Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Kiedy, jak i czym pryskać.... 22:17, 05 lis 2011

Do góry
Czuję, że nie da się zrobić uniwersalnej ściągi na wszystko.

Tyle roślin i chorób, jak nie wypali ten wątek to go skasujemy OK?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 05 lis 2011

Do góry
Ja, Guten Tag nein - Guten Abend
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:10, 05 lis 2011

Do góry
Języki obce umieją Ci, co mają do tego talent
W miniformacie 21:53, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bea, przywołana do tablicy przejrzałam cały wątek, wszystkie strony

Masz ładnie, wielkiej rewolucji nie ma co robić. Poprzyglądaj się na główne widoki z okien lub z tarasu, czasem trzeba "dokleić" formę pienną, czasem coś bardzo formalnego (kula na pniu, stożek) czasem dosadzić więcej roślin które już są w ogrodzie, ale np. jedna sztuka (irysy gdzieś mi mignęły).
Pododawaj więcej zimozielonych.

Generalnie wieksze krzewy (kosodrzewiny, wajgele i inne) tnij, formuj w zgrabne "jeżyki" jak to zrobiłaś z tawułą. Taki nieco uformowany ogród złożony z różnorodnych gatunków liściastych i iglastych wymaga ręki ogrodnika i nie pozwolenia mu na rośnięcie w sposób "rozczapirzony".

Ujarzmij go trochę od wiosny a poczujesz się lepiej i zyskasz kontrolę nad tą różnorodnością.
Pozbyj się roślin z których nie do końca jesteć zadowolona, albo które mają nieporządny wygląd przez większą część w roku.

Dziękuję bardzo za uwagi. Nie spodziewałam się tak szybkiego odzewu. Bardzo dziękuję.

Części śmieciuchów już się pozbyłam np. pięciorników, które się rozsiały w niekontrolowany sposób oraz rozchodników. W planach też jest usunięcie wierzby Hakuro i Iwa, ale dopiero na wiosnę, dosadzenie rododendronów, ale jednej odmiany i hortensji. Nad hortensjami muszę się zastanowić ponieważ powinny być posadzone na południowej i północnej wystawie i też raczej w jednej odmianie.
To na razie tyle, jeżeli chodzi o tył ogrodu. Główne prace związane będą z frontową częścią oraz wąską częścią łączącą przedogródek oraz tył ogrodu. Ta część praktycznie nie była pokazywana.

To właśnie tu 20:16, 05 lis 2011

Do góry
Czy to Dzidko świerk wężowy? Czy araukaria?
Ogród Iwci w Niemczech 20:13, 05 lis 2011

Do góry
Podglądamy i czekamy na nowe fotki
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 20:05, 05 lis 2011

Do góry
To wszystko zależy od czasu trwania, obydwa wyjazdy są odpowiednie.
Wybierzesz zgodnie z urlopem
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:59, 05 lis 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Jeszcze kilka wczorajszych zdjęć

Nasze dwa jakże różne ogrody łączy to samo ...... lampy ogrodowe Supcio zdjęcie i nie tylko to ....

Tak widziałam Sylwio te lampy u Ciebie , zawsze śmiałam się do siebie jak na nie patrzyłam w Twoim ogrodzie.
Wiesz ja się zastanawiam czy je w przyszłym roku nie przemalować na srebrno, jakoś tak mi by bardziej pasowały u mnie, ale do końca nie jestem pewna.

nie nie nie-zostaw czarne
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:57, 05 lis 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Nasze dwa jakże różne ogrody łączy to samo ...... lampy ogrodowe Supcio zdjęcie i nie tylko to ....

Tak widziałam Sylwio te lampy u Ciebie , zawsze śmiałam się do siebie jak na nie patrzyłam w Twoim ogrodzie.
Wiesz ja się zastanawiam czy je w przyszłym roku nie przemalować na srebrno, jakoś tak mi by bardziej pasowały u mnie, ale do końca nie jestem pewna.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:48, 05 lis 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Japoński, jak Ronin

Wicio uczy się angielskiego. A swoją drogą przydałby się podczas angielskiego wyjazdu dodatkowy tłumacz (w domyśle Bogda) w czasie wolnego czasu

Nooo... Ja jestem kiepściuchna w te klocki , aż wstyd .....

nie powinnam, ale przyznam sie, że ja też ... aż wstyd!
uczę się też, no ale chyba nie mam umiejętniści w tym kierunku! no cóż, nie można mieć wszystkiego
Ogród Sylwii od początku :) 19:48, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Syla, ja też zostawiłam dziś liście, pozbirałam tylko z trawnika, bo leciały cały czas więc nie było sensu.
Skosiłam trawnik. Ograbiłam ulicę, już mi lepiej

A mnie dzisiaj wyręczył M .... dostał wieeelkiego buziola. Jak on wysprząta to mucha nie siada.....
Przedmuchał liście , skosił trawę i jest super.....
Ogród z Czerwonym mostkiem 19:38, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ogród Sylwii od początku :) 19:36, 05 lis 2011

Do góry
Syla, ja też zostawiłam dziś liście, pozbierałam tylko z trawnika, bo leciały cały czas więc nie było sensu.
Skosiłam trawnik. Ograbiłam ulicę, już mi lepiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:31, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Japoński, jak Ronin

Wicio uczy się angielskiego. A swoją drogą przydałby się podczas angielskiego wyjazdu dodatkowy tłumacz (w domyśle Bogda) w czasie wolnego czasu

Nooo... Ja jestem kiepściuchna w te klocki , aż wstyd .....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:29, 05 lis 2011

Do góry
Japoński, jak Ronin

Ogród w Alei Lipowej... 19:22, 05 lis 2011

Do góry
Justi, namiastkę bonsai robi się z nieudanych, albo uszkodzonych egzemplarzy oczywiście nie zawsze, stanowczo odradzam cięcie tej kuli. Jest piękna i ja bym wiele dała żeby taką mieć.

Natomiast powalcz aby pod nią pojawiło się pod nią wiele kul dużych nie malutkich, chętnie w innym kolorze (berberysy, tawuły japońskie żółte, inne cisy np. żółte, bukszpany zielone i żółte).

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:13, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dzięki Bogda
You're very welcome
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:09, 05 lis 2011

Do góry
Dzięki Bogda
Ogródek Hanusi po zimie 19:07, 05 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dokładnie 25 listopada (zapisuję) a 29 list było go pół metra .

30.11 mam zapisane śnieżyce w zeszłym roku

Tak śniżyce tak były. Zbyt dobrze pamiętam bo 1XII jakieś 800m przed domem wjechaliśmy w taką zaspę że żaden sprzęt specjalistyczny nie mógł nas wyciągnąc a właściwie nawet do nas dojechac nie mogli i dopiero następnego dnia udało się wyciągnąc samochód,ale pierwszy śnieg spadł 25 listopada.
Wyjazd "Ogrody Anglii" - lipiec 2011 19:01, 05 lis 2011

Do góry
Termin czerwcowy jest narazie w planach a w nim ogrody w hrabstwie Norfolk i w pobliżu.
W styczniu okazało się, że początek lipca.

Nieodkrytych miejsc jest tam mnóstwo. Mamy już wstępną listę ogrodów, biuro pracuje nad ofertą.

Niezależnie szukamy innych ofert, planujemy różne opcje, aby nasz wyjazd był jak najbardziej atrakcyjny.
Taka wycieczka również samolotem, a po Anglii angielskim autokarem z klimatyzacją trwa 8-9 dni, ale w tym roku udało mi się zwiedzić 16 ogrodów. Plus dodatkowe atrakcje (3 piękne miasta).

Część tych ogrodów już opisałam, zapewne czytaliście.

Tutaj także zapisujemy się, zgłaszamy chęć wyjazdu aby móc zorientować się, Jak podamy ilość chętnych być może cena dzięki dużej frekwencji będzie niższa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies