Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

20:53, 22 cze 2013
Dzięki takim ogrodom jak Twój zauważam wokoło więcej szczegółów, wcześniej dla mnie nieistniejących i nabrałam odwagi, by spontaniczniej działać w ogrodzie. U Ciebie pobieram nauki wybieram byliny, przyglądam się detalom i przymierzam do swojego miejsca. Podpatrzyłam kwiaty w niskich koszykach na schodach tarasu, łade, w moim ulubionym stylu, dziękuję za pomysł
Powiedz, proszę, czy sama robisz wianki?
Sebek 20:56, 22 cze 2013

Gabriela napisał(a)

Ahhh ten stos doniczek Już ja bym wiedział co z nim zrobić
Pozdrawiam
renatamama3 21:12, 22 cze 2013

Gabrysiu śliczne róże ,mam kilka ,wiem,że będzie więcej .M Ci się postarał z tymi kancikami.Powiedz gdzie kupowałaś te kulki ceramiczne ,w małopolsce gdzieś? ja kupiłam 6 szt troszkę większych w Goczałkowicach ,kupiłabym z chęcią jeszcze kilka.pozdrawiamm
akanta 23:23, 22 cze 2013

Gabriela napisał(a)

Ach u ciebie to jest ogrom kwiecia Gabrysiu ! Wszystko takie wielkie ,rozrosnięte i hortki już bieleją ?Cudnie sielsko-anielsko ! Nie ma to jak pełne słońce dla takiej grzędy,niestety już mogę tylko podsadać bylinkami bo na większą rabatę się nie porwę.

jotka 23:23, 22 cze 2013

też zwróciłam uwage na stosy doniczek. Zastanawiam się czy są przed czy po ???
Gabriela 23:39, 22 cze 2013

Dziewczyny, miło się czyta komplementy, ale prawdziwe angielskie ogrody są tylko w Anglii. I są dla mnie ogromną inspiracją, staram się jak mogę, ale męczy mnie ta ciągła walka a to z mrozem, a to z deszczem, a to z upałami, które potrafią wszystko zniszczyć.
jotka 23:44, 22 cze 2013

Dobrze, już dobrze. Ustalmy raz na zawsze, że Twój ogród nie angielski, tylko okołokrakowski Ale też cudny
Gabriela 23:46, 22 cze 2013

Iwa napisał(a)
Dzięki takim ogrodom jak Twój zauważam wokoło więcej szczegółów, wcześniej dla mnie nieistniejących i nabrałam odwagi, by spontaniczniej działać w ogrodzie. U Ciebie pobieram nauki wybieram byliny, przyglądam się detalom i przymierzam do swojego miejsca. Podpatrzyłam kwiaty w niskich koszykach na schodach tarasu, łade, w moim ulubionym stylu, dziękuję za pomysł
Powiedz, proszę, czy sama robisz wianki?

Miło jest słyszeć, że się kogoś inspiruje. W okrągłych niskich koszykach są niebieskie lobelie i zółte sanwitalie, dopiero zaczynają kwitnienie, bardzo lubię ten zestaw, tylko trzeba pilnować żeby nie przeschły, bo koszyki płaskie.
Wianki robię sama, wyjątkiem był tylko wianuszek lawendowy, cały zrobiony z lawendy, bez żadnego podkładu. W zeszłym roku sama zrobiłam nawet podkład do wielkiego wieńca który wisi przy drzwiach, z pędów winorośli i czerwonego derenia. Raczej wykorzystuję gotowe podkłady - ze słomy, wikliny albo z gąbki Oasis. No i bardzo lubię wianki.
Gabriela 23:50, 22 cze 2013

renatamama3 napisał(a)
Gabrysiu śliczne róże ,mam kilka ,wiem,że będzie więcej .M Ci się postarał z tymi kancikami.Powiedz gdzie kupowałaś te kulki ceramiczne ,w małopolsce gdzieś? ja kupiłam 6 szt troszkę większych w Goczałkowicach ,kupiłabym z chęcią jeszcze kilka.pozdrawiamm

Już tu pisałam o tych kulkach, że wygrzebałam je brudne po zimie w takim ogródku przy kwiaciarni w Niepołomicach, a właściciel nie znał producenta.
Skoro udało ci się je kupić, widać zdarzają się i trzeba szukać w sklepach.
Mam 4 duże a reszta mniejsze, tyle że otwory i tak mają taką samą wielkość.
Masz już z nimi zdjęcia u siebie na wątku?
Gabriela 23:58, 22 cze 2013

Jola i Sebek - widzę że Was intrygują doniczki. Dostałam w prezencie, są używane jak widać i ozdabiam nimi ogród. Wkładam je na grubsze kije i wstawiam na rabatach, wypchane sianem, coby się pożyteczne stwory miały gdzie chować, no i ustawiłam sobie piramidki przy szklarence, wszystko jest na zdjęciach.
Co byś Sebek zrobił z doniczkami? Bo mnie zaciekawiłeś.
Powiem Wam, że na wystawie GW w tym roku pełno było aranżacji z takimi używanymi, terakotowymi doniczkami, nawet potłuczonymi. Może jutro wstawię zdjęcia.
W takim fragmencie stłuczonej większej donicy można też założyć miniaturowy skalny ogródek, mam taką donicę, ale jakoś jeszcze nieobsadzoną.