Ptaszkom trzeba wodę, krzaki i dokarmiać zimą... i będzie ich ho, ho, ho... no i brak kota
I czekam na truskawki.... bo czereśnie pierwsze jak zwykle poszły dla ptaków
I robię hostowisko w miejscu gdzie dokarmiamy ptaki..... i nie będzie problemu z porządkowaniem terenu po zimie I z deptaniem zimą.... pierwsze kandydatki do przesadzenia już mam..
Gabrysiu.... do trumienek trzeba mieć włąsnie ziemię dobą lub kompost, a tego to ja nie mam... moja pierwsza przygoda z kompostem zakończyła się fiaskiem.. co tego gnoju się poprzenosiłam aby zutylizować to moje.. ziemi kompostowej u nas nie kupi.. A ziemie ze sklepu nakupić aby zapchać takie skrzynki to też trochę kosztuje. Wiec na razie będzie jak jest.
Moja szklarnia jest na stelażu z profili cienkościennych stalowych, wiec jest sztywna, dodatkowo usztywnia ją poliwęglan. My ułożyliśmy krawężniki betonowe na piasku i postawiliśmy luzem szklarnię. Stoi pod swoim ciężarem.
Masz tu zbliżenie... rama stalowa oparta na krawężnikach, a raczej obrzeżach chodnikowych grubość 5 lub 8cm (nie pamiętam) , długość 1 metr i wysokość chyba 30 cm. Wkopane lekko w ziemię i wypoziomowane na piasku..
I zbliżenie na baptysję.. może Twoja jest jeszcze za młoda, ja swoja kupiłam rok temu i już kwitła.. ale sadzonka była duża.. a nawet 3
Witam ! Jestem fanką ogrodowiska od ponad roku, z zainteresowaniem śledzę wszystko co się dzieje na tej stronie , jednakże nigdy nie miałam odwagi żeby dzielic sie swoimi przemyśleniami .Dzisiejszy dzień skłonił mnie do szukania pomocy na Ogrodowisku. Na liściach wiązu camperdownii zauwżyłam " cos" .Plamkom na liściach towarzyszą jakieś narośla, co to jest ! Czy jest możliwe pozbycie sie tego , jak to zwalczyc ? Pomóżcie ! Załamana Katka .
moje maleństwo ma już 8 lat, niestety liście się pokładają - dlaczego?
kwitnie 2 , 3 razy w roku kwiatek jest prawie niewidoczny ale ozdobą są przecież liście
a tutaj jest potomek , ma tylko 4 liście , na zdjęciu w zestawieniu z innymi roślinami
Rozeta może dotykać ziemi, byle tylko korzenie nie stały w wodzie (woda musi szybko odpływać) i woda nie może stać w rozetce liściowej.
Najlepiej jak jest pod kątem posadzona.. na jakiejś skarpie.. kwitną przepięknie.... warto o nią zadbać I potrafią powtarzać kwitnienie
Dla odwiedzającychl kwiaty i dobre życzenia.
Reni, dla Ciebie moje ulubione głogi i dobre fluidy.
Głóg Paul's Scarlet. Za parę dni podmieni go róża o tej samej nazwie, piękność.
Przegapiłam 200 setkę, więc składam spóźnione gratki. Fajnie się Twój wątek i ogród rozwija Tylko tak dalej Pozdrawiam serdecznie i kwiatucha zostawiam