Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:58, 15 kwi 2016

Do góry
No u mnie tez rok temu bylo, jak u ciebie, w tym mniej, ale granulki juz nasypalam, bo juz lilie z gory obzarly.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:36, 15 kwi 2016

Do góry
Ewela zakupy głównie do ogrodu siostry z drugiego wątku dlatego bez stresu je wyciągałem, jak kupuję coś dla siebie to też stosuję takie metody konspiracyjne i chowam po kątach i rabatach doniczki by nie było widać

Olu w sumie same patyki, liści niewiele

Iwonko gdyby doliczyć moje liliowce i strasznie opóżnione lilie to będzie tyc dołków ze sto, nie wiem czy uporam się z tym w dwa dni. Potrzebna byłaby mi jeszcze kora, ale szkoda czasu by po nią jechać,

Aniu bardzo mi miło Teraz na efekt będzie trzeba troszkę poczekać bo większość w stanie bezlistnym, ale na pewno fotki się pojawią

Kasiu, Kamilo, Gosiu jestem bardzo zadowolony

Siakowa oj mają moc i to jaką i co najważniejsze nie przytargałem nic ponad plan, a to jak na mnie jest ogromny sukces
Ogród, mydło i powidło. 21:16, 14 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)

O, dobry mariaż
Poszalałaś z zakupami.
Lawenda ma ziemię wymieszaną z piachem i żwirem? W takiej najszybciej się ukorzenia i ponadto szybciej, gdy bliżej ścianek wciska się.
Mam nadzieję, ze nie wszystkie pąki zrzuca, że coś zostanie. U mnie tak Sunrise zrzuciła, różnica temperatur, ze szkółek w ogród.
Szkoda bardzo, ale cóż robić.
Czemu tniesz bez? Ja mój na razie nie, a może powinnam w celu rozgałęzienia?

Oj z zakupami poszalałam, bo to tylko część ale jak tu sobie odmówić to jest nałóg straszny .
Z Lawendą nie wiedziałam żeby sypnąć piachu i żwiru , wsadziłam do ziemi do siewu. Zobaczymy a jak nie wyjdzie to będę wiedziała na przyszły rok.
Bardzo bym chciała, żeby choć kilka zostawiła, zobaczymy. Dereń kwiecisty zaczyna pączki rozchylać na pocieszenie.
Irenko ja mój bez ukształtowałam cięciem i wiązaniem na kolumnowy i przycinam żeby tak utrzymać a pod nim mam lilie to dolne gałązki usuwam żeby słoneczko docierało.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:36, 14 kwi 2016

Do góry
Odpowiem najpierw na temat poskrzypki liliowej.
Lilie uwielbia taki czerwony żuczek. Sam żuk szkód nie robi większych, ale jego larwy! Są obrzydliwe. Zjadają liście lilii i na dodatek swoimi odchodami się okleja . Dlatego niszczymy te czerwone żuczki, Twarde mają chityny, trzeba siły żeby je zgnieść. Na dodatek chowają się między liście, jak tylko wyczują ruch w pobliżu siebie.
Można niszczyć i larwy, ale one są ble, ble czarne smołowate.

Kamczatkę mam jedną ale za płotem sąsiad ma trzy, Ja jeszcze jedną dokupię w maju. Ta wiosna dziwna jest , rośliny nie rosną równomiernie.

Kwiatowy ogródek Monteverde 16:48, 14 kwi 2016

Do góry
Śliczne Sangwinarie. W kolejnej fazie będą wyglądały tak jakby liście trzymały opiekuńczo w swoich dłoniach kwiat. Bardzo je lubię. Niestety, moje Multiplexy nie zaznaczyłam i na jesień wsadziłam w ich miejsce lilie:/ Przypomniałam sobie o nich dopiero niedawno, zastanawiając się, czemu jeszcze nie wydhodzą. Pozdrawiam serdecznie Aniu
Mój zielony świat 16:09, 14 kwi 2016

Do góry
Bogdziu, Irenko, Izo, Ewo, pozdrawiam Was wiosennie

Aganiu, dziękuję za tyle ciepłych słów. Rozbroiłaś mnie folderem "Justynka"
Warzywnik symetrycznie sformatowany wygląda schludnie. Skrzynie/podwyższone rabaty (czy tak jak u mnie, po prostu oddzielne kwatery trzymane w wiklinowy ryzach) skutecznie porządkują przestrzeń. Nawet puste jeszcze o tej porze sektory nie wyglądają źle.

Podrzucanie inspiracji to dla mnie przyjemność Lilie bym brała. Buź

Agciu, cieszę się na Twoje wysiewy
Ze swojej puli połowę wysiałam do doniczek (są już po pikowaniu), a połowę do gruntu. Zrobiłam tak z odmianami z "podium". Resztę od razu do ziemi. Serdecznie
Ukojenie 07:57, 14 kwi 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Posadziłam w doniczki kłącza i cebule zakupione jakiś czas temu w Lidlu i Biedronce.
Posadziłam nawet mieczyki bo wypuściły kły.
Posadzone: zestaw biały - frezje, dalia, mieczyki, lilie (anemony już dawno);
mieczyki florentina, kłącza malw, kłącza liatry i trytomi, słoneczniczki.
Na razie stoją na tarasie.

Już posadziłaś
Ja może dziś posadzę bo brak czasu
Nie mam w planach żadnego wyjazdu to może podziałam coś
W kamiennym kręgu od początku 22:16, 13 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
No i o to chodzi czekałam na te strumyki, rzeczki, rzeki tulipanów - Twój ogród jest tulipanowy Aniu u mnie pomór cebulowych. chorują wszystkie oprócz czosnków. Niestety nie myślałam, że będę tak przeżywać tą porażkę ale jak patrzę na te puste rabaty ze zgniłymi kikutkami to płakać mi się chce. To drugi rok z rzędu. Dobrze, ze mogę oglądać tulipany u Ciebie i u innych na O. Czy zaprawiasz swoje cebule przed sadzeniem ?
Uściski przesyłam

Kasiu, to pewne wina tej zimy bez śniegu, u mnie pomarzły lilie i narcyzy, tulipany jakoś się nie dały.
Cebul nie zaprawiam, zdażyło mi się to tylko raz, ale wielkie z tym ceregiele, bo trzeba je przez czas jakiś moczyć w środku chemicznym. Nie lubię takiej mokrej roboty, zwłaszcze jak jest jesień i zimno doskwiera.
Staram się za to dość dokładnie je sortować i sadzić jak najpóźniej, wtedy tak mocno nie chorują.
Tulipany nie lubią też zbyt zwięzłej i mokrej gleby, może to jest przyczyna, że u Ciebie giną?
Ukojenie 20:55, 13 kwi 2016

Do góry
Posadziłam w doniczki kłącza i cebule zakupione jakiś czas temu w Lidlu i Biedronce.
Posadziłam nawet mieczyki bo wypuściły kły.
Posadzone: zestaw biały - frezje, dalia, mieczyki, lilie (anemony już dawno);
mieczyki florentina, kłącza malw, kłącza liatry i trytomi, słoneczniczki.
Na razie stoją na tarasie.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:25, 13 kwi 2016

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)

Aha... już po targach... a ja odczytałam dziś Twój wpis bardzo żałuję, że nie byłyśmy razem na targach
Ja byłam w sobotę rano, kiedy było chyba urwanie chmury! Wszystko przemoczone, okropna pogodna była. Kupiłam trochę ciekawych trawek. Nie wiem, jak Twoje odczucia, ale ceny mają zbyt przesadzone, choć urok tylu roślin w jednym miejscu zachwycającyŻałuję, że nie skusiłam się na cyprysiki na pniu, były piękne, ale wydawało mi się, że kupię taniej w szkółce.

patrzyłam na prognozę i dlatego wziełysmy pod uwagę tylko niedzielę, bo miało nie padać, ale było przeraźliwie zimno, więc też nie za wiele pooglądałyśmy .

kupiłysmy tylko lilie, a Joaśka 3 dżewka

miałam sie poprzyglądać bylinkom, ale jak coś będę robiła zamówienie przez internet z tej szkółki co jesienią................

a co do spotkania - nie martw się coś zorganizujemy u mnie najwyżej
Lawendowy zawrót głowy 07:54, 13 kwi 2016

Do góry
Kindzia nie wiedziałam ze dłuzej oko ciesza to super bo pierwsze zakwitły ))

Asiu przeciez Cie pamietam i Twoje pytanie ....tylko mi nie mow ze na oko hihihi pozdrawiam Cie serdecznie i kiedy założysz wreszcie watek ?

Aniu buziak ))

Tess zdjecie z bliska chyba powoduje ta niepewność. To napewno szmaragdy. Podwiazalismy je i wygladaja lepiej mam nadzieje ze sie wzmocnią. Co do podlewania to nie oszczędzaliśmy wody lato nas zmusiło do tego dzieki kochana za porady )

Agatko u Ciebie tyle kwiecia gdzie mi do Twoich bujności )

Sebus ze niby wpadniesz ? Hihi wpadaj wpadaj )))

Karolinka no tak omawialysmy to u Ciebie

Łukasz czyli niezle kadruje skoro taki efekt widzisz pozdrawiam lilie rosna

Pawlus no stipa mnie nie zawiodła ciesze sie mam ja w roznych miejscach i z czosnkami tez a skąd wiesz tego miejsca nie pokazałam
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:47, 12 kwi 2016

Do góry
violka171 napisał(a)
Pojechałam i troszku się rozczarowałam owszem były ale nie pełne czekam do czwartku maja mieć pełne.
Ale ja jak to ja,nie mam szans wyjść z takiego miejsca o pustych rękach
Oto mój nowy nabytek
hortensja śniezno-biała,w woreczkach lilie,krokusiki fioletowe i znaczniki

Biegam u Ciebie Violu super produkcję widziałam na oknie no i zakupki kwiatowo cebulowe no i wschody wiosenne ale sie dzieje u Ciebie buziaki zostawiam i Witam serdecznie
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:33, 12 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Domi trochę u mnie pada, dla trawnika wysianego to super

Lilie dzisiaj posadziłam
super
Beskidzkie marzenie 14:22, 12 kwi 2016

Do góry
Lilie dzisiaj posadziłam, ale zimno jest, brzydko, nie chce mi się w takiej pogodzie nic więcej robić

A u Ciebie coś ogrodowo się dzieje?
Liliowo i kolorowo:) 14:01, 12 kwi 2016

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Obyś miała Kasiu racje bo po tej wichurze i suszy to do teraz miałam sprzątania, urobiona jestem, że hej dwa tygodnie , jeszcze ciut zostało to znaczy ciut do tego co zrobiłam już Cieszę się bardzo z tego deszczu, wczoraj na szybko jeszcze przesadzałam, dzieliłam żurawki dla sąsiadki sadzonki robiłam, posadziłam lilie i róże no i nawóz się rozpusci

Już optymistycznie wszystko brzmi a po deszczu jednak buja szybko, bo nawet jak nie ma słońca, a jest dość ciepło, mamy fajniejszą wiosnę
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:22, 12 kwi 2016

Do góry
Domi trochę u mnie pada, dla trawnika wysianego to super

Lilie dzisiaj posadziłam
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:36, 12 kwi 2016

Do góry
Niech pada
U mnie niby od soboty pada co jakiś czas a i tak są miejsca że sucho taka skorupka tylko podlewalam dzisiaj bo lilie tam posadziłam, tato sie ze mnie śmiał że podlewam jak deszcz pada
Ogród Mirelli 12:30, 12 kwi 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja mam inna szałwię.i też jestem z niej bardzo zadowolona

A jaką masz odmianę, którą możesz polecić?

Aniu lilie dzisiaj posadziłam nareszcie
Pozaznaczałam patyczkami, żeby czasem nie wyrwać jak zaczną rosnąć
Ogród z łezką II 20:23, 11 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

chcialabym zeby juz byl maj

Kasiu a na takie przymrozki nocne to lilie sa wraxliwe ? maja teraz od 5 do 20cm

Ja jeszcze nie...w maju to mam nawadnianie zaplanowane, a jeszcze dwie rabaty muszę...

Nigdy mi takie wylazłe lilie nie zmarzły, to i Twoje dadzą radę. Nie martw się na zapas, na to zawsze jest czas
Ogród z łezką II 20:15, 11 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Aż mnie zdziwił, że już tak ładnie zaczął. Teraz tylko na buczki czekam Ale to pewnie w maju dopiero...

chcialabym zeby juz byl maj

Kasiu a na takie przymrozki nocne to lilie sa wraxliwe ? maja teraz od 5 do 20cm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies