Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe zacisze 17:42, 07 kwi 2013

Do góry
Na razie to takie trochę zapomniane miejsce.

Zaczęłam od podcięcia świerka. Gałęzie zostały usunięte od dołu do wysokości ok. 2 metrów. Wygląda znacznie lepiej.

Podpowiedzcie, proszę,co tu można zrobić. Bo nie wątpię, że można wiele
Kubusiowo 17:38, 07 kwi 2013

Do góry
Dobra skoro jeszcze nikt mnie nie udusił to pokarzę, że wiosna się zaczyna

Krokusy za 2,99 i osłonki za 0,59, wszystko w Auchanie

Testowe dodawanie zdjęć 17:37, 07 kwi 2013

Do góry
Paprocie ogrodowe 17:36, 07 kwi 2013

Do góry

Paprocie ogrodowe 17:34, 07 kwi 2013

Do góry
Gratulacje. Pokażę paprocie na kiermaszu w Berlinie

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:31, 07 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wiosna

O...... ktoś Wam śnieg ukradł?
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 17:30, 07 kwi 2013

Do góry
Leida napisał(a)

Szukałam, szukałam i znalazłam tez roślinkę, która mnie zafascynowała na ostatniej wyprawie do Holandii. Ciekawe czy u mnie tak urośnie? Gilenia trifoliata. Na razie wyglada tak:

A ma wyglądać tak ( to pomarańczowe przed rozchodnikiem)

Mam dobrą i złą wiadomość.
Urośnie i będzie niekłopotliwa.
Ale poprzednia zima z wiosną ją załatwiła.

2010.06.20
Ogrodowe zacisze 17:26, 07 kwi 2013

Do góry
Taka pogoda sprzyja powstawaniu różnych dziwnych pomysłów. Mianowicie, hmm.., nie wiem jak zacząć.
Mam jeszcze miejsce w ogrodzie, takie trochę zapomniane, bo usytuowane po drugiej stronie od wjazdu. Jest to południowy-wschód, ale taki nieco zacieniony przez spore drzewa i dom.
Wydaje mi się, że ma jednak potencjał na coś fajnego. A pomysłów na ogrodowisku nie brakuje. Coś tam chodzi mi po głowie, jak to zagospodarować, ale na razie nie mam jeszce ostatecznego pomysłu.

Od ogrodzenia do krawędzi bruku (lub wiaty) jest ok. 5m.
To widok spod wiaty. Śniegu, na szczęśie, już tyle nie ma.

I jeszce raz spod wiaty widok na dalszą część. Rosną tam tylko drzewa i trawa. Żle się kosi koło tych drzew. Chętnie posadziłabym tam jakieś żurawki, hosty itp
I dalej:

Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:25, 07 kwi 2013

Do góry
No właśnie, a gdzie Bociuś...jeszcze świętuje?
Ania i róże i cała reszta :) 17:24, 07 kwi 2013

Do góry
Aniu kupiłam miniaturową różę szczepioną na niskim pniu... True love - nigdzie nie mogę znaleźć na jej temat info....
Trochę ją w sklepie przesuszyli... troszkę straciła liści... ale pąki wyglądają zdrowo... dostała dawkę wody z florovitem i jutro ją przesadzę do większej donicy. Kiedy mogę ją przestawić na taras?

U Przemka w ogrodzie. 17:23, 07 kwi 2013

Do góry
Zrobiło sie trochę nieogrodowo, ale cóż skoro epoka lodowcowa to trzeba było sobie rozrganizować kolejne hobby.
Dziś pierwszy nieplanowany spacer, wyszły same pod moją nieobecność, wracam a paw na zewnątrz, a jeszcze nawet nie zdążyłem zrobić wybiegu jutro zabieram się do pracy, odkładąłem ten ich pierwszy spacer do roztopów gdyż na śniegu łatwiej mogły się spłoszyć, nie chciały jednak czekać i same wyszły mimo śniegu.

Bogdzia dziękuję za porady są jeszcze młodziutkie więc może wytrzymają do jesieni aż kupię samiczki. Zauważyłem że perliczki tez im się podobają Podcięte lotki i siatka leśna to jedyne co mogę na chwilę obecną zrobić, ale jak się okaząło nie są płochliwe i po 4 godzinach na dworze same wróciły i weszły na swoją grzędę.

Monteverde wyglada na to że sprytu im nie brakuje, juz się nie mogę doczekać aż będą sobie spacerowac po zielonej trawce.

Mariusz Pierwszy lęk już minął i mam nadzieję, że bedzie już z górki i fajnie, dzisiejszy spacer to lepsze było jak TV miałem je cały czas na oku, chodziły zwiedzały i to na co najbardziej czekałem krzyczały i pokazywały ogonki.
Na forum o ptakach dowiedzięłm się że bażanty złociste to jedne z łatwiejszych ptaków w hodowli i łatwo się oswajają, jak wszystko bedzie pomyślnie to może i bażanty dołaczą do pawi.
Gąska była pierwsza.

Aby nie było że mało ogrodniczo to siewki lotosu żółtego, rozwijają się ładnie szybko wykiełkowały i wyrastają kolejne liście.

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:20, 07 kwi 2013

Do góry
Edi00 napisał(a)
Aniu, wiosna u Ciebie śliczna
Ogrodowisko otworzyło mi oczy na wiele spraw, jedną znich jest to, że wczesno wiosenne rośliny to w ogrodzie konieczność!
Ja ich nie mam i dlatego muszę szukć wiosny u Was, ale jesienią nadrobię te zaległości i będę sadzić, sadzić i sadzić

No fiesz?????? Nie mieć cebulowych wiosennych w ogrodzie...

Te sadziłam jesienią w 2009 roku ... 5 cebulek
I tak było w 2010 końcem marca, bo one tak od połowy marca co roku mi zakwitają..

Ta sama kępka w 2011

A to w 2012 (ta pierwsza) i widać też kępę w oddali że też przybrała na ilości. Oczywiście nie wykopuję... bo mi się nie chce. Dalej się nie rozrastają, bo mam szmatę na rabacie, a iryski siedzą w dziurze w szmacie dociśniętej kamieniami na brzegach

I od góry

Więc widzisz ile darmowych cebulek w ciągu roku straciłaś??? Ja mam posadzone pomiędzy krzakami... potem to zarasta dżungla

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 17:18, 07 kwi 2013

Do góry
Leida napisał(a)
Ponieważ poruszałam się tym razem w kolorystyce różowej to Danusia namówił mnie na różowy fiołek

Jest prześliczny i romantyczny!

Zazdraszczam Haniu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:18, 07 kwi 2013

Do góry
Obciełam incredibal. I co mam teraz z nią zrobić aby rozmnożyc?
Obciąć mniejsze kawałki i wsadzić do wody?

Wybacz jakoś zdjęcia!

I nie myśl, ze będę wysyłać pocztą.... ukorzenię i przekażę osobiście
Tylko teraz powiedz plizzz co mam zrobić aby nie zmarnować...
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:14, 07 kwi 2013

Do góry
Moje iryski jeszcze nie kwitną.... a krokusy a i owszem Sadzone w ubiegłym roku Pytała Agniecha Loczek

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:05, 07 kwi 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Podaj nazwę tych irysów, mus to kupic a są rózne i nie wiem co kupic. Czy to są te greckie?

Kosaciec żyłkowany Irys – Iris reticulata, na zimę wskazane okrywanie korą lub gałązkami świerkowymi.
To moje... kwitną w czasie jak krokusy... podobna wysokosć.. może ciut wyższe... ok. 15cm, potem mają dość wysokie liście , zielone miecze..

Są jeszcze żółte.. ale jakoś nie mam szczęścia do nich.. nie dość, że z żółtych co to miały być wyrósł tylko jeden to potem zaginął... najprawdopodobniej go przekopałam, bo coś sobie dosadzałam.
Archiwalny żółty z 2010roku

Liliowo i kolorowo:) 17:04, 07 kwi 2013

Do góry
Danusiu!
Zdrówka życzę
Dla Ciebie kwiatek

Gdzieś na końcu świata... 16:59, 07 kwi 2013

Do góry
Zbyniu piękny cudaczek, wygląda na krokusik U mnie dzisiaj 11 stopni, muchy się na ścianie grzeją i nawet motylka widziałam

A to moje nowe przedszkolaki na poczatku marca przyciełam rocznego winogrona Crystal i na próbę włożyłam jego pędy w trociny ( tak radził wujek google ) i o dziwo wszystkie moje dzieciaki mają korzenie i listeczki puszają
Póki co siedzą w butelkowym inkubatorku heheh ale już za kilka dni pójdą do gruntu

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:56, 07 kwi 2013

Do góry
Różyczka austriacka czeka na przesadzanie do większej doniczki... Czy ktoś wie jak postępować z miniaturową szczepioną True Love? Musze do Ani od róż pobiec
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:55, 07 kwi 2013

Do góry
A w ogrodzi zimowym czekają na posadzenie ciemierniki i hortensje przed drzwi... laury na taras....

Kompozycja wielkanoscna.... czeka na tarasowanie.... ale kiedy?

I mam teraz zagwozdkę co wsadzić do tych białych kwadratowych donic cube... bambusy marnie odrastają po ataku przędziorków... Kolejnych nie wsadzę, bo 6 szt w wielkich donica bedzie zimą stało w ogrodzie zimowym.... chyba wjadą do pokoju do ciemnego zakątka , co do nich posadzić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies