Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:26, 16 lis 2011

Do góry
Zobaczymy, czy uda się ze zdjęciami i jak to teraz wygląda. Pewnie, że mam ochotę poprzycinać

Powiem Wam że bardzo przywiązuję się do każdego ogrodu, w momencie jak go wykonuję, potem jak go pielęgnuję.

Ale z ogrodem to jest tak jak z mężczyznami - kochasz tego, z którym jesteś aktualnie, a do poprzednich masz tylko sentyment. Tak jest i ze mną, teraz kocham ogród z lustrerm.

Co będzie jak to Witek - przeczyta? haha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:25, 16 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zdjęcia zrobiłam rano, potem pojechałam do Warszawy. Po powrocie ze stolicy zastałam czysty ogród
Witek zagrabił
JAK DOBRZE JEST MIEĆ TAKI SKARB
Ogród Dominiki 11:23, 16 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

No i trzecie miejsce do zmiany:zamiast tych dwóch brzóz chciałabym wsadzić 3 kulki z cisa na bardzo wysokich pniach.

Tutaj to mi kulki w ogóle nie pasuja na pniach, W brzozach za to bym dała kilka egz. miaskantów białych "Variegatus". Dwie brzozy tak trochę niezręcznie - lepiej by było 3.
Albo za nimi jeszcze jeden duży Rh. Z prozdu żólta Hakonechloa. Rozweseli się ten zakątek i rozjaśni.

Widzę Danusiu, że też jesteś za tym, żeby te brzozy zostały,a ja tak chciałam się ich pozbyć...
Żywopłot strzyżony z cisa 11:20, 16 lis 2011

Do góry
Za, czyli rozumiem przy płocie? - lepiej nie sadź. Ja mam tern sam dylemat, Mam natomiast zamiar ogołocić kiedyć tuje od dołu a pod nimi posadzić ekran szczelny z cisów.

Tuje sobie górą pójdą w drzewa a na dole do wysokości płotu - kreska z cisa. Dobrze myślę?

Tutaj mogłabyś też posadzić z przodu, ale rabatę trzeba poszerzyć i już bez trawnika.
Moja rada: przytnij tuje górą i nieco w pionie, nie będą miały szyszek i o wiele lepszy efekt osiągniesz.
Ogród Dominiki 11:13, 16 lis 2011

Do góry

Ta irga to jest chyba C.horizontalis - wyrzuć ją.
Albo daj odmianę zimozieloną, albo jeszcze lepszy pomysł: jako pienne - cisy czy bukszpany kule na pniu, a jako dolna kostka - Ilex crenata Golden Gem (żółty).
Ogród Dominiki 11:12, 16 lis 2011

Do góry
Domi napisał(a)
No i trzecie miejsce do zmiany:zamiast tych dwóch brzóz chciałabym wsadzić 3 kulki z cisa na bardzo wysokich pniach.

Tutaj to mi kulki w ogóle nie pasuja na pniach, W brzozach za to bym dała kilka egz. miaskantów białych "Variegatus". Dwie brzozy tak trochę niezręcznie - lepiej by było 3.
Albo za nimi jeszcze jeden duży Rh. Z prozdu żólta Hakonechloa. Rozweseli się ten zakątek i rozjaśni.
Ogród Dominiki 11:09, 16 lis 2011

Do góry

Tutaj mi pasuje żeby kule były duże ale kolorowe żółte (z żółtego bukszpanu, nawet tawuły japońskiej) i czerwone z berberysu, tylko ładnie uformowane od razu.

Wyobraź sobie te kulki w takim kolorze co żywopłot

Ogród Dominiki 11:04, 16 lis 2011

Do góry

A może 3 sosny na pniu żółte jaskrawo i irgę dociąć w kostkę.
Mi tu pasuje najbardziej coś żółtego. Trzmielina mogłaby być ale troche trzeba by poczekać aż zgrubieje, masywny pieniek jest potrzebny a nie taki giętki.
Mały ogród w wielkim mieście 10:53, 16 lis 2011

Do góry
Witaj Sylwio

Cegła jest śliczna, jak najbardziej dzięki niej będzie "po angielsku".
Na mrówki - proszek do pieczenia albo soda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:19, 16 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Miło było zobaczyć Was na żywo Obejrzałam już dwa razy i pewnie jeszcze nie raz wrócę
Piękny ogród. Czy teraz też o niego dbacie czy tym zajęli się już właściciele tej rezydencji?

Dbaliśmy jeden sezon, właściciele lubią pracę w ogrodzie i mają sprzęt. Nauczyli się i teraz tylko mamy tam konserwację systemu nawadniającego.

Realizacja na naszej stronie
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Jeśli jesteście na Facebooku, kliknijcie lubię to

Wszystkie Wasze realizacje oglądałam już po kilka razy zanim ujawniłam się na Ogrodowisku
Widziałaś ten ogród teraz jak dbają już o niego właściciele? Nie masz ochoty poprzycinać tam bukszpanów tak po swojemu? Może dbają o niego idealnie? Chętnie zobaczę fotki Może uda się Witkowi kilka pstryknąć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:36, 16 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Sylwio o okrywaniu jest specjalny wątek, możesz skorzystać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1044-okrywanie-roslin-na-zime

i artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/214-jak-przygotowac-ogrod-do-zimy

a o zabezpieczaniu bukszpanów w donicy na zimę jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/748-zimowanie-bukszpanow-w-donicach

dziękuje bardzo za linki

ślicznie wyglądają listki bukowe na kulkach
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 23:41, 15 lis 2011

Do góry
jambosana napisał(a)
A jak się robi topiary z grabu, ile sztuk sadzonek, jak długo czeka się na efekt itp. ?
Może jakieś przykłady topiarów grabowych takich no, możliwych do wykonania przez laika - nie pałacowych okazów.

Jeśli było o tym przepraszam, szukałam, ale nie znalazłam.

gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy od możliwości finansowych. Metrowe będą droższe, ale szybciej osiagniesz efekt.
Na 1 mb potrzeba 3-5 sadzonek z pęczka, ale doniczkowanych już mniej.

Po prostu ustaw sobie i zobacz danych sadzonek ile Ci wejdzie.

Więcej w wątku o grabie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/436-grab
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:24, 15 lis 2011

Do góry
Spróbujemy zrobić zdjęcia podczas jesiennej konserwacji systemu. Ale nie wypada tak nachalnie cykać jakby właściciel był obok Spróbujemy znaczy Witek spróbuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:15, 15 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sebek, a dlaczego dużo znaczy?

No bo od tego ogrodu zaczerpnąłem inspirację na ciurkadełko - musiała być kula - nic innego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:13, 15 lis 2011

Do góry
Sebek, a dlaczego dużo znaczy?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:13, 15 lis 2011

Do góry
siaaska napisał(a)
Miło było zobaczyć Was na żywo Obejrzałam już dwa razy i pewnie jeszcze nie raz wrócę
Piękny ogród. Czy teraz też o niego dbacie czy tym zajęli się już właściciele tej rezydencji?

Dbaliśmy jeden sezon, właściciele lubią pracę w ogrodzie i mają sprzęt. Nauczyli się i teraz tylko mamy tam konserwację systemu nawadniającego.

Realizacja na naszej stronie
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Jeśli jesteście na Facebooku, kliknijcie lubię to
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:05, 15 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzisiaj dostałam bardzo miłego maila - niespodziankę. Okazało się, że Małgosia z Sandomierza napisała do TVN, żeby zamieścili w archiwum odcinków ten o realizacji ogrodu przy rezydencji.
No i prośba została spełniona. Odcinek 277 jest, sprawdzałam.
Oto link.

http://majawogrodzie.tvn.pl/60,Ogrod-przy-rezydencji,odcinek.html

Ahh jak miło było sobie przypomnieć ten ogród - ten odcinek znaczy dla mnie dużo
Topiary z bukszpanu i cisa 22:45, 15 lis 2011

Do góry
Szukając szablonów do cięcia kul znalazłam film o cięciu topiarów

http://www.youtube.com/watch?v=cqjBe3C3sN4

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:00, 15 lis 2011

Do góry
Znam ogród przy rezydencji ze strony Gardenarium, ale tego filmiku jeszcze nie widziałam. Obejrzałam z namaszczeniem, uwagą i przyjemnością
Obwódki z bukszpanu 21:57, 15 lis 2011

Do góry
Wklejam filmik instruktażowy, jak ciąć żywopłocik z bukszpanu

Tutaj link
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies