Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:25, 10 wrz 2015

Kasya napisał(a)

Gaura może wymarznac, jest dość delikatna.

Słyszałam o tym kiedyś ... ale ostatnio sporo osób ją ma i chwali ... kurcze ale może faktycznie to pierwszy sezon u nich
jankosia 21:29, 10 wrz 2015

Gaurę ma dużo osób bo sprzedawali korzenie wiosną 3-5 zł za sztukę Tylko nie ma gwarancji że co roku będą nią handlować
ren133 21:40, 10 wrz 2015

jankosia napisał(a)
Gaurę ma dużo osób bo sprzedawali korzenie wiosną 3-5 zł za sztukę Tylko nie ma gwarancji że co roku będą nią handlować

A gdzie sprzedawali?
jankosia 21:50, 10 wrz 2015

Wszędzie Ja miałam z brico i z... Nie pamiętam Jakiś market też. Białą i różową. Biała ponoć łatwiej przetrzymuje zimę niż różowa. Miałam szczęście bo pamiętasz jak u ciebie na wątku wrzuciłam zdjęcie ogrodu marzenie co mi administrator usunął? Pytałam co to to śliczne białe i z pomocą przyszła Bogdzia. Tylko nie mogłam nigdzie tej gaury znaleźć a potem jak rzucili to nawet na ryneczku były. One ponoć z nasion w pierwszym roku kwitną więc jak stipa albo werbena- tak można uprawiać. Jest śliczna Mam ją z kocimiętką (a jakże), werbeną, ostnicą i białymi i fioletowymi dziewannami . Nawet jak wygnije zimą to i tak znowu kupię Tylko korzeń. Potem sprzedawani w donicach ale 20zl za sadzonkę? Sorry, postoję
jankosia 21:53, 10 wrz 2015

A, i jedną sztukę spod namiotu mam. Po 6 zł sprzedawali maleńkie sadzonki w doniczce, ale była już ostatnia.
Brico dzisiaj pełne było nowych cebul. Ale jak masz wybór to zamawiaj tam gdzie planowałaś bo brico drogie.
ren133 21:56, 10 wrz 2015

jankosia napisał(a)
Wszędzie Ja miałam z brico i z... Nie pamiętam Jakiś market też. Białą i różową. Biała ponoć łatwiej przetrzymuje zimę niż różowa. Miałam szczęście bo pamiętasz jak u ciebie na wątku wrzuciłam zdjęcie ogrodu marzenie co mi administrator usunął? Pytałam co to to śliczne białe i z pomocą przyszła Bogdzia. Tylko nie mogłam nigdzie tej gaury znaleźć a potem jak rzucili to nawet na ryneczku były. One ponoć z nasion w pierwszym roku kwitną więc jak stipa albo werbena- tak można uprawiać. Jest śliczna Mam ją z kocimiętką (a jakże), werbeną, ostnicą i białymi i fioletowymi dziewannami . Nawet jak wygnije zimą to i tak znowu kupię Tylko korzeń. Potem sprzedawani w donicach ale 20zl za sadzonkę? Sorry, postoję

Jankosiu
a tez wyrosła Ci jakaś olbrzymia? jeszcze kwitnie? mogłabyś wkleić zdjęcie?
ren133 22:02, 10 wrz 2015

jankosia napisał(a)
A, i jedną sztukę spod namiotu mam. Po 6 zł sprzedawali maleńkie sadzonki w doniczce, ale była już ostatnia.
Brico dzisiaj pełne było nowych cebul. Ale jak masz wybór to zamawiaj tam gdzie planowałaś bo brico drogie.

Wiesz co ... miałam zamawiać ... ale chyba sobie daruję tulipany większą ilość ... bo jesień zbliża się nieubłaganie ... a ja mam jeszcze dużo pracy z poszerzaniem rabat, przesadzaniem, wsadzę sobie krokusiki, szafirki i tulipany w donicach + oczywiście czosnki
jankosia 22:04, 10 wrz 2015

Teraz nie mogę, kończę robotę. Potem
Malgosik 08:05, 11 wrz 2015

ren133 napisał(a)

Ok
Ale ogólnie byłabyś za jednolitymi nasadzeniami - czyli rozchodniki z rozplenicą po całości... bo to podstawa ... resztę mogę dosadzić później ... i zastanowić się nad kolorystyka ... dopasować wszystko ... czosnki gladiator będą przy tujach między donicami a tujami ... w donicy czosnek cameleon i ostrowskiego ... będzie pasowało?

myślę, że czosnki ze sobą zagrają
ale czemu same czosnki tam chcesz?
sprawdź termin kwitnienia, bo możesz dać i czosnki i inne cebulowe

widzę, że chciałabyś jednak ujednolicić wokół wgłębnika
Danusia by chyba dała każda stronę inną lub każdą stronę inną, spojoną wspólnym elementem
nie jestem przekonana, że powinno być wokół to samo
natomiast coś zimozielonego by się zdało, bo będzie pusto zimą
i może 2 strażnicy na wejściu do wgłębnika?

jak krwawnik wygląda z bliska?
ja ścinam brzydkie kwiatostany i wypuszcza nowe pąki
ale w pewnym momencie przestanę, by na zimę te baldachy się ostały
ren133 08:43, 11 wrz 2015

Malgosik napisał(a)

myślę, że czosnki ze sobą zagrają
ale czemu same czosnki tam chcesz?
sprawdź termin kwitnienia, bo możesz dać i czosnki i inne cebulowe

widzę, że chciałabyś jednak ujednolicić wokół wgłębnika
Danusia by chyba dała każda stronę inną lub każdą stronę inną, spojoną wspólnym elementem
nie jestem przekonana, że powinno być wokół to samo
natomiast coś zimozielonego by się zdało, bo będzie pusto zimą
i może 2 strażnicy na wejściu do wgłębnika?

jak krwawnik wygląda z bliska?
ja ścinam brzydkie kwiatostany i wypuszcza nowe pąki
ale w pewnym momencie przestanę, by na zimę te baldachy się ostały

Małgosiu
W kwietniu/maju będą jeszcze tulipany - czy elegant lady pasowałyby z queenami z B? W sumie dosadziłabym rozplenicę niekoniecznie już z rozchodnikami - może gaura byłaby ok?
Nie zależy mi bardzo na zimozielonych - to jest z tyłu domu ... a czy rozplenicę ścina się na wiosnę?
A strażnicy to kto?