Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "AngelikaX"

Na zielonej... trawce :) 17:18, 24 lut 2017

Do góry
To odmiana Royal red (Crimson Sentry ma bardziej kolumnowy pokrój) - Sylwia tnę "na oko" aby stworzyć coś na kształt półokrągłej korony mój mam już z 7 wiosen i kilka cięć za sobą ma więc stąd "bujniejsza" korona, kupiłam go jako cieńkiego badylaczka po roku napewno tak się nie zagęści.
Na zielonej... trawce :) 15:35, 24 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Tarasu ciąg dalszy...

widok na kolejną rabatę z tarasu, z tyłu zadaszona piaskownica dla dzieci

zejście z tarasu

Andżeliko czy na 2 zdjęciu od góry jest klon crimson centry?Jak go tniesz ze taki gęściutki?
Anna i Ogród 22:07, 23 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Też się cieszę ale nie spodziewałam się takiej ściany i teraz nie wiem gdzie ją postawić.

Najlepiej gdzieś przy tarasie chyba, co by szum wody relaksacyjnie na Was wpływał
Na zielonej... trawce :) 22:01, 23 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Dokładnie tak należy ciąć hortensje bukietowe . Drzewiaste Anabelle i incrediball mozna upierdutac przy samej ziemi

Dzięki Marzenko, anabellek nie zdążyłam jeszcze, wiec nie będę już tak oszczędna

Wyczytałam kiedyś, że w pokładaniu się Anabelle powinno pomóc wycięcie części najsłabszych pędów w trakcie sezonu (przez co pozbywamy się tych najbardziej wiotkich) poza tym wzmocni to roślinę. Uważasz, że taki zabieg wpłynie na sztywność pędów?
Na zielonej... trawce :) 21:56, 23 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
W zeszłym roku Bożenka z Hortensjady fajną fotorelację z cięcia hortek zrobiła

muszę poszukać nie znam chyba wątku dzięki
Na zielonej... trawce :) 21:55, 23 lut 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kochani,a chciałam zapytać bo mam taką wanilkę która była źle prowadzona tzn zostawiane były zbyt długie patyczki. Mogę ją przyciąć nisko poniżej rozwidleń? Oczywiście tak żeby zostało jedno lub dwa oczka.

Asiu widzisz, że ja bardzo zachowawczo pocięłam więc nie chcę Cie wprowadzać w błąd - ale myślę, że można skoro Gosia, Sebek, Ania ciachali nisko Marzenka też tak radzi
Na zielonej... trawce :) 21:53, 23 lut 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Dobrze że wpadłam. Mądrości u Ciebie.Co do werytykulacji.. Kiedy zaczęłaś to robić,tzn.ile miał trawnik?

Po tym dolomicie będziesz też sypać siarczanem amonu?

Prosze Cię gdzie mądrości - żadna specjalistka ze mnie - napiszę jak u mnie się odbywa czy poprawnie niewiem - chyba ok, trawnik żyje i ma się całkiem dobrze

Mam z rolki, w poprzednim poście napisałam kiedy zrobiliśmy pierwszy raz wertykulację. Dolomitem nie sypię - on odkwasza podłoże, a u mnie nie ma tego problemu
Siarczan amonu z kolei z tego co wiem podnosi kwasowość.

Przy zakupie nawozu zwracam uwagę na wysoką zawartość azotu. Poza tym wolę aby granulat był w formie twardych mikrokapsułek, denerwują mnie te w granulacie który jest róznej frakcji i zapycha siewnik, trzeba zmieniać ustawienia siewnika, przez co nawóz jest nieekonomiczny Stosuje mniej więcej co 1,5 miesiąca po wertykulacji najpóźniej do sierpnia (pierwsza połowa m-ca)

Na zielonej... trawce :) 21:35, 23 lut 2017

Do góry
Aniu myślę, mój 2 letni trawnik z rolki z Twoim 2-letnim sianym będzie miał zupelnie inną zawartość filcu. Różnica wynika z tego, że mój zanim trafił na ogród rósł na plantacji gdzie był koszony bez użycia kosza, czyli wszystko co skoszone trafiało na a konkretniej w trawnik. Ogród zakładaliśmy we wrześniu, a w marcu już przeprowadzaliśmy wertykulację (filcu było naprawdę dużo). Zdążył już się zakorzenić.
Wszystko zależy czy masz dużo tego filcu? Dużo wygrabiasz? Jeśli tak to wg mnie możesz - ale zaznaczam, że nie jestem specjalistą

ps. Siostrze firma ogrodnicza siała trawnik wg nich wertykulacje można przeprowadzać już na rocznej murawie
Na zielonej... trawce :) 20:20, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Zawsze przed pierwszym nawożeniem działamy z wertykulatorem i zależy od pogody jest to końcówka marca, początek kwietnia mniej wiecej - jednego roku nawet pamiętam, że to druga połowa kwietnia dopiero - chodzi o to by gleba nie była zbyt mokra

Z tym, że robimy nie tylko areacje ale też wertykulację - u mnie bardzo gęsty trawnik filcu po zimie jest naprawdę sporo

W ubiegłym (normalnie sprawdziłam date kiedy to było) to 2 kwietnia był - od razu po daje nawóż i podlewam - sprawdziłam foto z 16 kwietnia był już zieloniutki

Dobrze że wpadłam. Mądrości u Ciebie.Co do werytykulacji.. Kiedy zaczęłaś to robić,tzn.ile miał trawnik?

Po tym dolomicie będziesz też sypać siarczanem amonu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:16, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Reniu to Twój ogród,
TOBIE ma się podobać przede wszystkim...
marzysz o grabie to nie pozostaje nic innego jak posadzić, jeśli nie będziesz przekonana znajdziesz mu inną miejscówkę

No właśnie ... w sumie to już chyba Marzenka mi to mówiła Tyle już poprawek w ogrodzie robiłam, że jedna więcej mi nie zaszkodzi ... no jak nie spróbuję to się nie przekonam Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:15, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Reniu to Twój ogród,
marzysz o grabie to nie pozostaje nic innego jak posadzić, jeśli nie będziesz przekonana znajdziesz mu inną miejscówkę

Zgadzam się!!
Pewnie i tak będzie pięknie
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:23, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Moi znajomi mają takiego osobnika ale nieco starszego bardzo przyjazny piesio
taki właśnie ma być, zobaczymy.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:29, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Statystyki jasno mówią, że więcej wypadków powodują panowie

Typografia ogrodu 16:35, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Cuuuuudny Chcę taki!
zrobiłabym tylko dostawcę jajek musiałabym znaleźć...Ma ktoś? Dziekuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:30, 23 lut 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Reniu to Twój ogród,
to też racja.zreszta teraz można drzewa bezkarnie wycinać...
Ja też i swoje planowane graby nikogo nie pytam by mnie nikt odwieść nie próbował
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:15, 23 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

poprawiłam ... jak osioł uparty chcę graba

Reniu to Twój ogród,
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:10, 23 lut 2017

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a tu osobnik co absorbuje nas też czasowo

Moi znajomi mają takiego osobnika ale nieco starszego bardzo przyjazny piesio
Typografia ogrodu 16:09, 23 lut 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
No i rogi zdjęte a w ich miejsce wiosenne klimaty - gniazdo

Cuuuuudny Chcę taki!
Ogród Mirelli 14:55, 23 lut 2017

Do góry
Piękne stokrotki Jeszcze troszkę i się pojawią w kwiaciarniach
Na zielonej... trawce :) 14:33, 23 lut 2017

Do góry
Gosiu podziałam z sekatorem w weekend jak pogoda pozwoli

U Was też taki śpiący ten dzień? Mi nawet cukier z pączków nie dodaje dziś energii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies