Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

alinak 17:15, 13 lis 2011

Monic napisał(a)
I jeszcze kilka róż:

Home&Garden

Acropolis

I moje najnowsze nabytki - wrzośce o nieznanej nazwie, ale pięknych jaśniutkich przyrostach. W rzeczywistosci są bardziej kremowe, nie aż tak żółte.

Malutkie, ale przycinane, więc w nowym sezonie powinny się ładnie rozrosnąć. W sumie jest ich 16szt. - posadzone w zdłuż rabaty przy świerkach serbskich.

Może ktoś wie co to za odmiana??

Moniu wielka prosba . co to za róża na pierwszej fotce . czy nie przypadkiem Tomalize . i gdzie ja zdobyłaś szukam jej 2 rok
siaaska 10:57, 16 lis 2011

Witaj Monic Twój ogródek znam z innego portalu Jest bardzo charakterystyczny.
Cieszę się że trafiłaś na Ogrodowisko i mogę go nadal oglądać i podziwiać
Gabriela 11:44, 16 lis 2011

Dopiero teraz przejrzałam cały wątek i co tu dużo mówić - zachwyciłam się różami, które też uwielbiam i konsekwencją w tworzeniu ogrodu w stylu angielskim, który też uwielbiam.
Dopiero teraz zauważyłam też, że mamy pewnie dość blisko do siebie. Ja jestem na południu Krakowa, a Ty? Coraz więcej nas jest ze strefy przykrakowskiej.
Gardenarium 11:48, 16 lis 2011

To cyba Erica "Golden Starlet" mam takie.

Instagram Ogrodowiska
Monic 19:22, 28 lis 2011

bociek napisał(a)
Monic, piekny rozaniec masz w swoim ogrodzie No i bramka kamienna - super klimacik.

Co do dekli od szamba, moze cos Ci podpowiem, bo nie wiem czy juz cos robilas w tym wzgledzie, czy jeszcze nie.
My mamy dwukomorowe i tez mielismy podobny problem z ochydnymi deklami - a szambo od frontu, wiec razilo bardzo.
Wymienilismy je na zeliwne dekle takie okragle kanalizacyjne, jak wmontowane w jezdnie. Wejscie obmurowalismy lekko ponizej poziomu gruntu, wiec dekiel wychodzi na rowno z ziemia i nie daje po oczach. No i na takim deklu mozesz postawic donice. Jak posadzisz rosliny to jednak bedzie klopot z dostepem, a przy wybieraniu (zakladam, ze jednak czasami trzeba wybrac) roslinki moga ucierpiec. To tak na marginesie. Jesli bedziesz chciala, to moge zrobic fotki jak to u nas wyglada.

Oooo, dzięki Ci dobra kobieto za ten cenny pomysł!! Nawet mój małżon podłapał pomysł
Jeśli mozesz fotkę pokazać, to byłoby świetnie
Monic 19:24, 28 lis 2011

alinak napisał(a)

I jeszcze kilka róż:

Moniu wielka prosba . co to za róża na pierwszej fotce . czy nie przypadkiem Tomalize . i gdzie ja zdobyłaś szukam jej 2 rok

To na pewno nie Tomelise. Mam też tę odmianę, ale Tomelise jest inna, niższa, drobniejsze kwiaty i inaczej wybarwione.
Tomelise o ile się nie mylę, można dostać w szkółce róż Rosarium.
Monic 19:27, 28 lis 2011

Gabriela napisał(a)
Dopiero teraz przejrzałam cały wątek i co tu dużo mówić - zachwyciłam się różami, które też uwielbiam i konsekwencją w tworzeniu ogrodu w stylu angielskim, który też uwielbiam.
Dopiero teraz zauważyłam też, że mamy pewnie dość blisko do siebie. Ja jestem na południu Krakowa, a Ty? Coraz więcej nas jest ze strefy przykrakowskiej.

Gabrysiu, ja jestem z Chrzanowa, więc pewnie nieco dalej niż Ty. Jeśli, jak piszesz, to samo nam w duszy gra, to zaraz biegnę do Twojego ogrodu pooglądać rabatki
Monic 19:29, 28 lis 2011

Asiu, cieszę się, że mnie znalazłaś

Danusiu, dziękuję za identyfikację tego żółtodzioba Mam nadzieję, że dobrze przezimuje.
Monic 19:34, 28 lis 2011

Długo mnie nie było, ale szybciutko nadrabiam zaległości. Ostatnio spędzałam czas na kopcowaniu róż i osłanianiu igliwiem. Jeszcze trochę zostało do zabezpieczenia, ale na szczęście pogoda sprzyja tym pracom. Myślę, że jeśli nie będzie mroźnych wiatrów w styczniu i lutym, to jest szansa, że rośliny ładnie przetrwają zimę. Póki co mamy piękną, długą jesień, choć niestety bardzo suchą. Sobotę spędziłam na ... podlewaniu wszystkiego, głównie zimozielonych, którym woda potrzebna do przetrwania zimy. Chyba nigdy dotychczas nie podlewałam ogrodu w ostatnich dniach listopada, ale też nie pamiętam takiego roku, aby przez 3 miesiące nie spadła kropla deszczu.
alinak 19:54, 28 lis 2011

Monic napisał(a)

I jeszcze kilka róż:

To na pewno nie Tomelise. Mam też tę odmianę, ale Tomelise jest inna, niższa, drobniejsze kwiaty i inaczej wybarwione.
Tomelise o ile się nie mylę, można dostać w szkółce róż Rosarium.

no właśnie mieli niby w galerii , ale w ofercie do sprzedaży nie ma . ale ta też śliczna .
może ci zaświtała nazwa. lawenda przy niej boska .
ja na wiosnę muszę zredukować przywrotniki , bo tak się rozrosły przy różach ,że je zagłuszają . , ale całkiem z nich nie zrezygnuję ,bo uwielbiam te żółtą mgiełkę . zobaczę jak przezimuje mowo nabyta odmiana lawendy . może ją rozmnożę jak przetrwa.