Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

malkul 12:38, 23 lut 2017

AngelikaX napisał(a)
Sebek posłuchałam rady jakiej udzielił mi Pan przy zakupie, ale takze wydają mi się liche te gałązki - zrobię jak piszesz

potwierdzam slowa Sebak tez ciachnęłam u samej ziemi i sie mocno zagęściły wreszcei
AngelikaX 14:33, 23 lut 2017

Gosiu podziałam z sekatorem w weekend jak pogoda pozwoli

U Was też taki śpiący ten dzień? Mi nawet cukier z pączków nie dodaje dziś energii
Madzenka 19:51, 23 lut 2017

Makao_J napisał(a)
Od samego początku tnę swoje hortki bardzo krótko. Aż poszłam sprawdzić ale faktycznie nad 3 oczkiem. I usuwam całkowicie gałązki cieńsze niż ołówek.
I pewnie dlatego moja hortka nie jest tak wysoka góra 150 cm bo jeśli chce się mieć wyższe to trzeba ciąć wyżej.

Dokładnie tak należy ciąć hortensje bukietowe . Drzewiaste Anabelle i incrediball mozna upierdutac przy samej ziemi
MirellaB 20:00, 23 lut 2017

W zeszłym roku Bożenka z Hortensjady fajną fotorelację z cięcia hortek zrobiła
Margerytka40 20:04, 23 lut 2017

Kochani,a chciałam zapytać bo mam taką wanilkę która była źle prowadzona tzn zostawiane były zbyt długie patyczki. Mogę ją przyciąć nisko poniżej rozwidleń? Oczywiście tak żeby zostało jedno lub dwa oczka.
kasja83 20:20, 23 lut 2017

AngelikaX napisał(a)
Zawsze przed pierwszym nawożeniem działamy z wertykulatorem i zależy od pogody jest to końcówka marca, początek kwietnia mniej wiecej - jednego roku nawet pamiętam, że to druga połowa kwietnia dopiero - chodzi o to by gleba nie była zbyt mokra

Z tym, że robimy nie tylko areacje ale też wertykulację - u mnie bardzo gęsty trawnik filcu po zimie jest naprawdę sporo

W ubiegłym (normalnie sprawdziłam date kiedy to było) to 2 kwietnia był - od razu po daje nawóż i podlewam - sprawdziłam foto z 16 kwietnia był już zieloniutki

Dobrze że wpadłam. Mądrości u Ciebie.Co do werytykulacji.. Kiedy zaczęłaś to robić,tzn.ile miał trawnik?

Po tym dolomicie będziesz też sypać siarczanem amonu?
anulajda 21:12, 23 lut 2017

kasja83 napisał(a)

Dobrze że wpadłam. Mądrości u Ciebie.Co do werytykulacji.. Kiedy zaczęłaś to robić,tzn.ile miał trawnik?

Też jestem ciekawa a czy tyle samo siany co z rolki może mieć by go móc już tak wertykulować,bo u mnie dwuletni trawnik siany a wertykulacja to na razie mocne grabienie
AngelikaX 21:35, 23 lut 2017

Aniu myślę, mój 2 letni trawnik z rolki z Twoim 2-letnim sianym będzie miał zupelnie inną zawartość filcu. Różnica wynika z tego, że mój zanim trafił na ogród rósł na plantacji gdzie był koszony bez użycia kosza, czyli wszystko co skoszone trafiało na a konkretniej w trawnik. Ogród zakładaliśmy we wrześniu, a w marcu już przeprowadzaliśmy wertykulację (filcu było naprawdę dużo). Zdążył już się zakorzenić.
Wszystko zależy czy masz dużo tego filcu? Dużo wygrabiasz? Jeśli tak to wg mnie możesz - ale zaznaczam, że nie jestem specjalistą

ps. Siostrze firma ogrodnicza siała trawnik wg nich wertykulacje można przeprowadzać już na rocznej murawie
AngelikaX 21:53, 23 lut 2017

kasja83 napisał(a)

Prosze Cię gdzie mądrości - żadna specjalistka ze mnie - napiszę jak u mnie się odbywa czy poprawnie niewiem - chyba ok, trawnik żyje i ma się całkiem dobrze

Mam z rolki, w poprzednim poście napisałam kiedy zrobiliśmy pierwszy raz wertykulację. Dolomitem nie sypię - on odkwasza podłoże, a u mnie nie ma tego problemu
Siarczan amonu z kolei z tego co wiem podnosi kwasowość.

Przy zakupie nawozu zwracam uwagę na wysoką zawartość azotu. Poza tym wolę aby granulat był w formie twardych mikrokapsułek, denerwują mnie te w granulacie który jest róznej frakcji i zapycha siewnik, trzeba zmieniać ustawienia siewnika, przez co nawóz jest nieekonomiczny Stosuje mniej więcej co 1,5 miesiąca po wertykulacji najpóźniej do sierpnia (pierwsza połowa m-ca)

AngelikaX 21:55, 23 lut 2017

Margerytka40 napisał(a)
Kochani,a chciałam zapytać bo mam taką wanilkę która była źle prowadzona tzn zostawiane były zbyt długie patyczki. Mogę ją przyciąć nisko poniżej rozwidleń? Oczywiście tak żeby zostało jedno lub dwa oczka.

Asiu widzisz, że ja bardzo zachowawczo pocięłam więc nie chcę Cie wprowadzać w błąd - ale myślę, że można skoro Gosia, Sebek, Ania ciachali nisko Marzenka też tak radzi