Albo, jeśli by nie było brzóz (hipotetycznie) to wtedy pasują konkretne kule n.p. wiśnie Umbraculifera, ale żeby było ciekawie to 3 sztuki, ale każda szczepiona na innej wysokości? Ha
A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.
Zobaczymy, czy uda się ze zdjęciami i jak to teraz wygląda. Pewnie, że mam ochotę poprzycinać
Powiem Wam że bardzo przywiązuję się do każdego ogrodu, w momencie jak go wykonuję, potem jak go pielęgnuję.
Ale z ogrodem to jest tak jak z mężczyznami - kochasz tego, z którym jesteś aktualnie, a do poprzednich masz tylko sentyment. Tak jest i ze mną, teraz kocham ogród z lustrerm.
Za, czyli rozumiem przy płocie? - lepiej nie sadź. Ja mam tern sam dylemat, Mam natomiast zamiar ogołocić kiedyć tuje od dołu a pod nimi posadzić ekran szczelny z cisów.
Tuje sobie górą pójdą w drzewa a na dole do wysokości płotu - kreska z cisa. Dobrze myślę?
Tutaj mogłabyś też posadzić z przodu, ale rabatę trzeba poszerzyć i już bez trawnika.
Moja rada: przytnij tuje górą i nieco w pionie, nie będą miały szyszek i o wiele lepszy efekt osiągniesz.
Ta irga to jest chyba C.horizontalis - wyrzuć ją.
Albo daj odmianę zimozieloną, albo jeszcze lepszy pomysł: jako pienne - cisy czy bukszpany kule na pniu, a jako dolna kostka - Ilex crenata Golden Gem (żółty).
No i trzecie miejsce do zmiany:zamiast tych dwóch brzóz chciałabym wsadzić 3 kulki z cisa na bardzo wysokich pniach.
Tutaj to mi kulki w ogóle nie pasuja na pniach, W brzozach za to bym dała kilka egz. miaskantów białych "Variegatus". Dwie brzozy tak trochę niezręcznie - lepiej by było 3.
Albo za nimi jeszcze jeden duży Rh. Z prozdu żólta Hakonechloa. Rozweseli się ten zakątek i rozjaśni.
Tutaj mi pasuje żeby kule były duże ale kolorowe żółte (z żółtego bukszpanu, nawet tawuły japońskiej) i czerwone z berberysu, tylko ładnie uformowane od razu.
Wyobraź sobie te kulki w takim kolorze co żywopłot
A może 3 sosny na pniu żółte jaskrawo i irgę dociąć w kostkę.
Mi tu pasuje najbardziej coś żółtego. Trzmielina mogłaby być ale troche trzeba by poczekać aż zgrubieje, masywny pieniek jest potrzebny a nie taki giętki.
Miło było zobaczyć Was na żywo Obejrzałam już dwa razy i pewnie jeszcze nie raz wrócę
Piękny ogród. Czy teraz też o niego dbacie czy tym zajęli się już właściciele tej rezydencji?
Dbaliśmy jeden sezon, właściciele lubią pracę w ogrodzie i mają sprzęt. Nauczyli się i teraz tylko mamy tam konserwację systemu nawadniającego.
Wszystkie Wasze realizacje oglądałam już po kilka razy zanim ujawniłam się na Ogrodowisku
Widziałaś ten ogród teraz jak dbają już o niego właściciele? Nie masz ochoty poprzycinać tam bukszpanów tak po swojemu? Może dbają o niego idealnie? Chętnie zobaczę fotki Może uda się Witkowi kilka pstryknąć
A jak się robi topiary z grabu, ile sztuk sadzonek, jak długo czeka się na efekt itp. ?
Może jakieś przykłady topiarów grabowych takich no, możliwych do wykonania przez laika - nie pałacowych okazów.
Jeśli było o tym przepraszam, szukałam, ale nie znalazłam.
Wszystko zależy od możliwości finansowych. Metrowe będą droższe, ale szybciej osiagniesz efekt.
Na 1 mb potrzeba 3-5 sadzonek z pęczka, ale doniczkowanych już mniej.
Po prostu ustaw sobie i zobacz danych sadzonek ile Ci wejdzie.
Spróbujemy zrobić zdjęcia podczas jesiennej konserwacji systemu. Ale nie wypada tak nachalnie cykać jakby właściciel był obok Spróbujemy znaczy Witek spróbuje.