Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój kawałek raju II 10:51, 04 cze 2013

Do góry

Aniu dzięki za link
nie wiedziałam, że ma tyle nazw, mój rósł pod sosną.

Ha, ha, ha - ich się nie suszy, a ja go suszę, ale ze mnie grzybiara, boki zrywać
ale to super doświadczenie z tymi grzybkami - podoba mi się szalenie
Ogród przy potoku 10:46, 04 cze 2013

Do góry
Ogród przed domem. Moje tegoroczne wyzwanie. Wybaczcie kiepską jakość zdjęć.

Zdjęcie poniżej to moja "niekonsekwencja ogrodnicza", a raczej skleroza. W planie i na projektach miała tu być rabatka z różami, bo w tym miejscu jest do południa trochę słońca, ale bezmyślnie wsadziłam tam dwie, świeżo nabyte piwnonie i na róże już nie ma miejsca, więc trzeba wymyślić coś innego, Jakieś towarzystwo dla tych piwonii. Aktualnie wsadziłam co było pod ręką, żeby nie było łyso. Do tego tematu wrócimy później.

Ławeczka pod sosną:

Tu na razie jest ściernisko... 10:35, 04 cze 2013

Do góry
a gdzie tam ... u mnie pada, pada, pada i w międzyczasie też pada ...
więc już trzy dni (!) wysadzam 3 doniczki cynii i wczoraj przemoczyło mnie doszczętnie, jak kończyłam drugą ... jeszcze jedna czeka ...
w międzyczasie w piątek opryskałam warzywnik od meszki czosnkiem i od grzyba skrzypem - po czym po upływie 5 min naszedł deszcz i wszystko mi zmył ...

do jabłonki nawet nie podchodziłam, bo tam to sprawa na dłużej - trzeba rozstawiać drabinę, wyciągać duży sekator, a jak się za to zabrać, kiedy teraz dla odmiany ciągle leje...

choć - nie powiem - są też chwile bardziej suche ot, właśnie ostatnio były dwa pełne dni bez deszczu: Boże Ciało i niedziela
Ogród przy potoku 10:32, 04 cze 2013

Do góry
Tak wygląda mój przedogródek z dalszej perspektywy. Zdjęcie robione jest trzy lata temu, sosna przy stodole jest już wyższa. Przez te modrzewie i śliwy, które są przy samym płocie, cały ogród jest w cieniu.

Stodoła, nasza wizytówka, ją pierwszą widać jak się podjeżdża pod dom.

Mam zamiar posadzić jakiś krzew lub grupę krzewów o białych lub srebrnych liściach po lewej stronie wrót do stodoły, będą ładnie się prezentować na tle tej ciemnej ściany. W tej chwili posadziłam tam dzikie wino, ale jakoś słabo rośnie, a na drabinie zawiesiłam skrzynkę z pelargoniami.
Najpierw w planach miałam posadzić tam krzew tawuły białej, teraz myślę jescze o srebrno-listnym oliwniku.

Trudne początki 10:28, 04 cze 2013

Do góry
Hortensja wkrótce zakwitnie; za nią dalie

Trudne początki 10:26, 04 cze 2013

Do góry
W najnowszej rabacie dosadziłam szałwie omszone i nieustannie walczę z wyrastającymi nań trawskami/ chwastami

Minipłotek "przeciwpsi" chroniący kalinę

Trudne początki 10:26, 04 cze 2013

Do góry

Trudne początki 10:25, 04 cze 2013

Do góry
W czerwcowym ogródku ( siatka " przeciwpsiakowata" została prowizorycznie zastapiona " suchym" murkiem, czyli poukładanymi cegiełkami...bez zaprawy )

Hosty zagłuszyły mi danic'i- w przyszłym sezonie muszę znaleźć dla nich inne miejsce

Rododendronowy ogród II. 10:16, 04 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

To wielka praca i odwaga zakładać ogród "pod lasem" - Tobie, Bogdziu, udało się stworzyć przeciwwagę dla powagi i "potężności" lasu. Kolorami właśnie.
Kondziowy Ogród :) 10:14, 04 cze 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
kilka zdjęć dzisiejszych te deski będą usunięte Te hosty które są koło murku bedą pod zlewem posadzone

Ale super Kondzio, piękne zmiany
W moim ogrodzie... 10:13, 04 cze 2013

Do góry
Nie chcemy tworzyć zwartych żywopłotów, a jedynie tło dla roślin. Właściwie, to chodzi nam o efekt, jaki Ty uzyskałaś :

Właścicielem fotografii jest Gosiniak - igiełkowy ogródeczek

Będą stały na zachodniej stronie i ładnie będzie, jak trochę słońca przejdzie między nimi wieczorem, oświetlając resztę rabaty.

Berberysy - rzeczywiście powielimy, bo kwiatki, posadzone przed nimi, w tym roku już nie wzejdą.

Co do hortensji bukietowej, to potrzebuje ponoć 2m - i prawie tyle jej zapewniliśmy, choć nie wykluczamy, że jak się pierwsza przyjmie na naszym terenie, to dokupimy jej koleżankę
Tak jak zrobiliśmy, dokupując bordową krzewuszkę. Za nią rośnie jaśniejsza odmiana, która zaczyna kwitnąć:

Gosiu, chciałem zasugerować, że najtaniej wychodzi olej parafinowy z apteki

Dzięki Gosiu za Twoje rady!
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:10, 04 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Marku, czy Winchester rośnie wysoko i rozłożyście? Na etykiecie napisano tylko 1 m x 1 m.. czy faktycznie tak jest?

Raczej tak rośnie, nie jest bardzo wysoka i rozłożysta. Tutaj krzaczek dla Ciebie.
Rododendronowy ogród II. 09:54, 04 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Witam. Podglądam twój ogród od kilku miesięcy, jest dla mnie inspiracją, też chcę założyć rododendronową rabatę przed domem i u Ciebie szukam natchnienia.
Teraz zobaczyłam te dwa zdjęcia i mam pytanie, czy od początku wiedziałaś, "stało ci w oczach", że te rabaty tak mają wyglądać? rozrysowałaś sobie wcześniej jak one mają być rozmieszczone, czy samo tak wyszło? Patrząc na pierwsze zdjęcie widzę haos, mały bałaganik, na drugim zdjęciu, widzę dostojny, harmonijny ogród o ciekawym rozmieszczeniu rabat. Chylę czoła. Ogarnięcie tak dużej pustej przestrzeni i stworzenie na niej konkretnych rabat - wysp, które po czasie dopiero nabiorą charakteru to jest coś. Ja nie mam takiej wyobraźni. Patrzę na te dwa zdjęcia i nie wierzę, że jedno wyszło z drugiego. Też mam możliwość zagospodarowania dużego terenu (w sumie ponad 1 ha z laskiem i potokiem), ale brak mi wyobraźni. Nie wiem jak sadzić teraz rośliny, aby za kilka lat stworzyły taki piękny ogród jak twój.
Na razie więc zostawiam moje hektary i zamierzam zająć się moim małym ogródkiem przed domem, do którego od zeszłego roku wprowadzam rododendrony i azalie. Już niedługo zapraszam do mojego wątku, gdzie będę Ciebie prosić o porady.
Pozdrawiam ciepło w ten deszczowy dzień.
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:51, 04 cze 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Jeszcze raz moje ,ulubione hościaki.

to jesteś w swoim żywiole Renatko.
Świetne foto na avatorka
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:34, 04 cze 2013

Do góry
PS. M sprostował mnie... tylko pół trawnika dostało nawóz..... na resztę brakło sprzyjających okoliczności przyrody

Za to rano pomiędzy jednym opadem a drugim cyknęła dla Gosiaczka liście katalpy jak wyglądają o tej porze roku

Na szczycie gałązek nowe przyrosty są takie "ceglne" i ze środka idą juz kfiotki

Tulipanowiec ładny na górze, bo na dole liście powichrowane od przędziorka czy innego szpeciela... upodobało sobie go draństwo.. też szkołą życia u mnie , wiedzą robale, że nad oczkiem nie mam jak opryskać drzewa I niech ktoś powie, że robale nie myślą.. to już prawdziwa strategia na przetrwanie

Foto z domciu, z drzwi balkonowych.. na takei mokro nie wychodzę .. potem pójdę na polowanie, ale niech przestanie padać...

Ogród średniowieczny i nie tylko 09:31, 04 cze 2013

Do góry
Zakwitł także jeden żółciutki orlik - od Ani ASC bardzo ładny, z takimi długimi trąbkami.

i trzykrotki szaleją różowe też od Ani
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:26, 04 cze 2013

Do góry
Winchester cathedral

Rose de Recht

Cardinal Richelieu

i widok ogólny na róże
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:25, 04 cze 2013

Do góry
Róż coraz więcej zobaczcie ile pąków.

Tuscany
Ogród średniowieczny i nie tylko 09:22, 04 cze 2013

Do góry
Kilka zdjęć z wczoraj. Udało mi się skosić trawnik między kolejnymi ulewami. Znowu w kostkę a co tam niech będzie inaczej.

kwitną teraz białe iryski i dalej niebieskie
Jurajski Ogród 09:21, 04 cze 2013

Do góry

Współczuję. Znam ten ból, u mnie przy większej ulewie jest to samo. Jedynie mój potok jest grzeczniejszy, ma dosyć głębokie koryto i nie wylewa. Kto by pomyślał, że taka malutka, wąziutka, spokojna rzeczka, może tak się rozlać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies