Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

Elfik 13:21, 08 sty 2012

Sebek napisał(a)

To endless summer - znam tylko tą

A ja w związku z nią mam pytanie, Bożenka wie wszystko, liczę, że odpowie. Dostałam piękną, mocną sadzonkę Endleess, ale ma tylko trzy długie pędy kwiatowe. Czy mam ją mocno przyciąć wiosną w celu rozkrzewienia? I czy będzie mimo cięcia kwitła? Jakoś mnie niepokoi u niej ten ewenement, że kwitnie i na jednorocznych, i na dwuletnich... Prawda to?
Sebek 14:03, 08 sty 2012

Skoro rzadka to ja bym przyciął - skoro jeśli wymarznie zakwitnie to ścięcie będzie miało ten sam wpływ - ja bym przyciął
babopielka 14:54, 08 sty 2012

Danusia - rzadkie kwiatostany u 'Phantom' są tylko w początkowej fazie kwitnienia .
Z czasem stają się pełne, zbite , podobnie jak u 'Limelight.'

GabiK - tak jak Ela napisała .'Magical Moonlight 'ma osiągać docelowo 4 metry wysokości, ale jak będzie mocno cięta, to tyle nie urośnie
Co do innych odmian o pełnych kwiatostanach, to jeszcze godna uwagi jest 'Mega Pearl' ,'Rensun'Sundae Fraise. Natomiast do 'Bombshell' mam mieszane odczucia .
Moja słabo kwitła, może jeszcze zmienię zdanie na jej temat ,jak zacznie lepiej rosnąć .
'Bombshell'

Natomiast 'Bobo' jest śliczna

Beata - jest kilka hortensji, które kwitną na pędach młodych i starych. Nazywane Ewerbloom (wiecznie kwitnące)
Ja mam takie: 'Endless Summer', 'Freedom', Pink Wonder,(lub Blue Wonder),'Blue Heaven',

Ela - wszystkiego to ja nie wiem, przeceniasz mnie .
Ja bym nie cięła wiosną tej 'Endless Summer'.Można przycinać po kwitnieniu, ale też niezbyt mocno.
Ścinamy przekwitnięty kwiat z jednym węzłem liści, pobudza to roślinę do wytwarzania nowych pędów z pąkami .Jeśli zetniesz nisko wiosną , to możesz się nie doczekać kwiatów ,albo zakwitnie bardzo póżno .
shrekol 17:03, 08 sty 2012

Dzidka napisał(a)

A asperę ma dość trochę osób u nas

H. aspera jest dość popularna hortensją i na pewno jest w niejednym ogrodzie.

.

To prawda też ją mam
Chętnie jednak oglądam zdjęcia z innych ogrodów, bo lubię oglądać dorodne rośliny i zestawienia w jakich zostały posadzone.

Ja się do końca z tą popularnością Aspery nie zgodzę i w wielu ogrodach jej nie widziałem
Jak dla mnie to ona jednak bardzo droga przynajmniej w moich okolicach. A jest to jedna z ładniejszych hortensji jak dla mnie

butterfly 17:46, 08 sty 2012

Dziekuje Ci Bożenko - podobaja mi się wszystkie zaproponowane przez Ciebie I to chyba problem

na pewno zawitają u mnie w ogrodzie.
Buziaki.
Elfik 20:04, 08 sty 2012

babopielka napisał(a)

Ela - wszystkiego to ja nie wiem, przeceniasz mnie .
Ja bym nie cięła wiosną tej 'Endless Summer'.Można przycinać po kwitnieniu, ale też niezbyt mocno.
Ścinamy przekwitnięty kwiat z jednym węzłem liści, pobudza to roślinę do wytwarzania nowych pędów z pąkami .Jeśli zetniesz nisko wiosną , to możesz się nie doczekać kwiatów ,albo zakwitnie bardzo póżno .

Bożenko, wiesz na tyle dużo, że pomalutku, pomalutku wyssiemy z Ciebie wszystko, co wiesz!
A w związku z Twoją radą, przyszło mi do głowy, że może przyciąć tylko jeden pęd, dając mu szansę się rozkrzewić, i co roku następny? Jak myślisz? Zależy mi, żeby krzak był pękaty, bo jest przy tarasie.
Wieloszka 20:12, 08 sty 2012

Dziewczyny, nie mam jeszcze żadnych hortensji, ale planuję je sadzić w większych ilościach. Na mojej liście jest limelight, ale poczytałam o 'Magical Moonlight ' - czy rzeczywiście kwitnie już od czerwca? Czy któraś z Was ją ma i jak się sprawdza?
babopielka 20:04, 09 sty 2012

Beata - mnie się wszystkie hortensje podobają i bukietowe, i ogrodowe, i drzewiaste , a nawet pnące .

Ela - ja tylko piszę swoje obserwacje .Uprawiam hortensje od dwunastu lat, więc coś tam wiem na ich temat, ale to są tylko obserwacje "hortensjomaniaczki"

Możesz poświęcić jedną gałązkę (jeśli krzaczek ma trzy) i obciąć ja, ale nie za nisko.
Zostaw dwa- trzy węzły, żeby miała z czego wypuścić .
Ciekawa jestem, czy Ci zakwitnie na tym obciętym pędzie ?.
Moja w zeszłym roku zmarzła w maju i nie zdążyła zakwitnąć .Wytworzyła pąki ,ale póżną jesienią
i nic z nich nie było .

Agnieszka -Wieloszka ja mam Magical Moonlight .Pokazywałam ją wcześniej .
Moja jest młoda, więc niewiele o niej mogę powiedzieć .Zapowiada się na piękna odmianę, a jak
to się okaże w praktyce. Myślę ,że w tym roku już pokaże co potrafi .

I taki widoczek Wam zostawiam, dla Wszystkich spragnionych kolorów .

GabiK 21:51, 09 sty 2012

Bożeno, dzięki za odpowiedź. Rensun mam, niestety nie kwitła, przyjechała z kwiatkami prawie kwitnącymi, ale po posadzeniu zwiędły. Ciekawe, czy coś jej się stało, czy zakwitnie w tym roku. Ale Rensun ma też być mała - kupiłam ją jako miniaturową Vanille Fraise - ma mieć wzrost jak Bobo i Bombshell. Czy to prawda?
TEKU 22:02, 09 sty 2012

Witam, czytam wszystka na tym forum a teraz chciałabym zapytać o hortensje ogrodowe z serii Everbloom i You and Me. Chciałabym zrobić szpaler z Endless Summer , Freedom , Wonder lub Heaven , są drogie więc nie chciałabym zrobić błędu . Pytanie : Które z w/w mają sztywne pędy czy może się pokładają?Czy trzeba je na zimę okrywać , czy wystarczy kopczyk ? Przeczytałam , że macie doświadczenie z tymi nowościami , więc bardzo proszę o radę TEKU
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies