Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 23:07, 10 sty 2012

Do góry
Czy to tylko dla ludzi z branży? Czy tacy oglądacze też mogą coś niecoś podpatrzeć?
Ogródkowe perypetie:) 21:40, 10 sty 2012

Do góry
Abiko - no szczęściara jesteś - gotowy projekt Twojej skarpy!!! I z tego co widzę, z roślinkami, które sobie życzyłaś
Syla - czy Ty się przypadkiem nie minęłaś z powołaniem? Nie wiem, czym się zajmujesz zawodowo, ale wiem czym powinnaś się zajmować ...
Mój mały raj na ziemi :) 21:18, 10 sty 2012

Do góry
Anula, ta Twoja przyszła szemrząca ściana to moje marzenie !!! Mam nadzieję, że nie będziesz taka i pokażesz zdjęcia z realizacji swojej Masz już jakieś konkretne plany, kiedy ona powstanie, jakiś projekcik?
Nasz mały raj na ziemi :) 13:36, 10 sty 2012

Do góry
Małymi kroczkami ale do celu! Brawo Asiu, jest co raz piękniej! Wiem ile pracy kosztuje zagospodarowanie każdego, choćby małego kawałka ziemi - życzę powodzenia w wytrwaniu w noworocznych postanowieniach, zwłaszcza tych ogrodowych
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:28, 10 sty 2012

Do góry
Uffff, kamień z serca A jak ta niemoc twórcza Cię opuści (a wkrótce opuści na pewno) będzie wielki "come back" z nowym projekcikiem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:53, 10 sty 2012

Do góry
Agniecha, no co Ty!!!! Głowa do góry, tak dobrze Ci szło!!!!!!!!!!! Przez doła ogrodowiskowego przechodzę średnio raz na tydzień, a z Ciebie twarda babka, nie poddawaj się tak łatwo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:09, 10 sty 2012

Do góry
Danusiu, jeśli znajdziesz chwilkę zajrzyj proszę do wątku coli https://www.ogrodowisko.pl/watek/479-pomoc-przy-projektowaniu-ogrodu?page=44#post_435 Zadałam tam małe, ale ważne dla mnie pytanko...
Ogród coli 12:05, 10 sty 2012

Do góry
Karolinko, z góry Cię przepraszam, że zadam Danusi pytanie w Twoim wątku, ale nie wiem, jak mogłabym to zrobić inaczej na podstawie poniższego projektu. Najwyżej potem wykasuję

Gardenarium napisał(a)

A co to są te fioletowe kółka?

Te fioletowe kółka to fioletowe różaneczniki, ale można im przypisać inne rośliny np. trawy, berberysy, hortensje, to co chcesz posadzić, a to jest schemat.

Z lewej w rogu - bordowe drzewo (buk, sliwa wiśniowa) wzdłuż płotu 16 choin potem 24 Smaragdy, ale może być to pomieszane.

Przed choinami 10-11 hortensji plus 3 wielkie miskanty, a przed nimi wspomniane różaneczniki fioletowe - różowe
W prawym rogu zielone drzewo np. wisnia Umbraculifera, mi łorząb, grab Fastigiata.

Uruchom wyobraźnię, poszukaj rośliny i wstawiaj w te kółka.
Te pola niskie fioletowo - żółte to różne żurawki posadzone polam i w dużych ilościach, ale mogą to być pola wrzosów i wrzośców, pachysandry.

Danusiu, jestem na etapie projektowania swojego ogrodu i mam problem z doborem roślin pod kątem ich preferencji "świetlnych". Często na różnych stronach www są bardzo rozbieżne informacje na temat danej roślinki. Ale do czego zmierzam: rośliny które zastosowałaś w tym projekcie, mają różne wymagania co do ilości słońca. Np. większość miskantów lubi słońce, jak je posadzę pomiędzy różanecznikami a żywopłotem, to będą miały głęboki cień, dopóki nie urosną wyżej od różaneczników. Czy to im nie będzie przeszkadzało?
No i kolejne pytanie: żurawki podobno nie lubią za dużo słońca, podobnie hosty a tu są na wysuniętej rabacie - nie będzie ich przypalać? Proponujesz zastąpić je wrzosami i wrzoścami - one akurat na słoneczne miejsca, ale pachysandra już nie. Jak to pogodzić? Heeelp
Mój przyszły ogród 11:33, 10 sty 2012

Do góry
Oj nie narzekaj, nie narzekaj Masz kształtną i nie za dużą działkę - taką w sam raz na piękny, zawsze zadbany ogródek, przy którym nie trzeba się zaharowywać Już tam widzę Danusine kulki bukszpanowo-cisowe i obwódki! A ten murek od strony sąsiada to żaden problem - każdy żywopłocik wyższy od niego (np.z serbów, cisów, albo thuji a najlepiej mieszany) idealnie go zasłoni A ten prostokącik na froncie w moim stylu - Tobie się nie podoba, ale fajnie by wyglądał w bukszpanowej obwódce z wiśniami umbraculifera na środku, czymś podsadzonymi.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 00:17, 10 sty 2012

Do góry
pogotowieogrodnicze napisał(a)

Witam Panie Januszu,
a ja mam mimo wszystko nadzieję, że nie potwierdzi się ta nowa choroba Bo dlaczego wszystko co najgorsze musi się przytrafiać właśnie w moim ogrodzie ? Zdjęcie gałązki wyślę w sobotę.
Pozdrawiam i dziękuję za czujność

opis choroby wrzuciłem na forum do tematu Nowe szkodniki i choroby w Polsce

Nie mogę znaleźć, proszę o linka jeśli ktoś znalazł.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 22:37, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witam Panie Januszu,
a ja mam mimo wszystko nadzieję, że nie potwierdzi się ta nowa choroba Bo dlaczego wszystko co najgorsze musi się przytrafiać właśnie w moim ogrodzie ? Zdjęcie gałązki wyślę w sobotę.

opis choroby wrzuciłem na forum do tematu Nowe szkodniki i choroby w Polsce
Dolina Tęczy 21:15, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka - dziękuję ! A sposoby na mężów ...to się wie Jak z tą szyją, która głową kręci...

anna_art - mój nick oznacza tęczę - stąd tytuł wątka, choć oczywiście idzie w parze z moim zamiłowaniem do kolorów w ogrodzie

Mam wolny wieczór, więc przystąpię do dalszej części prezentacji

Tym razem pora na najbardziej problematyczną część ogrodu - skarpa...
Nie jest zbyt stroma bo trochę ją rozgarnęliśmy, nasadziłam tam sporo roslin, jest też poletko truskawek
Ale wszystko 1-2 letnie, więc całościowy efekt słaby, do tego kora się osypuje, trochę kamieniami staram się zatrzymać, ale marnie to idzie..Korzenie drzew też przeszkadzają w nasadzeniach - ciekawa jestem jak będzie w tym roku - mam nadzieję, że się trochę zagęści

Tu widać ją w całości - jest na calej długości płotu.

Skarpa jest naprzeciw tarasu, więc bardzo mi zależy na jej wyglądzie

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:04, 09 sty 2012

Do góry
Beata - mnie się wszystkie hortensje podobają i bukietowe, i ogrodowe, i drzewiaste , a nawet pnące .

Ela - ja tylko piszę swoje obserwacje .Uprawiam hortensje od dwunastu lat, więc coś tam wiem na ich temat, ale to są tylko obserwacje "hortensjomaniaczki"

Możesz poświęcić jedną gałązkę (jeśli krzaczek ma trzy) i obciąć ja, ale nie za nisko.
Zostaw dwa- trzy węzły, żeby miała z czego wypuścić .
Ciekawa jestem, czy Ci zakwitnie na tym obciętym pędzie ?.
Moja w zeszłym roku zmarzła w maju i nie zdążyła zakwitnąć .Wytworzyła pąki ,ale póżną jesienią
i nic z nich nie było .

Agnieszka -Wieloszka ja mam Magical Moonlight .Pokazywałam ją wcześniej .
Moja jest młoda, więc niewiele o niej mogę powiedzieć .Zapowiada się na piękna odmianę, a jak
to się okaże w praktyce. Myślę ,że w tym roku już pokaże co potrafi .

I taki widoczek Wam zostawiam, dla Wszystkich spragnionych kolorów .

O....! 18:51, 09 sty 2012

Do góry
Super fotka!
Dolina Tęczy 18:41, 09 sty 2012

Do góry
Witaj,
wszystko u Ciebie piękne - i rodzinka i ogród. A na mężów to my mamy swoje babskie sposoby, prawda
Życzę powodzenia w planowaniu nowych, kolorowych rabat i duuuużej siły przekonywania
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 18:37, 09 sty 2012

Do góry
Witam Panie Januszu,
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 16:29, 09 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Mam u siebie ok.30 sztuk tych cyprysików - niektóre po zeszłej zimie musiałam wymienić na nowe Nie wiem, czy przyczyną ich całkowitego zrudzienia była jakaś choroba, czy błędy w sadzeniu. Pozostałe mają się różnie. Tak jak pisze Alina - najczęściej atakuje je fytoftoroza. Dlatego podlewam je w sezonie kilkanaście razy Previcurem. Gdybym wcześniej trafiła na ogrodowisko, na pewno bym ich nie sadziła.
Na fotce poniżej widać je za perukowcem: pierwsza sztuka kiepska, następne ok. Ten z białą tasiemką to nowy.

Jako że jesteś moją Klientką prosze o przesłanie zdjecia gałązki(makro)
Mam podejrzenie, że może potwierdzi się ta nowa choroba cyprysików Lawsona w Europie.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 16:13, 09 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
cyprysika nie łapią przędziorki

Bardzo rzadko spotykam lawsony bez przędziorków

Wieloszka napisał(a)
Dzięki Danusiu! Wpisałam na listę do zapamiętania! Pinivit i Florovit w płynie to będą moje pierwsze wiosenne zakupy

Pinivit szczególnie polecam przy nawożeniu lancą doglebową
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 15:27, 09 sty 2012

Do góry
Dzięki Danusiu! Wpisałam na listę do zapamiętania! Pinivit i Florovit w płynie to będą moje pierwsze wiosenne zakupy
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 15:16, 09 sty 2012

Do góry
Danusiu, a jeśli nie jestem pewna, czy została do sadzenia użyta dobra ziemia, to co mogę zrobić teraz, jak rośliny rosną od ponad roku?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies