Dzięki, jest śliczna, chyba muszę ją u siebie gdzieś zaplanować
No to się nie dziwię, że masz złe doświadczenia ze szkłem. U nas w trzech kawałkach, bo szklarze nie podjęli się zrobienia w jednym (3,5m), właśnie ze względu na ryzyko pęknięcia. Ale też szklarze montowali nam gniazdka na szybie
Ja na razie jestem na tyle zadowolona, że gdybym miała robić jeszcze raz, to bym powtórzyła ten wybór. Z kaflami to też jest kwestia, co się wybierze, niektóre są pewnie łatwiejsze do czyszczenia, z innymi jest udręka. No i im mniej fug, tym lepiej, jak u Ani.
Lakierowane fronty to faktycznie przekleństwo. Całe szczęście znajomi przetestowali przed nami i my mamy ciemne, ale drewnopodobne i też jestem zadowolona. Po trzech latach nadal wyglądają, jak nowe i faktycznie nie trzeba się za bardzo wysilać przy czyszczeniu
weronika moje szkło po tygodniu pękło jak elektryk przykręcał mi gniazdko, moja była cięta z jednego kawałka nie wymieniłam jej na nową bo już miałam dosyć ja wolała bym kafelki
Stipa ze wszystkim mi się podoba.
Nie wiedziałam, że Twój grujecznik też był tylko zielony rok temu. Czyli jest dla mnie nadzieja, że doczekam pomarańczowego .
Magnolio , zastanawiałam się niedawno jak wygląda twoja stipa w tym roku (ja swoją musiałam w większości wymienić na świeże bo brzydko odbijala po zimie) - nie zawiodłam się, jest ślicznie
I pamiętam rozplenice z jezowkami - w tym roku sporo urosły, a kolory dobrane to mistrzostwo
Podsumowują zdjęcia stwierdzam, że niekwestionowaną królową tła i wypełnień na rabatach jest stipa. Pasuje dosłownie z każdą rośliną. Super wygląda z jeżowkami, różami, właściwie z wszelakimi bylinami i z hortensjami również. Cudna.
Jolu podoba mi się jeżowke w tym roku zakupiłam różowa, w sumie późno ja kupiłam i już prawie przekwita, ale bardzo mi się podoba. Nie wiem czy Teraz jeszcze ja dokupie, ale może się uda. Stipa też fajna lekka trawka, polecasz jakąś szczególna odmianę? Ja kupiłam jedna na wiosnę w Parku M,ale przez cały sezon nic mi nie urosła i cała zbrązowiała. Myślę,że do trzmieliny fajnie by to wszystko wyglądało. dziękuję za pomysł
A może stipa + jeżówki?? Jeżówki są super, kwitną parę miesięcy zachwycając kolorami. Z trawami wyglądają pięknie. Miejsca też masz tam chyba sporo. Stipa - wyższa od trzmieliny a niższa od jeżówek, robiłaby za pośrednie piętro, nadając lekkości i delikatności rabacie. Hmm.. rozmarzyłam się
Chyba mnie zainspirowałaś tą trzmieliną Paula Ja mam przed jeżówkową rabatą beznadziejną obwódkę, z różnych roślin, które tam poupychałam, bo nie miałam co z nimi zrobić. Ale.. jakbym tak pojechała po całości obwódką z biało-zielonej trzmieliny, to by ją (znaczy rabatę) tak uspokoiło.. tak mi się wydaje przynajmniej Mam trochę swoich sadzonek trzmieliny, jak mi zapał nie opadnie to jutro zrobię ich wielkie ilości
Kasiu, a wiesz, że część stipy znów ponownie przycięłam? Pisałam już, że odrosła nierówno, tzn. odrosły tylko zielone źdźbła, suche pozostały. Więc część z przodu ciachnęłam jeszcze o połowę i ... znów odrasta Widać, ze za wszelką cenę chce żyć
tulipanki: National Velvet jestem zaskoczona dużymi cebulkami na razie sztuk 25, choć doszło tylko 5 ale reklamacja już złożona i mają dosłać resztę
te będę sadzić w zestawieniu z tulipankami Don Quichotte
i czosnek Sphaerocephalon, podejście nr dwa, bo sadziłam w kwietniu ale nic a nic z tego nie wyszło, posadzę teraz jesienią i zobaczę czy tym razem będzie lepiej
z czosnkami ma być stipa w mojej jeszcze nie istniejącej donicy
(inspiracja: https://www.pinterest.com/pin/490540584388603398/)
ale eM obiecał, że do końca września będzie
Kasiu witam Cię
oglądam Twoje ogrodowe przemiany już dłuższy czas jeszcze nic nie komentowałam, ale te zjęcia są boskie, piękny ogród.
Nie mogę się doczekać jak on urośnie, ale nie chcę oglądać tak na wyrywki więc brnę przez gąszcztych stro ku końcowi, a dopiero jestem po komunii.
Ale będę cierpliwa.
Bosko jest u Ciebie!!!!
Podziwiam za włożoną pracę i zaciętość w realizacji projektu.
Chyba żwirek jednak...tak jak na ścieżce obok.
Zostawiłam sobie karmnik w drugim miejscu bo tam mam wiecej cienia i na razie wygląda super...
Merci Kochana...aleś szybko poleciala z tym wszystkim dobra pamięć
Zdjęcia warzywnika mialam wczoraj ale doszlam do wniosku, że to chyba już za dużo zdjęc by było...i sa sobie w drugim komputerku
Oj...uważaj co mówisz bo ja na stipę zaczynam nerwowo reagować (tak jak Ensata na werbenę). Rośnie mi wszędzie. Chodzę i wyrywam i wywalam. Już nawet nie bawię się w sadzenie do doniczek bo i tak mam ich prawie 50 sztuk