Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:22, 22 sie 2015

Do góry
cosmosy bardzo mi się podobują ale nie znam odmian, mówisz nowozelandzki tak ?
Trawki będę dosadzać napewno, ta stipa na próbę tylko ale mi się jakoś gryzie. Amizon Mist chciałabym tam dosadzić + brązowe + własnie coś kwitnącego. Podpytam rzeczona Iwkę
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:36, 22 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Evergold na pewno będzie większa od zurawek,moje miały pewnie blisko pół metra.
bukszpan chyba może zostać, mniejszy to trochę urozmaica rabatę. A stipa fajnie tu wygląda i jaka duza

Jak sie rozrosną najwyżej będę przesadzać Te żurawki jakoś mnie nie zachwycają i jeślEG je zdominują to płakać nie będę
Co do stipy w buksach to widze zdania podzielone Niby ok ale coś tego wypełniacza mało a nie wiem co mogłąbym dosadzić i jak ? Mogłabym stipami wypełnić ale to będzie za dużo
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:31, 22 sie 2015

Do góry
Evergold na pewno będzie większa od zurawek,moje miały pewnie blisko pół metra.
bukszpan chyba może zostać, mniejszy to trochę urozmaica rabatę. A stipa fajnie tu wygląda i jaka duza
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:25, 22 sie 2015

Do góry
Na tym ostatnim zdjęciu nie pasuje mi stipa z jukką(o ile dobrze poznaję że to ona), w ogóle stipa chyba za lekka do tej kompozycji, tam by się przydało coś powtarzalnego
A wcześniejsze miejsce jak dla w sam raz ale ja lubię kolory w ogrodzie
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:30, 22 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ktoś mówił, że stipa nie bardzo lubi przesadzanie, jak spora kępa to myślę,że nic się nie stanie, ale ja bym chyba nie ryzykowała, co do stipy to ja bojąca jestem

A zdaje się, ze pytałaś wcześniej o przesadzanie, mówiłam sadź i co sadziłaś ?
Ja moją już kilka razy ruszałam i spoko. Tylko jedna z trzynastu mi padła ale to moja wina bo kilka sztuk przesadzałam dwa razy dzień po dniu i to było na samym początku fali upałów.
Teraz też chciałabym bo gazon muszę zacząć porządkować
Od nowa ... na przekór wszystkim 14:12, 22 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
U mnie słońce znów praży a noc zimna była. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz padało.
U mnie siewek też brak, sprawdzałam dziś. Ale dziewczyny i chłopaki czy mogę przesadzać teraz stipę, zdąży się przyjąć do zimy ?(o ile w ogóle przezimuje ale miejmy nadzieję, że szansa jest)

ktoś mówił, że stipa nie bardzo lubi przesadzanie, jak spora kępa to myślę,że nic się nie stanie, ale ja bym chyba nie ryzykowała, co do stipy to ja bojąca jestem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:23, 22 sie 2015

Do góry
Magda dziękuje bardzo i tak trawka to stipa własnej produkcji

Marzeno bardzo mi miło i dziękuje za te miłe słowa, ja przed ogrodowiskiem też nie znałem wielu roślin i nie zwracałem na nie uwagi

Bożenko postaram się dzisiaj coś zmajstrować

Kasiu ogromnie dziękuje za komplementy, są bardzo budujące
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:28, 21 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)

Mateusz no weź, przecie to tylko hasło rzucone w sensie : ej dziewczyny ej chłopaki
Myśl ze stipą w buksach i juce fajna o ile stipa przezyje zimę ale fakt, podoba mi się i pomiędzy oczywiście jeszcze dam rozchodniki

No wiem o co chodzi z tymi dziewczynami
Chodzi mi o coś podobnego jak ma Madzenka https://www.ogrodowisko.pl/watek/2583-wizytowka-kiedys-bedzie-tumadzenie-ogrodnika

Albo u Łukasza (Luki) na rabacie przed wejściem do domu. On tam ma chyba jakieś carexy, chyba
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:02, 21 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)

Mateusz no weź, przecie to tylko hasło rzucone w sensie : ej dziewczyny ej chłopaki
Myśl ze stipą w buksach i juce fajna o ile stipa przezyje zimę ale fakt, podoba mi się i pomiędzy oczywiście jeszcze dam rozchodniki

się czepiła z tymi rozchodnikami, nie teraz spać nie da
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:58, 21 sie 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)

Wiem, że pytasz tylko dziewczyn ale przymknę oko i powiem o mojej propozycji.
Pomiędzy bukszpany wsadzilbym stipe. Żeby dało wrażenie, że kulki wyłaniają się z czuprynek stipy. A dalej to nie wiem co
Można też przejść lekko że stipą pomiędzy kule a tuje i doradzić jeżówki

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:39, 21 sie 2015

Do góry
Stipa teraz Ci sie tak wysiała ?
Ogródek Iwony 22:20, 21 sie 2015

Do góry
Edit napisał(a)
Zapomniałam dodać, że ostatnio stipę nazwałam oficjalnie chwastem u Wszystkich podziwiam a u mnie jej nie będzie.....bo u mnie miejsce roślinek jest na rabatach a nie w kostce bardziej lubię strzyc, przycinać, sadzić niż pielić. A na koniec usiąść i podziwiać, wtedy się relaksuję. Nie chcę tylko zasuwać w ogrodzie a żeby inni się w nim relaksowali. Ja też chcę relaksu, a co!

Twój ogród jest perfekcyjny. Kosteczka czyściutka. Stipa moze sprawiać kłopot
Ja mam stipę pierwszy rok. Zachwycam się nią na ten moment. Ale też czytam innych wpisy, ze w drugim roku robi się brzydka, kudłuje się i wygląda niechlujnie.
Dlatego pomyślałam sobie, ze skoro się rozsiewa, jest jej dostatek w postaci młodych siewek, to może te starsze wywalić i obsadzić na nowo młodymi sadzonkami? Będę ją obserwować za rok. Planuję zrobić eksperyment
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:37, 21 sie 2015

Do góry
Skula napisał(a)
i ja może pozbieram nasionka ?
co prawda Twoje stipy zimują u mnie jak szalone i dosłownie wszystkie jak jeden mąż rosną jak szalone nie chce mi się wierzyć że mogłyby zmarznąć
ale zabezpieczyć się warto
a teraz niespodzianka....
kupiłem kilkanaście cebulek tulipanów ...
to pod wpływem chwili i wspomnień - mój Dziadek był wielkim pasjonatem ogrodów i hodowcą tulipanów
miał ich cały ogród , hodował je, krzyżował i wymieniał się cebulkami z podobnymi sobie na całym świecie
aż wstyd się przyznać ale ja zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać - kiedy je posadzić i jak głęboko , odlewać , czy zostawić samopas....
aaaaaa- przypomniały mi się czosnki !
gdzie można ich szukać ?

pozdrawiam oczywiście

Zbierz trochę nasion stipy i wysiej w lutym. Ta młoda stipa ładniejsza to wymienisz wiosną.
W sprawie tulipanów i czosnków info u Ciebie.
pozdrawiam
Ogródek Iwony 21:13, 21 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Kupiłam hameln wiosną, zakwitła i już osypują się nasionka, więc zebrałam. Czytam, że z sukcesem je wysiałaś. Jest więc nadzieja dla mnie. Tylko, czy te nasiona zdążyły już dojrzeć?!
U mnie ta rozplenica na pełnym słońcu cały dzień. Podlewana sporadycznie, tak zresztą ja stipa. I żyje i ma się dobrze

Beatko, nie znam się na nasionkach, choć poczekaj, mam fotkę moich, co zebrałam zimą Wytrzepałam wtedy do pudełka, wiele nie było, pewnie reszta się już otrzepała, bo to było w lutym.

Wysiałam do ziemi ogrodowej - takiej z worka, ja lubię tą z Janiny - ma fajną strukturę. Bywa też ziemia do wysiewów
Tylko wydaje mi się, ze skoro zebrałam nasionka zimą, to były przemarznięte. Czyli warto spróbować połowę zmrozić w zamrażalniku, a pozostałe wysiać od razu. Ciekawe, które lepiej wzejdą?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:03, 21 sie 2015

Do góry
Łukasz, rabatka bylinowa PRZEPIĘKNA!!!!!!!! Po prostu rewelacja!
A ta trawka na niej to stipa?
Co się stało kwiatom ... 20:02, 21 sie 2015

Do góry
Ewa, widzę że nikt nie może oprzeć się urodzie jeżówek, ja też uległam jak zobaczyłam je pierwszy raz , co do obecności na forum to nie mogę nic obiecać ale bardzo się staram żeby być w waszych ogrodach.
Renia, stacjonarnie w Jastarni, a na rowerku od Władysławowa po Hel.
Bogdzia, najzwyklejsze jednoroczne, z roku na rok mam własne nasionka to wysiewam , skromne i ładne te groszki.
Ewelinka, odnośnie cięcia winorośli pytaj Zbyszka (Działka prawie w borach Tucholskich )to jest specjalista od cięcia i przycinania.
Agnieszka, moja stipa nie ma zamiaru postawić się do pionu, jakoś to zniosę
Rozplenica.

pomidorki w tym roku obrodziły .

Milin Amerykański, ukorzeniłam go z patyczka , obficie kwitnie.

Królowa Ogrodowiskowa z nasionek które przeleżały w ziemi całą zimę.

Do raju daleko - u Ewy 10:48, 21 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Bardzo mi się podoba stipa Nie wiem, gdzie się wysieje na przyszły rok, ale trudno Nadaje lekkości i to jest git

Też mam jedną (na razie) stipę. Trochę źle ją posadziłam i róże ją przerosły, ale zobaczymy, może się doczekam siewek w lepszych miejscach.

Ogródek Iwony 09:27, 21 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A tak swoją drogą, to ja już chcę wrócić do mojego ogrodu, do moich rabatek, motylków, bzyczków, do wieczornego podlewania, wyrywania chwaścików, wypalonej trawki, jeżówek, czerwonych róż i żółtej rudbekii, ... i kawusi na tarasie.
JESZCZE DO SOBOTY

Cha, cha...
Rasowa ogrodniczka

Też tak mam. Wystarczy parę dni poza domem i już tęsknię do tej kawki na tarasie
Pozdrawiam cieplutko...

Edit:
Zapomniałam o rozplenicy.
Kupiłam hameln wiosną, zakwitła i już osypują się nasionka, więc zebrałam. Czytam, że z sukcesem je wysiałaś. Jest więc nadzieja dla mnie. Tylko, czy te nasiona zdążyły już dojrzeć?!
U mnie ta rozplenica na pełnym słońcu cały dzień. Podlewana sporadycznie, tak zresztą ja stipa. I żyje i ma się dobrze
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:22, 20 sie 2015

Do góry
Efffa spokojnie podlewaj tylko Moje miały korzenie uciachane strasznie o rosły w wąziutkim pasku między betonami. Musiałam je wysadzić stamtąd i to ryzyko było wliczone Ja od lat biegam z roślinami przesadzając je co chwila i dopiero ta tuja i jedna stipa mi padła ale tę z kolei targałam w najgorętszym czasie
Ogródek Iwony 15:01, 20 sie 2015

Do góry
Iwonko witam...już to pisałam lubię Twoje czerwone róze, tak jak lubię Twój zapał i energię ...nic już więcej nie napiszę bo siem powielać będę. Czy zaczynają Ci kwitnąć jakieś rozplenice ? u mnie zaczynają tylko te jednoroczne ...i ML no i stipa pieknie kwitnie
macham
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies