Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Magdalenka 07:46, 22 lis 2011

Do góry
noemi napisał(a)
Chciałabym na wiosnę poprawić mój przedogródek... tak wyglądał wiosną , jak rośliny budziły się do życia ...

Madziu, przez to, że drewutnia jest pod samym nosem jak wychodzisz z domu i widoczna jak na dłoni od furtki - szpeci Tobie cały efekt. Z takim usytuowaniem drewutni nie ma sposobu na efektowny przedogródek. Zawsze będzie coś nie halo.

Pomysł na ekran z cisa i 3 wiśnie jest bardzo dobry i rozwiązuje sprawę widoku od wejścia, ale nie rozwiązuje widoku od strony domu.

Przyznam, że ja nie chciałabym mieć tak umiejscowionego drewna,
A czy nie należałoby się zastanowić najpierw, gdzie można przenieść drewutnię???

Inaczej nici z efektu.

Narazie to jest moje pierwsze pytanie, póki nie znajdziemy nowego miejsca na drewno nie myślę o nowej aranżacji.
Jak nie znajdziemy - pomyślimy. Jeśli drewna byłoby mniej, można by było coś pomyśleć przy śmietniku.

Tulipany w donicach 23:28, 21 lis 2011

Do góry
Zależy jaka jest pogoda i czy kwiaty namokną
Mój 4 arowy azyl... 23:19, 21 lis 2011

Do góry
Wg mnie ten jałowiec to Juniperus sabina "Tamaricsifolia

Trzeba go zacząć strzyc w sposób formowany, w płaski spodek. Będzie UFO
Mój 4 arowy azyl... 23:16, 21 lis 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Dzięki, Bogusiu
A z jakiej to okazji?

A ja wiem, FB nas poinformował że Barbara Krajewska obchodzi dziś urodziny. Ale zajrzałam ma profil i to całkiem inna Barbara
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:14, 21 lis 2011

Do góry
No to jeszcze dodam czosnkową chmurę w Anglii

gardenarium napisał(a)
Świetną maskownicą liści czosnku są różne "trawiaste" rośliny typu Carex, Hakonechloa, czy Ophipogon

Bardzo ozdobny iglak 23:11, 21 lis 2011

Do góry
Sebek jak zwykle pierwszy i jak zwykle to samo napisał co i ja bym napisała.

Tylko cis w każdej postaci.
Taką roślinę trzeba wyszukać i trzeba będzie za nią sporo zapłacić, jeśli chcesz dużą, a warto okazałą, żeby pięknie zdobiła front domu.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:10, 21 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:06, 21 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Muszę zmienić tą donicę na zimę i dekorację w niej także

Tylko hortensje i wiśnie zdradzają porę roku....ale i tak Danuś z takimi widokami, jesienno-zimowa depresja nie ma szans
Iglaki - ulubione gatunki 23:04, 21 lis 2011

Do góry
suna napisał(a)
Pani Danusiu, dziękuję za odpowiedź. Waham się pomiędzy świerkiem serbskim a tują szmaragd. I w związku z tym mam jeszcze pytanie o przycinanie świerków. Przycinanie ich wierzchołków powoduje, że się zagęszczają, ale do czego doprowadza systematyczne przycinanie wierzchołka do wysokości np. 4m ?

A ile teraz mają świerki, bo będziesz cięła mniejsze i co roku trochę je "wypuścisz" wyżej.
Rośliny nie będą stały w miejscu, rosną coraz wyżej, ale można je ograniczać i odmładzać.
Nasz mały raj na ziemi :) 23:02, 21 lis 2011

Do góry
Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:59, 21 lis 2011

Do góry
Mnie także nie sprawiło kłopotu. Ma się te swoje tajemnice
Obwódki z bukszpanu 22:57, 21 lis 2011

Do góry
Nie ma takiej możliwości, żeby coś uciąć. Ostrza idą "od siebie".
Liriope (Liriope muscari) 22:54, 21 lis 2011

Do góry
Opiszemy na wiosnę jak nam przezimowały i porównamy w razie czego warunki.
Tulipany w donicach 22:51, 21 lis 2011

Do góry
Witek mi zadołował, ale nie była taka ciężka, dała się ciągnąć
To ja też poproszę o pomoc w projekcie 21:53, 21 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu,
czyli na środku RH - fajnie będzie zimozielono.
Ale zastanawiam się, cze jeśli RH (1) zamienię) na berberysy cięte w kulkę, to one chyba gubią liście na zimę? Nie będzie łyso zimą, jesienią i na wiosnę?

No wiesz, możesz wszystko zrobić zimozielone, ale masz duże Rh, więc kulki z ostrych samych patyczków zimą też będą ładnie wyglądały, jak u Kasi w ogrodzie na froncie.
Zastosuj bukszpany w takim razie, ale idziesz w znaczne koszty, żeby był efekt.
Przecież zaproponowałam zurawki a one są zimozielone. Tylko berberysy nie. Masz przewagę zimozielonych a czerwony kolor się przyda.

Danusiu,
ja tylko pamiętam, jak dramatycznie źle wyglądała ta rabata, jak w zeszłym roku posadziłam tam wszystko, co wpadło mi w oko. Lato się skończyło, liście opadły i .... mi ręce również opadły. Potem na wiosnę znalazłam Was i zaczęłam oglądać i czytać, próbowałam też zmieniać. Póki choroba nie zdziesiątkowała roślin było w miarę ok. Czegoś nadal mi brakowało, ale było znacznie lepiej niż na wiosnę. Tam gdzie teraz są berberysy, wiosną również posadziłam berberysy - ale właśnie kuliste - bordowe - niestety padły i już do końca sezonu takich nie mieli, a szkoda bo bardzo mi się podobały.
Stąd ogólna obawa, czy będzie ładnie jak z sezonowych opadną liście. Ale z drugiej strony widziałam Twoje realizacje i mówić szczerze wszystko co robisz szalenie mi się podoba. Wierzę, że Ty widzisz to, co do nas piszesz.
Jeśli miałabym wybierać, to bardziej podobają mi się berberysy (nie ukrywam, że cena również gra tu rolę - duża kula z tego co się orientowałam to koszt chyba 500 pln). Zgadzam się, że czerwony ładnie ożywia rabatę.
Postaram się narysować i wkleić to co radzisz.
Danusiu - jeśli chodzi o duże różaneczniki, które poradzą sobie w słońcu to co radzisz?
I jeszcze jedno pytanie u której Kasi są na froncie berberysy - jakoś nie kojarzę?

Chciałam też serdecznie podziękować za radę i pomoc.
Pogaduchy skowronków 21:50, 21 lis 2011

Do góry
Sebek nie pochwaliłeś się tu Zbyszkowi co zdobyłeś dziś
Cztery łapki - zwierzęta domowe 21:49, 21 lis 2011

Do góry
Przeczytałam pieski od deski do deski
Ale mi wesoło od tych wesołych zwierzaczków
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:32, 21 lis 2011

Do góry
Przy okazji pooglądaj wszystkie nasze zwierzaki z dziećmi, kto jakie ma

https://www.ogrodowisko.pl/watek/281-cztery-lapki?page=1
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:30, 21 lis 2011

Do góry
To jest taka ... trudne słowo wirtuozeria
Pszczelarnia 21:29, 21 lis 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Wiedziałam, że gdzieś ten typ ławeczki widziałam na Ogrodowisku

To słynny ogród Sissinghurst
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies