To taki, idziesz, kręcisz korbką i obracasz się widząc gdzie nawóz spada, jak za rzadko, przechodzisz jeszcze raz, a masz nastawione na rzadko. Szybciutko się nawozi. I równo, bez obawy zdublowania szkodliwego.
Musisz jednak wiedzieć, że jeśli Twój trawnik przebarwił się (jest ciemnozielony w okolicy grzybów) to już nie jest dobrze. Wygląda to brzydko i jest zaawansowany stopień. Podziemna grzybnia powoduje, że trawnik nie przyjmuje wody i staje się nieprzepuszczalny.
Usuwaj z gleby kawałki drewna pod grzybami i utrzymuj trawnik w dobrej kondycji właściwie go pielęgnując. Najlepszy sposób od wiosny to systematyczne nawożenie trawnika co trzy tygodnie i dobre podlewanie.
Nie ma za co.... co wiem to powiem
U mnie z małej sadzonki w 4 lata taka urosła.. można ciąć, wiec nie jest to coś co rośnie jak szalone ..
I moja postura dla porównania, foto z samowyzwalacza i poziomu trawnika '
Jest to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści. Początkowo widać białe plamki wzdłuż nerwu liściowego, potem całe liście stają się białe i opadają. Owady dorosłe mają kolor biały lub żółtawy o długości 3-3,5 mm z dachówkowato ułożonymi skrzydłami. Przy dotknięciu rośliny, owady skaczą. Na wiosnę trzeba przyciąć pędy i spalić wraz z jajami skoczka, które zimowały. Atak owadów nasila się w maju (I pokolenie) i sierpniu (II pokolenie). Opryski Decis od spodu liścia.
Masz rację Aniu Wy podziwiacie swoje kwiatki nawet przez okno, a ja
Piwonie ścinam jak tylko widać kolor w rozchylonym pąku - zawsze się rozwiną Nie dotyczy to tylko piwonii lekarskiej ( tej najwcześniejszej).
A poza tym jak nie zetnę ja, to zetnie je sobie ktoś na handel niszcząc w dodatku, łamiąc gałęzie
Mam dużo krzewów piwonii, zawsze obsypane kwiatami. W tym roku na wiosnę dokupiłam jeszcze dwie nowe
śliczna ta lilia i już kwitnie!
a róża też wyjatkowa, niespotykany kolor
u mnie wczoraj fruwałą sobie wyjątkowa ważka, czarna ale opalizująca, nie zdążyłam sfocić
pozdrawiam, powoli nadrabiam, ale znowu będę mieć tyły!
Witam. Na moich drzewach pojawiła sie choroba dokładnie na gruszy ,widziałem także cos takiego na orzechu włoskim . a to sa robaki ktore sa na gruszy koło tych czrnych lisci Co zrobic z tym ?? POMOCY!!!
Zuziu ale to sliczne niedoczytałam wczesniej że taka strona jest pozdrawiam serdecznie artystosko zakręconych -od Dawida się dowiedziałam -później cos strzelę jeszcze raz pozdrawiam wszystkie prace są suuuuper