Rośnie on w ogrodzie miłośników roślin na wygwizdowie i nic mu nie jest. Jeśli go mróz "przyłapie" to poskubiesz.
Z iglaków lubię też Chamaecyparis pisfera "Filifera Aurea Nana", Tsuga canadensis "Jedeloh", cisy, świerki serbskie.
A jak z zimowaniem tego żywotnika, czy nadaje się na tzw wygwizdów, gdzie będzie narażony na mróz i wiatr ciągnący z otwartego pola, czy raczej zastąpić go innym w pokroju, ale też żółtym i karłowym żywotnikiem golden globe?
Jakie macie doświadczenia z tym żywotnikiem, zabezpieczacie go na zimę, jak?
Dziękuję!
Witaj Jarku, jak widzisz odzew jest od razu. U nas będzie Ci dobrze, a i zlot się pierwszy szykuje 5 maja koło Ciechanowa, więc z Mazowsza będzie blisko
Ładne szczególnie kompozycje ze stożkami (wiadomo dlaczego) ale i rabata z korzeniem i wyspy - także mnie zachwyciły. Pogadaj trochę z nami
Te 2 brzozy są strasznie marne. Przez 3 lata nic nie urosły. To jest odmiana "Laciniata". Te 2 chcemy przesadzić, bo zajmują jedno z lepszych miejsc widokowych (na wprost tarasu), a efekt estetyczny jest słaby. Pierwotnie miały nawiązywać do krajobrazu wkoło, do wielkiej brzozy u sąsiadki, ale przestały nam się podobać.
Wiśnie przemyślę, pooglądam u sąsiada, bo ma 3 posadzone w rzędzie. Liściaste kuleczki na różnej wysokości będą wyglądać super na tle zimozielonego żywopłotu. Już się cieszę na zmiany
Wasze rady są bezcenne!
Albo, jeśli by nie było brzóz (hipotetycznie) to wtedy pasują konkretne kule n.p. wiśnie Umbraculifera, ale żeby było ciekawie to 3 sztuki, ale każda szczepiona na innej wysokości? Ha
A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.
Zobaczymy, czy uda się ze zdjęciami i jak to teraz wygląda. Pewnie, że mam ochotę poprzycinać
Powiem Wam że bardzo przywiązuję się do każdego ogrodu, w momencie jak go wykonuję, potem jak go pielęgnuję.
Ale z ogrodem to jest tak jak z mężczyznami - kochasz tego, z którym jesteś aktualnie, a do poprzednich masz tylko sentyment. Tak jest i ze mną, teraz kocham ogród z lustrerm.
Za, czyli rozumiem przy płocie? - lepiej nie sadź. Ja mam tern sam dylemat, Mam natomiast zamiar ogołocić kiedyć tuje od dołu a pod nimi posadzić ekran szczelny z cisów.
Tuje sobie górą pójdą w drzewa a na dole do wysokości płotu - kreska z cisa. Dobrze myślę?
Tutaj mogłabyś też posadzić z przodu, ale rabatę trzeba poszerzyć i już bez trawnika.
Moja rada: przytnij tuje górą i nieco w pionie, nie będą miały szyszek i o wiele lepszy efekt osiągniesz.
Ta irga to jest chyba C.horizontalis - wyrzuć ją.
Albo daj odmianę zimozieloną, albo jeszcze lepszy pomysł: jako pienne - cisy czy bukszpany kule na pniu, a jako dolna kostka - Ilex crenata Golden Gem (żółty).
No i trzecie miejsce do zmiany:zamiast tych dwóch brzóz chciałabym wsadzić 3 kulki z cisa na bardzo wysokich pniach.
Tutaj to mi kulki w ogóle nie pasuja na pniach, W brzozach za to bym dała kilka egz. miaskantów białych "Variegatus". Dwie brzozy tak trochę niezręcznie - lepiej by było 3.
Albo za nimi jeszcze jeden duży Rh. Z prozdu żólta Hakonechloa. Rozweseli się ten zakątek i rozjaśni.