Te 2 brzozy są strasznie marne. Przez 3 lata nic nie urosły. To jest odmiana "Laciniata". Te 2 chcemy przesadzić, bo zajmują jedno z lepszych miejsc widokowych (na wprost tarasu), a efekt estetyczny jest słaby. Pierwotnie miały nawiązywać do krajobrazu wkoło, do wielkiej brzozy u sąsiadki, ale przestały nam się podobać.
Wiśnie przemyślę, pooglądam u sąsiada, bo ma 3 posadzone w rzędzie. Liściaste kuleczki na różnej wysokości będą wyglądać super na tle zimozielonego żywopłotu. Już się cieszę na zmiany
Wasze rady są bezcenne!
Albo, jeśli by nie było brzóz (hipotetycznie) to wtedy pasują konkretne kule n.p. wiśnie Umbraculifera, ale żeby było ciekawie to 3 sztuki, ale każda szczepiona na innej wysokości? Ha
A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.
Zobaczymy, czy uda się ze zdjęciami i jak to teraz wygląda. Pewnie, że mam ochotę poprzycinać
Powiem Wam że bardzo przywiązuję się do każdego ogrodu, w momencie jak go wykonuję, potem jak go pielęgnuję.
Ale z ogrodem to jest tak jak z mężczyznami - kochasz tego, z którym jesteś aktualnie, a do poprzednich masz tylko sentyment. Tak jest i ze mną, teraz kocham ogród z lustrerm.
Za, czyli rozumiem przy płocie? - lepiej nie sadź. Ja mam tern sam dylemat, Mam natomiast zamiar ogołocić kiedyć tuje od dołu a pod nimi posadzić ekran szczelny z cisów.
Tuje sobie górą pójdą w drzewa a na dole do wysokości płotu - kreska z cisa. Dobrze myślę?
Tutaj mogłabyś też posadzić z przodu, ale rabatę trzeba poszerzyć i już bez trawnika.
Moja rada: przytnij tuje górą i nieco w pionie, nie będą miały szyszek i o wiele lepszy efekt osiągniesz.
Ta irga to jest chyba C.horizontalis - wyrzuć ją.
Albo daj odmianę zimozieloną, albo jeszcze lepszy pomysł: jako pienne - cisy czy bukszpany kule na pniu, a jako dolna kostka - Ilex crenata Golden Gem (żółty).
No i trzecie miejsce do zmiany:zamiast tych dwóch brzóz chciałabym wsadzić 3 kulki z cisa na bardzo wysokich pniach.
Tutaj to mi kulki w ogóle nie pasuja na pniach, W brzozach za to bym dała kilka egz. miaskantów białych "Variegatus". Dwie brzozy tak trochę niezręcznie - lepiej by było 3.
Albo za nimi jeszcze jeden duży Rh. Z prozdu żólta Hakonechloa. Rozweseli się ten zakątek i rozjaśni.
Tutaj mi pasuje żeby kule były duże ale kolorowe żółte (z żółtego bukszpanu, nawet tawuły japońskiej) i czerwone z berberysu, tylko ładnie uformowane od razu.
Wyobraź sobie te kulki w takim kolorze co żywopłot
A może 3 sosny na pniu żółte jaskrawo i irgę dociąć w kostkę.
Mi tu pasuje najbardziej coś żółtego. Trzmielina mogłaby być ale troche trzeba by poczekać aż zgrubieje, masywny pieniek jest potrzebny a nie taki giętki.
Miło było zobaczyć Was na żywo Obejrzałam już dwa razy i pewnie jeszcze nie raz wrócę
Piękny ogród. Czy teraz też o niego dbacie czy tym zajęli się już właściciele tej rezydencji?
Dbaliśmy jeden sezon, właściciele lubią pracę w ogrodzie i mają sprzęt. Nauczyli się i teraz tylko mamy tam konserwację systemu nawadniającego.
Wszystkie Wasze realizacje oglądałam już po kilka razy zanim ujawniłam się na Ogrodowisku
Widziałaś ten ogród teraz jak dbają już o niego właściciele? Nie masz ochoty poprzycinać tam bukszpanów tak po swojemu? Może dbają o niego idealnie? Chętnie zobaczę fotki Może uda się Witkowi kilka pstryknąć