tego wytłumaczyć ale mam na to swoje sposoby. Na praktykach Ci pokażę.

no to przybądzcie do mnie, zrobimy kanciki i Danusia pokaże o co chodzimój M 'ryje' mi te kanty i za czorta nie może załapać o co biega
Nasz mały raj na ziemi :) 10:13, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.

Danusiu powiedz mi podlać dolistnie to znaczy polać je poprostu po igłach roztworem florovitu?
Ogród Magdalenka 07:46, 22 lis 2011

Do góry
noemi napisał(a)
Chciałabym na wiosnę poprawić mój przedogródek... tak wyglądał wiosną , jak rośliny budziły się do życia ...

Madziu, przez to, że drewutnia jest pod samym nosem jak wychodzisz z domu i widoczna jak na dłoni od furtki - szpeci Tobie cały efekt. Z takim usytuowaniem drewutni nie ma sposobu na efektowny przedogródek. Zawsze będzie coś nie halo.

Pomysł na ekran z cisa i 3 wiśnie jest bardzo dobry i rozwiązuje sprawę widoku od wejścia, ale nie rozwiązuje widoku od strony domu.

Przyznam, że ja nie chciałabym mieć tak umiejscowionego drewna,
A czy nie należałoby się zastanowić najpierw, gdzie można przenieść drewutnię???

Inaczej nici z efektu.

Narazie to jest moje pierwsze pytanie, póki nie znajdziemy nowego miejsca na drewno nie myślę o nowej aranżacji.
Jak nie znajdziemy - pomyślimy. Jeśli drewna byłoby mniej, można by było coś pomyśleć przy śmietniku.

Tulipany w donicach 23:28, 21 lis 2011

Do góry
Zależy jaka jest pogoda i czy kwiaty namokną
Mój 4 arowy azyl... 23:19, 21 lis 2011

Do góry
Wg mnie ten jałowiec to Juniperus sabina "Tamaricsifolia

Trzeba go zacząć strzyc w sposób formowany, w płaski spodek. Będzie UFO
Mój 4 arowy azyl... 23:16, 21 lis 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzięki, Bogusiu
A z jakiej to okazji?

A ja wiem, FB nas poinformował że Barbara Krajewska obchodzi dziś urodziny. Ale zajrzałam ma profil i to całkiem inna Barbara
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:14, 21 lis 2011

Do góry
No to jeszcze dodam czosnkową chmurę w Anglii

gardenarium napisał(a)
Świetną maskownicą liści czosnku są różne "trawiaste" rośliny typu Carex, Hakonechloa, czy Ophipogon

Bardzo ozdobny iglak 23:11, 21 lis 2011

Do góry
Sebek jak zwykle pierwszy i jak zwykle to samo napisał co i ja bym napisała.

Tylko cis w każdej postaci.
Taką roślinę trzeba wyszukać i trzeba będzie za nią sporo zapłacić, jeśli chcesz dużą, a warto okazałą, żeby pięknie zdobiła front domu.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:10, 21 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:06, 21 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Muszę zmienić tą donicę na zimę i dekorację w niej także

Tylko hortensje i wiśnie zdradzają porę roku....ale i tak Danuś z takimi widokami, jesienno-zimowa depresja nie ma szans
Iglaki - ulubione gatunki 23:04, 21 lis 2011

Do góry
suna napisał(a)
Pani Danusiu, dziękuję za odpowiedź. Waham się pomiędzy świerkiem serbskim a tują szmaragd. I w związku z tym mam jeszcze pytanie o przycinanie świerków. Przycinanie ich wierzchołków powoduje, że się zagęszczają, ale do czego doprowadza systematyczne przycinanie wierzchołka do wysokości np. 4m ?

A ile teraz mają świerki, bo będziesz cięła mniejsze i co roku trochę je "wypuścisz" wyżej.
Rośliny nie będą stały w miejscu, rosną coraz wyżej, ale można je ograniczać i odmładzać.
Nasz mały raj na ziemi :) 23:02, 21 lis 2011

Do góry
Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:59, 21 lis 2011

Do góry
Mnie także nie sprawiło kłopotu. Ma się te swoje tajemnice
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies