Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:37, 23 maj 2013

Do góry
I pokażę Wam drugą stronę działki.
Tu nie jest tak różowo
Chwasty się rozprzestrzeniają, część spsikana rabdapem.

Tu gdzie wierzba nie posadzę nic sama, bo okazało się że jest tam 1cm dobrej ziemi reszta to glina i gruz.

Ogrodowi niech się w tym babrają jestem wściekła, ale to nasze niedopilnowanie.
Z drugiej strony tak to jest jak się człowiek nie zna i nie ma czasu na nadzór non stop kolor.

Na skarpie wsadziłam 4 juki - 3 zielone od mamy i jedną kupioną.
Otoczenie wygląda fatalnie, muszę wyplewić i jak najszybciej obsadzać.....

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:32, 23 maj 2013

Do góry
Siewki dyni i słoneczników chyba się przyjęły
Widzę już pierwszy szczypior z cebulek

Dowód na to że w tym roku zjem coś ze swoich zbiorów

Ogród w Holandii 12:31, 23 maj 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Ewa, wklejam zdjecia przedogródka z nadzieją że cos genialnego wymyślisz. A może jeszcze ktoś będzie miał pomysł jak uhonorowac tę hortensję?

A zatem: zostaje duża hortensja oraz irga pod oknem. Były tu chyba od zawsze i nie będę im świństwa na stare lata robiła. A i jeszcze szałwia z prawej strony bo też tu była od zawsze i jest wielka. Cała reszta do wymiany. Moja koncepcja jest taka, zeby z lewej pod ścianę dac kilka świecznic a dookoła hortensji trawę - np. hakone ze stipami albo samo hakone ale zielone, a nie żadne pstre.
No i to by było na tyle...

Witaj Agatko.
Dzisiaj zaczynam odwiedziny od Ciebie. Widzę, że szykują się nowe prace i metamorfozy. Nie wiem czy dobrze widzę, czy tam z lewej strony jest róża, czy azalia, a może jeszcze coś innego. Agato ja może nie jestem fachowcem jak niektóre dziewczyny na forum, ale pozwole sobie na wyrażenie swojej opinii. Ja w lewym rogu posadziłabym pnącą różę. Myślę, że z tą starą cegłą ładnie by to współgrało. Pozostaje jeszcze kwestia koloru róży. Nie wiem w jakim kolorze będzie hortensja, ale jakoś tak pasowałaby mi tam biała róża.
Bajkowy ogród Weroniki 12:30, 23 maj 2013

Do góry
Następnego dnia, w niedzielę pojechaliśmy zwiedzić Arboretum w Wojsławicach (ok. 50 km dalej).
Gorąco i tłumy zwiedzających, kłopoty z parkowaniem. Lepiej wybrać inny dzień tygodnia.
Kajtek zostaje z panem, pani zwiedza, nieznajomi robią zdjęcia.
Azalie kwitną i pachną, rododendrony zaczynają kwitnienie.

Moja działka. 12:26, 23 maj 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

A mnie zachwyciło to zdjęcie, a zwłaszcza te muszelki. Jak już dojdę do etapu, kiedy będę mogła zadbać o szczegóły, pokradnę ten pomysł
Ogród w kształcie litery" L" 12:26, 23 maj 2013

Do góry
No mogłoby to wyglądać tak:

a rabaty podobne ale nie takie same mogły by wyglądać tak:

ja to robie t programie do obróbki zdjęć, takie coś mam zaintalowane we firmie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:22, 23 maj 2013

Do góry
Modrzew na swoim miejscu i rabatka paprotkowa..

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:22, 23 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

Odp. tylko Pszczółce, bo nie gadamy... toniemy... część rh zakupionych kwitnie ładnie, a cześć niestety ma mało kwiatów albo wcale.. część ma trochę brzydkich lisci. Ale po konsultacji u Bogdzi rh będą rosły .. co widać na przyrostach, ale zeszła zima im dała popalić.. te krzewy siedziały okropną zimę w doniczkach.. co jeszcze odchorowują..
Eskimo mi najbardziej się podoba w pąku, bo ma taki śliczny odcień fioletowy.. potem jest biały.. no i Eskimo należy do tych co trochę oberwał zimą, wiec tylko na części ma kwiatki ... cała wiosnę liście miał bladożółte.. ale 2 razy opryskałam florowitem z nawozem do rh i już są prawie zielone..

Jak zaczynał foto 14.05 to był taki

Potem taki

A teraz biały.

I tu widać kolor liści po poprawie. Bogdzia też stwierdziła, że powinnyśmy się wstrzymać z zakupem rh do tego roku.... ale ja uważam, że dalej byśmy kupiły to samo Tyle, że w tym roku może niektóre nie zakwitną ,ale jakie za to dzięki temu mają przyrosty bo nie silą się na kwiaty I za małę pieniądze duże krzewy a rok... Tam gdzie kwaty to małe przyrosty, gdzie nie ma kwiatów to duże przyrosty... to zaobserwowałam

A co?? Twoje kiepskie totalnie?? Czy kolor Ci nie odpowiada?

Wszystko odpowiada, kolor znakomity. Mam takie same obserwacje. Małe kwitnienie będzie, moje Eskimo jeszcze nie kwitną, pąki ściśnięte. Obiecujące przyrosty. O Eskimo mogę powiedzieć, że ma bardzo charakterystyczny pokrój trójkąta na nóżce. I panicznie boi się słońca i wiatru (Alfredy są lepsze pod tym względem). Z tymi Cumming... coś tam to kompozycyjnie niedobrana para. Jestem zadowolona z rh. Poza tym, że Eskomo rosną pod świerkami i mają mało wody a ja nie jestem typem podlewającym na siłę ( w marzeniach widzę tam linię kroplującą). Więc się waham i stoję ze szpadelkiem nad nimi.
Kupiłabym to samo. Fritz von Oheimb bardzo ładnie doszedł do siebie. Muszę je zflorowicić.
Wstawiam Ci Mieszko (czerwony) i fińskiego od Finki; te oprócz Cumming.... kwitną na razie:

Mój kawałek raju II 12:22, 23 maj 2013

Do góry
Trochę kwitnącego drobiazgu, brunnera pięknie kwitnie i jest dorodna
fioletowa dziewanna
powojnik Stowijk
chabry piwonia
poidełko
irys konkuruje z mleczem floksy szydlaste
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:21, 23 maj 2013

Do góry
Krzaczek od mamy nadał się do osłonięcia studzienki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:20, 23 maj 2013

Do góry
Byliny od mamy............

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:17, 23 maj 2013

Do góry
Floksy się rozrastają.....

Róże puszczają pąki.......

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:15, 23 maj 2013

Do góry
Wsadziłam RH
Planuję tam przy samym murze żywopłot z cisa, z podziałami między różanecznikami - czyli wersja rabaty - spokojna

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:13, 23 maj 2013

Do góry
Wsadziłam 6 bergenii po 3 w dwóch rogach ogrodzenia

W środek planuję posadzić jakieś jednakowe choiny.
Szukam czegoś wąskiego, rosnącego nie wyżej niż 3-4 m i oczywiście ładnego .

Na spacerze wypatrzyłam taki okazik

Przyglądając się zdjęciom w katalogu najbardziej przypomina Jodłę szlachetną "Glacua" - ale w opisie pisze że rośnie - fakt że przez 30 lat - ale do wysokości 8m - widziałam ją w dosyć małych ogrodach więc nie chce mi się wierzyć że wsatwili sobie tak duże drzewa - chyba że zrobili to nieświadomie, albo firma ogrodowa ich nie poinformowała.

Znalazłam jeszcze taką która z opisu by pasowała jodła górska "CAOMPACTA"
W katalogu wygląda ładnie i na zdjęciach w necie też
Może ktoś z Was ma któreś z tych choin w swoim ogrodzie?
Albo poleci mi jakąś konkretną odmianę?
Bajkowy ogród Weroniki 12:11, 23 maj 2013

Do góry
Za tydzień Japoński będzie w pełni kwitnienia. Jest pięknie, a jak pachnie azaliami...
To nic, że chwilami siąpi drobny deszczyk.

Marzy mi się Siedlisko.... 12:09, 23 maj 2013

Do góry
Ogród Bogusława 12:08, 23 maj 2013

Do góry
Bardzo dziekuję za radę.
A nożyczek używają do bonsai. Ja zresztę mam parę maleńkich sosenek kulistych i też nie byłabym wstanie uszczykiwć świeczek - stąd pomysł kupienia ich. Nie są wykonane z tworzywa, są ostre i bardzo wygodne w użyciu.
Marzy mi się Siedlisko.... 12:03, 23 maj 2013

Do góry
A na warzywniku

boję się o pomidory, trochę zimno w nocy, ale co ma być to będzie.
Bajkowy ogród Weroniki 12:01, 23 maj 2013

Do góry
Czas kwitnienia azalii w Japońskim, rododendrony raczej w pąkach.

Ogród Ewy :) 12:00, 23 maj 2013

Do góry
No zdecydowałam sie wreszcie zarejestrowac

Jesli pozwolisz to przywitam sie pieknym krzewem, który kiedyś od Ciebie dostałam.

teraz czekam aż cały zakwitnie

Iza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies