Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały zakątek :D

Mój mały zakątek :D

JulkAd 18:08, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

No tak jak napisałaś szmaragd dużo tańszy. Dlatego wybrałem ten gatunek, poza tym chyba przesadzę tuje która już mam na drugim ogródku.
Już wcześniej napisałem że te ogrodowe to teraz wsadziłem. Było wolne miejsce, wsadziłem je w poniedzialek. Niech rosną ten sezon, jak w następnym sezonie zacznę robić druga połowę ogródka to je przesadzę tam do półcienia.
Pomiędzy stożki i kule dam stipe i może jeżówki. Z przodu pomiędzy kulami może szałwie i czyśćca

Stipa i jeżówki to dobry pomysł...doda lekkości

Doczytałam o ogrodowych, napisałam co myślę, ale jak chcesz przesadzać to ok....zawsze możesz bukietową z patyka wiosną ukorzenić i po dwóch sezonach będziesz miał swoje i wówczas ogrodowe przesadzisz
JulkAd 18:10, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Strasznie nurtuje mnie fakt, ze obrzeże z cegły dochodzi na środku bardzo blisko krawężnika, jest tam ok 5 cm przerwy pomiędzy nimi. Powstaje tam taka dziura i nie wiem co tam zrobić. Może macie jakieś pomysły co z tym faktem zrobić?

O tym zapomniałam....nie wiem co można posadzić na takim paseczku, ale może wysypać tym czym rabaty....i nie sadzić nic?....
mateuszmichn 18:10, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Co do ogrodowych jeszcze. Zastanów się czy nie masz tam akurat przeciągów....zwłaszcza w zimie, kiedy jest mroźno....u mnie hortki ogrodowe rosną osłonięte tujami, ale gdybym posadziła na froncie chyba by marzły każdego roku, a co za tym idzie nie miałyby kwiatów.

Tutaj jest w miarę spokojnie gorzej jest z tej drugiej strony gdzie ma być płot, tam przeciągu jest. Dlatego planuje postawić płot w tym miejscu i jeszcze za chodnikiem wzdłuż domu. Wtedy już będzie naprawdę spokojnie
Dzięki za rady i odwiedziny. Ogrodowe napewno dobrze odkryje gałązki swierkowymi, bo będę podcinal tego świerka co mam więc gałęzi będzie pod dostatkiem
mateuszmichn 18:13, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Stipa i jeżówki to dobry pomysł...doda lekkości

Doczytałam o ogrodowych, napisałam co myślę, ale jak chcesz przesadzać to ok....zawsze możesz bukietową z patyka wiosną ukorzenić i po dwóch sezonach będziesz miał swoje i wówczas ogrodowe przesadzisz

Dobry pomysł, pomyślę nad nim
mateuszmichn 18:17, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

O tym zapomniałam....nie wiem co można posadzić na takim paseczku, ale może wysypać tym czym rabaty....i nie sadzić nic?....

Ten Piaseczno to chwilowo. Po prostu była tam dziura a jak robiłem chodnik to musiałem zebrać trochę ziemi pomieszanie z piaskiem i tam wrzuciłem. Mam trochę ziemi z pola, trochę lepszej jakości, zmieszać ja z ziemią ogrodowa z worka i trochę gliny dodam, żeby wilgoć trzymała.
Po prostu wyspie korę i ułoży betonowe kule które mam zamiar zrobić i będzie musiało wystarczyć. Trochę się zgapiłem, bo jak pisałem wcześniej mogłem trochę zmniejszyć cześć koła i było by tamtejsze na posadzenie w przyszłości jakieś obwódki
JulkAd 18:59, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Dobry pomysł, pomyślę nad nim

Nie ma co myśleć tylko zacząć rozmnażać...wszystkie roślinki, które się da i czego potrzebujesz do kompozycji ogrodowych....przecież tutaj naprawdę każdy się chętnie nadwyżkami dzieli, czasami za symboliczny znaczek
mateuszmichn 19:02, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Nie ma co myśleć tylko zacząć rozmnażać...wszystkie roślinki, które się da i czego potrzebujesz do kompozycji ogrodowych....przecież tutaj naprawdę każdy się chętnie nadwyżkami dzieli, czasami za symboliczny znaczek

Ale wypada mieć coś ciekawego na wymianę. Ja jestem też taki, że nie lubię tak za bardzo, zwłaszcza jqk kogoś nie znam
JulkAd 19:13, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Ale wypada mieć coś ciekawego na wymianę. Ja jestem też taki, że nie lubię tak za bardzo, zwłaszcza jqk kogoś nie znam

Ale tu naprawdę życzliwych nawet bez wymianki znajdziesz....sama od Małej Mi dostałam sporo roślin znając ją tylko z forum, a możliwość poznania Jej dostał mój syn, który wracał z Bieszczad i dźwigał karton grubo ponad 10 kg. A Ania też musiała wykopać i podrzucić na stację....a później wyszło tak, że moje trzmieliny i hosty powędrowały w Polskę. Więc nie miej oporów, jak ktoś nie będzie mógł się podzielić to po prostu odmówi

mateuszmichn 19:23, 10 wrz 2015

JulkAd napisał(a)

Ale tu naprawdę życzliwych nawet bez wymianki znajdziesz....sama od Małej Mi dostałam sporo roślin znając ją tylko z forum, a możliwość poznania Jej dostał mój syn, który wracał z Bieszczad i dźwigał karton grubo ponad 10 kg. A Ania też musiała wykopać i podrzucić na stację....a później wyszło tak, że moje trzmieliny i hosty powędrowały w Polskę. Więc nie miej oporów, jak ktoś nie będzie mógł się podzielić to po prostu odmówi

Ok będę pamiętał i może spróbuję
Skoro tak piszesz, to rozumiem że się polecasz już mi ktoś mówił m Małej Mi
JulkAd 20:31, 10 wrz 2015

mateuszmichn napisał(a)

Ok będę pamiętał i może spróbuję
Skoro tak piszesz, to rozumiem że się polecasz już mi ktoś mówił m Małej Mi

Patyczki hortek na wiosnę po cięciu w każdej chwili, teraz tylko będę dzielić i wysyłać Mirce hosty i turzycę Ice Dance....jak coś chcesz to pisz czym będę mogła to siem podzielę....o mam też tojeść orszelinową