Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

Sebek 13:55, 22 lis 2011

Noo i to jest ułożone drewno
noemi 13:56, 22 lis 2011

Ok Danusiu , zrobię z tym porządek nie obrażamy się ... Twoje rady bezcenne zrobiliśmy drewutnie i zamówiliśmy drewno 40cm a przyjechało trochę większe i dlatego tak to wygląda, ale poprawie to ...usunąć te poprzeczne drewienka ??
noemi 13:59, 22 lis 2011

gardenarium napisał(a)
Mogłabyś zrobić takie sektory z pionowymi kantówkami i zamkniętym "pudłem" na drzazgi czy coś.

Coś było o zielonym dachu? To też niegłupi pomysł, dodatkowo uatrakcyjni to miejsce, tylko dla Was może być trudne technologicznie do zrobienia.

Tak myślę o zielonym dachu... widziałam takie maty, pokaże ja , muszę tylko odnaleźć w internecie , gdzie to widziałam...bo nie pamiętam jak to się nazywało dokładnie....
noemi 15:10, 22 lis 2011

A teraz dzień dobry mówię w ogrodzie Magdalenka (ale ta Magdalenka to mi się kojarzy .... min. z ciasteczkami francuskimi.
Miło jest podglądać powstawanie kolejnego przytulnego ogródka z tak pięknymi w doborze roślinami (Cabaret - oj piękny piękny będzie!). I zapytam od razu: ten skwer z Rh w Kotlinie Kłodzkiej to gdzie robiliście?

Dzień dobry Witam Dziękuje za miłe słowa.

Już odpowiadam - to w Szczytnej
Pszczelarnia 15:26, 22 lis 2011

No tak u burmistrza Szpaniera wszystko możliwe, on przynajmniej ma wizje rozwoju i jakieś wyczucie! Muszę sobie pooglądać. Jakie gatunki RH wsadzaliście? Ciekawi mnie ze względu na przeciągi. Dziękuję ślicznie.
Pwl 16:18, 22 lis 2011

Hej Noemi, uważam że wstępny projekt który zrobiłaś jest superowy Drewutnia musi być i rozwiązanie
na które sama wpadłaś jest najlepsze. Przyjemne z pożytecznym. Ekran z cisa ładnie zasłoni od furtki
a drewutnie będzie widać kątem oka przy wejściu tylko. Wystarczy ładnie układać drewno i też będzie
ładnie. Na zielony dach polecam Ci - zawciąg nadmorski. W takich warunkach będzie rósł świetnie.
Gardenarium 19:23, 22 lis 2011

A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.

Instagram Ogrodowiska
noemi 22:00, 22 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)
No tak u burmistrza Szpaniera wszystko możliwe, on przynajmniej ma wizje rozwoju i jakieś wyczucie! Muszę sobie pooglądać. Jakie gatunki RH wsadzaliście? Ciekawi mnie ze względu na przeciągi. Dziękuję ślicznie.

Wiem , że były to "cunningham white" i chyba "marina" zobaczymy czy przetrwają w umowie mieliśmy zabezpieczyć przed zimą , ale zieleń miejska spisała się , bo bryły korzeniowe miały zrobione kopce z liści
noemi 22:06, 22 lis 2011

Pwl napisał(a)
Hej Noemi, uważam że wstępny projekt który zrobiłaś jest superowy Drewutnia musi być i rozwiązanie
na które sama wpadłaś jest najlepsze. Przyjemne z pożytecznym. Ekran z cisa ładnie zasłoni od furtki
a drewutnie będzie widać kątem oka przy wejściu tylko. Wystarczy ładnie układać drewno i też będzie
ładnie. Na zielony dach polecam Ci - zawciąg nadmorski. W takich warunkach będzie rósł świetnie.

Ten projekt robiła mi Syla tak pomysł jest ok, ekran z cisa musi być ... chciałam tylko gdzieś umieścić kule z bukszpanu... ale nic straconego... dziękuję za polecenie roślinki
noemi 22:27, 22 lis 2011

gardenarium napisał(a)
A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.

Danusiu jestem po wstępnych rozmowach ...poprawimy tą drewutnie... zmienimy dach, poszukam jeszcze jakiś wzorów drewutni ... co by jeszcze w niej zmienić? ... sami ją robiliśmy, stąd te błędy no i koniecznie równo drewienka