Moje wnioski dotyczące cięcia stipy:
- każda przycięta stipa żyje,
- odrastają tylko zielone źdźbła,
- źdźbła odrastają niezwykle szybko, w ciągu tygodnia - dwóch osiągają niemal docelową wysokość, by później przystopować ze wzrostem,
- ostatnie cięłam na początku września i odrosły
Ja myślę chyba blisko, tylko koło chcę podzielić na trzy części i każdą skomponować z tych samych roslin, tylko w róznych układach i ilościach. Może jednak warto tam dosadzić kilka iglaków o róznym kształcie i kolorze, co by przez cały rok było ładnie. Tylko co??? Na tym to się w ogóle nie znam, bo mnie te rosliny nie interesują
Wszędzie Ja miałam z brico i z... Nie pamiętam Jakiś market też. Białą i różową. Biała ponoć łatwiej przetrzymuje zimę niż różowa. Miałam szczęście bo pamiętasz jak u ciebie na wątku wrzuciłam zdjęcie ogrodu marzenie co mi administrator usunął? Pytałam co to to śliczne białe i z pomocą przyszła Bogdzia. Tylko nie mogłam nigdzie tej gaury znaleźć a potem jak rzucili to nawet na ryneczku były. One ponoć z nasion w pierwszym roku kwitną więc jak stipa albo werbena- tak można uprawiać. Jest śliczna Mam ją z kocimiętką (a jakże), werbeną, ostnicą i białymi i fioletowymi dziewannami . Nawet jak wygnije zimą to i tak znowu kupię Tylko korzeń. Potem sprzedawani w donicach ale 20zl za sadzonkę? Sorry, postoję
Witaj. Mój pomysł na okrągłą rabatę jest taki aby po środku posadzić drzewo, krzew. Podzieliłbym koło na 4 części i każda część oddzielił krzewami, które będą dekoracyjne również jesienią i zimą. 4 pola wypełniłbym trawami, tymi wieloletnimi i tymi sezonowymi jak no. Stipa. Pomiędzy trawami możesz posadzić jeżówki, słoneczniczek, bo mówiłaś, że masz.
Nie byłam ale poszukam zaraz
Martuś nie chodzi o znanie się tylko o podobanie widziałaś to zdjęcie i tak sobie teraz myślę, że nawet jak mi ta lawenda się rozrośnie to stipa z przodu ją chyba zasłoni, bo widzę, że one spore rosną
Doczytałam o ogrodowych, napisałam co myślę, ale jak chcesz przesadzać to ok....zawsze możesz bukietową z patyka wiosną ukorzenić i po dwóch sezonach będziesz miał swoje i wówczas ogrodowe przesadzisz
pewnie, nie ma sprawy
pójdę zobaczyć jak wygląda sprawa z tymi nasionami
nie wiem kiedy to się zbiera, czy wymagają przemrożenia w zimie, czy może wystarczy je teraz zebrać...
Gosia a mogę mieć prośbę o pozbieranie dla mnie kilku nasionek i wysłanie mi ich (oczywiście zwrócę za wysyłkę)
Bo jka tak patrze na to jak ta stipa wygląda u Ciebie to myślę, ze u mnie tez by fajnie wyglądała