Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 14:52, 25 maj 2022

Do góry

Mgduska napisał(a)

Każdy ogród tworzy JAKĄŚ całość, ale każdy jest inny, bo tworzą go inne osoby.
Dla mnie najlepszą radą na wszystko jest: robić swoje

A ja od zawsze wiem, że dla mnie najważniejsze w ogrodzie są kwiaty, reszta to tło

Ładnie napisałaś
A ja od zawsze wiem, że dla mnie najważniejsza jest w ogrodzie zieleń i jej odcienie. Reszta to tło.
Zobacz, każdy może wpisać swoją ogrodową drogę
Nie dziwię się, że u Ciebie najważniejsze są kwiaty. Pięknie łączysz kolory.

Zieleń, drewno i antracyt 14:51, 25 maj 2022

Do góry
Dzisiaj zaczęła kwitnienie Fimbriata. Kiepski moment sobie wybrała, bo pada od rana, ale dzielna jest i nic sobie z tego nie robi.
Muszę ją w tym miejscu przeprosić, bo o ile w zeszłym roku (jej pierwszym u mnie) nie popisała się wcale, a zapach kwiatów uznałam za nieprzyjemny, to w tym roku chyba postanowiła pokazać na co naprawdę ją stać
Kwiaty bardzo zabawne, takie nie różane, deszczu się nie boją. Dużo większe niż w zeszłym roku i ogromne zaskoczenie - pięknie pachną

Potwierdza się zasada, że nie należy oceniać róży dopóki się nie zadomowi w danym miejscu. To samo dotyczy Hansy, której kwiat jest dużo większy i ładniejszy niż w zeszłym roku.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:49, 25 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Ale ty masz juz pięknie.
Zawsze podziwiam twój kolorowy piękny ogród.
duże drzewa, kolorowe krzewy i byliny..umm wszystko pięknie zgrane.
Brawo Irenko
Pozdrawiam
Sałatka pokrzywowa 14:47, 25 maj 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Zostało mi parę zdjęć z niedzieli, a trzeba upamiętnić, że MW ma już pąki, kwitną bergenie, wilczomlecz przetrwał zimę, czosnki w pąkach, kalina pachnie.

Ja to sobie zawsze wejdę do Ciebie ot tak i od razu, bach - prosto w serce Ja też chcę mieć takie widoki, jak u braci Lwie Serce w sadzie przy domu. No po prostu pięknie!
Ptasi gaj 14:45, 25 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu byłam w Melonie i znowu nakupilam Rododendron"Astrid" 2 szt bardzo ładny kolor. 2 szt klonów palmowych no i dokupiłem traw 5 szt hakomek Beni kaze.
Chce wyrzucić wszystkie juki i zastąpić hakomkami.

Te

Mam cały balkon zawalony zakupami i jeszcze moje flance osobiście wysiane szałwia oznaczona i jeżówki.
W słoiku bananowa

Ale piękne roślinne zakupy.
Szalejecie.
Fajny pomysł z tym zastępstwem juk.
Dobrze czytam 2 klony palmowe kupiłaś ? Fajnie
a pokażesz je ?
Ogród z uśmiechem 14:41, 25 maj 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
Wszystkie poidełka napełnione wodą. W tym Pani Pleszka.

Piękna Brawo za perfekcyjne zdjęcia
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:39, 25 maj 2022

Do góry
gobasia napisał(a)
Dziś poczyniłam zakupy ogrodowe

Rododendron x2

hortensja x5 i hosta

Dereń i wisteria

3 tawuły na dokończenia okregu

Brawo, piękne zakupy, piękne rośliny
Dereń kousa jeszcze mi się marzy
Ogród bez reguł 14:34, 25 maj 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)
Z różanych pączków jest jeszcze Pastella, Princess Alexandra of Kent i Mary Rose.

No i jeszcze rugosy oczywiście, które jednak dosyć szybko zrzucają płatki. Może mają już dosyć mieszkania w ciasnych doniczkach

Fiu, fiu ale dużo róż ci kwitnie.

Ja jeszcze może ze 2 tygodnie poczekam.Pączki są ale mniejsze .
Czy ja dobrze, zrozumiałam ? Działeczkę sobie sparwiłąś ?
April podbija las... 14:33, 25 maj 2022

Do góry
April napisał(a)
I takie cukiereczki. Koniecznie do dokupienia jesienią

ale piękne, ja "przez Ciebie" kupię je już, nie będę czekała do jesieni, szukałam w internecie i znalazłam taki mix, bardzo mi odpowiada (chyba można umieścić link??):

https://domisad.pl/product/hiacyntowiec-hiszpanski-mix-kolorow

Errata
No rozczarowałam się, najpierw dostałam "białej gorączko ogrodniczej" do zakupu i oczywiście ujrzałam napis "Produkt jest dostępny", ale poniżej widnieje drugi napis aktualny - Powiadom o dostępności. No cóż, wychodzi na to, ze trzeba jednak czekać do jesieni : ) ech ta "biała gorączka" oczy przesłania i logikę
Ogród do odnowy 14:29, 25 maj 2022

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

rozrosły się, dostaniesz tu kolor trochę inaczej wygląda

Jakie ładne iryski
Ogród z zegarem 14:28, 25 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

z przyjemnością zawsze zaglądam do twojego klimatycznego ogrodu.
Bardzo dojrzały, misternie zadbany, wyjątkowy
ale masz dużo tych piesków
ciekawa magnolia. Pierwszy raz taką zielonkawą widzę
Pozdrawiam b
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:07, 25 maj 2022

Do góry
A teraz wiosna.
Jak oglądam zdjęcia na forum to mam wrażenie, że wszystko u mnie jak zwykle opóźnione. Nawet porównując do ogrodów z okolic Krakowa.
Magnolia zakwitła z 2 tyg opóźnieniem w porównaniu do zeszłych lat. I ma tylko jedna fotkę I to już pod koniec.

Z rabaty gdzie rośnie, pod namowami Emusia, usunęłam kule bukszpanowe. Tzn. Emuś usunął i tak chyba dla mojej psychiki było lepiej bo nie do końca to popierałam. Były akcentem zimozielonym na tej rabacie.
Jednak to rozwiązanie miało kilka minusów:
- był problem z przycinaniem, bo na wiosnę szybko startowały tulipany i czosnki a jest ich tam sporo. A zanim one ruszą to jest za wcześnie na przycinanie bukszpanów związane z ryzykiem pojawiania się temperatur poniżej zera
- potem ginęły w gąszczu bylin, które tak się rozrosły, że przylegały do tych kul. W efekcie w tych miejscach przy wilgotnej pogodzie pojawił się grzyb. No i niestety bukszpan nie lubi gdy jakaś roślina się z im styka. Łysieje w tych miejscach.
- ćmą bukszpanowa gdy się u nas pojawiała nie poczyniła większych strat. W pore zauważona. Potem pilnowanie i w razie potrzeby oprysk Lepinoxem. I wg mnie ćma bukszpanowa jest mniejszym ryzykiem dla bukszpanu niż grzyb, który je zaatakuje. Od wielu lat mam bukszpany w innych miejscach i tam tego problemu nie ma. Nie przylegają do nich bezpośrednio inne rośliny, jest przewiew.

Nie będzie tam żadnych zimozielonych. Same byliny i trawy. One też robią fajna robotę w zimie. Chciałam tam przesadzić w miejsce po 2 bukszpanach kilkuletnie rozplenice i się załamałam wielkością bryły korzeniowej. Ledwo je podniosłam po wykopaniu. Miał plan podzielić ale zdrowy rozsadek wziął górę i zamiast walczyć siekierą kupiłam dwie nowe. Odmłodzenia wymagał też bodziszek żałobny, niektóre mniejsze trawy. Trzeba było też uzupełnić luki po 7 wielkich kulach bukszpanowych. Tak więc w tym roku ta rabata nie będzie jeszcze fajnie wyglądać ale myślę, że już w przyszłym roku będzie fajny efekt.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:28, 25 maj 2022

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:26, 25 maj 2022

Do góry
A potem atrakcja dla Emusia, którą ja też miała zaliczyć-Droga Króla na południu Hiszpanii.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:02, 25 maj 2022

Do góry
Robi się gęsto (płyty tarasowe do umycia myjką ciśnieniową, może w weekend w końcu się zbiorę).

I na koniec mój klonik palmowy Bloodgood

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:01, 25 maj 2022

Do góry
Majowe widoczki

Śliwy do cięcia, wczoraj udało mi sie tylko dwie przyciąć na mega wysokiej drabinie (miałam lekki zawał jak cięłam nożycami, musze koniecznie kupić nożyce akum. na wysięgniku)

Kanty przycięte

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:57, 25 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa nadrobiłam piękne fotki chociaż na insta też zaglądam
cudnie masz

Madzia, zobacz jak Twoje macierzanki pięknie się u mnie rozrosły
To ten zielony dywanik pod brzozami.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:52, 25 maj 2022

Do góry

Ćwiczenia na świeżym powietrzu. W większości sami starsi ludzie.

A tu kolejna forma aktywnego spędzania czasu.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:46, 25 maj 2022

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:43, 25 maj 2022

Do góry
Pałac Kryształowy. Jego nazwa nie jest przypadkowa. Został bowiem prawie w całości wykonany ze stali, szkła i ceramiki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies