Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród z lustrem 22:45, 26 paź 2011

Do góry
Dziękuję za odświeżanie tematu, końcówka prac niebawem
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 22:38, 26 paź 2011

Do góry
Ewka42 napisał(a)
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie cienia - obejrzałam realizacje Gardenarium (wspaniałe) i tam widać gęstą trawę, zapewne z rolki, równomiernie zakrywającą przestrzeń pod drzewami (to chyba las) i przylegającą aż do pni drzew. Jak to wygląda po jakimś czasie? Czy jest możliwe utrzymanie tej trawy pod drzewami przez dłuzszy czas?

Jest możliwe, ale sporo z tym pracy. System nawadniający dobrze zaprojektowany, nawożenie co 3 tygodnie, koszenie co 4 dni, grabienie igieł i liści a na wiosnę dobra regeneracja trawnika i dosiewki.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 22:16, 26 paź 2011

Do góry
Wertykulacje powinno się robić po zimie tak jak napisał nasz forumowy ekspert: Gardenarium. Zabieg ten pozwoli naszemu trawnikowi ponowne odżycie po zimowych miesiącach. Powodzenia
Margaretkowe początki ogrodnictwa:) 21:48, 26 paź 2011

Do góry
ten element ogrodu u Danusi w Gardenarium mi się podoba ale nie wiem gdzie będzie to pasowało w moim ogrodzie taka ławeczka na tle żywopłotu i piękne hortensje i jaśminowce i ten kolor czerwony przed ławeczką

U Justyny 20:33, 26 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tyna na pewno w Twoim ogrodzie znajdzie miejsce wiele róż, o których jeszcze nie wiesz nawet, jak juz zaczęłaś, to wsiąkłaś

Święte słowa
bardzo mi żal, że nie mam prawdziwej różanki lub miejsca na róże angielskie i pnące....oj wsiąkłam na całego....w ogrodniczych podglądałam fazy kwitnienia róż , najpierw czytałam, potem patrzyłam i wąchałam, potem się wymądrzałam przed sprzedawcą
Zreanimowałam swoje dawniejsze, kupione po 2 zł w markecie, to daje napęd
I doszłam do wniosku, że róże są wdzięczne i wcale nie takie straszne...
Teraz mam przynajmniej 20 upatrzonych......najróżniejszych odmian....
No cóż, może kiedyś....
Dzisiaj posadziłam na docelowe miejsce powojniki, już mam całe 3 sztuki, słownie trzy
Mój 4 arowy azyl... 19:51, 26 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Basiu, odpisano ze szkólki Szmita, że chętnie nas przyjmą i nawet się przygotują
Szczegóły i treśc maila w wątku spotkania.

Natomiast dziś na spotkaniu ze studentami zaproponowałam, aby zgłaszać ogrody na jeden dzień otwarty w roku i dochód z wejść przeznaczać na cele charytatywne. Jakby tak każdy wrzucił 10 zł do skarbonki i 100 osób przyszło, to już się zbierze jakaś sumka, komuś można pomóc.

Od niedzieli jestem u córki w W-wie. Wreszcie dorwałam się do netu a tu tyle wiadomości!
O spotkaniu w szkółce Szmita przecztałam.Termin niezły, ale myślę, że na ustalenie konkretnej daty jeszcze zbyt wcześnie...

U Justyny 19:35, 26 paź 2011

Do góry
Tyna na pewno w Twoim ogrodzie znajdzie miejsce wiele róż, o których jeszcze nie wiesz nawet, jak juz zaczęłaś, to wsiąkłaś
Brązowienie iglaków 19:28, 26 paź 2011

Do góry
A w jakim celu pryskanie ?
Choroby różaneczników zamkn. 19:02, 26 paź 2011

Do góry
Przy uprawie różaneczników można spotkać się z trzema podstawowymi chorobami

Jest to

- zaraza wierzchołków pędów
- nekroza
- fytoftoroza

Jednak mnie ten objaw tutaj nie pasuje do żadnej choroby.

Ponieważ objawy są widoczne na młodych przyrostach, czy to czasem nie był spory mróz, a liście są delikatne i pokazało takie oto efekty.

rozgarnij tej kory, to z niej ten biały "proszek" a wyściółkuj kwaśnym torfem. Sciółka nie może być zbyt gruba.

LIście ze zmianami trzeba obciąć.

A bukszpanik..hmmm, podejrzewam, że piesek go "podlał", mam też takie objawy na ulicy. Czy u Ciebie to możliwe?
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 18:16, 26 paź 2011

Do góry
Kulki idealnie dobrane.
Kostka granitowa 18:15, 26 paź 2011

Do góry
Przyznaję, na 100% kostka będzie się ruszać i powypada.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 18:12, 26 paź 2011

Do góry
Poczekaj do wiosny.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:11, 26 paź 2011

Do góry
Babcia Jasia przesiewa taką rafką jaką mają budowlańcy, podpartą kołkiem. Została się po budowie.
To co spadnie wrzuca spowrotem do kompostownika. Nie ma niestety rozdrabniarki do gałęzi, więc grube łodygi dłużej się rozkładają. Jak tam wyrzucam gdy pracuję, to tnę na kawałki sekatorem.
Tatarak trawiasty (Acorus gramineus) 17:14, 26 paź 2011

Do góry
Acorus gramoneus "Variegatus"

Acorus gramineus "Ogon"

Klimaty świąteczne - prezenty dla ogrodników 15:06, 26 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Na pewno duży wkład w ten wątek będzie miał nasz Ogrodowiskowy sklep, który już powstaje

Danusiu,
jeśli potrzebujesz pomocy w sprawie importu, transportu, magazynu itp daj znać, bo ja z tej branży
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:11, 26 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Czyżby ukryta wielbicielka Sebastiana i jego ogrodu?

E nieeeee
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 12:43, 26 paź 2011

Do góry
mam jeszcze jedno pytanie odnosnie cienia - obejrzałam realizacje Gardenarium (wspaniałe) i tam widać gęstą trawę, zapewne z rolki, równomiernie zakrywającą przestrzeń pod drzewami (to chyba las) i przylegającą aż do pni drzew. Jak to wygląda po jakimś czasie? Czy jest możliwe utrzymanie tej trawy pod drzewami przez dłuzszy czas?
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 11:38, 26 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

To będzie początek/kontynuacja tradycji nowej naszej "zwiedzamy ogrody". Jestem za. Będę starała się przyjechać. Mam nadzieję, że szkółka będzie otwarta .
Danuś a ogrody angielskie kiedy?

Będzie otwarta, Pani Szmit wyraźnie określiła, że podaje my termin a oni nas przyjmą.
Naprzeciwko jest fajna restauracyjka z hotelikiem jakby co.
ja też, ja też w maju to już mój książę nie będzie mnie trzymał za bluzkę więc jest duża szansa.
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 11:25, 26 paź 2011

Do góry
Dopiszę jeszcze trzmielinę Fortunego.
Rośliny do cienia, cieniste rabaty 11:25, 26 paź 2011

Do góry
Pierwsza jaka mi się nasuwa to mikrobiota syberyjska (szukałąm swego czasu takiego iglaka) - podobna do jałowca płożącego, ale teraz bym chyba nie posadziła, bo nie lubię generalnie jałowców oprócz żółtych.

Wydaje mi się, że hosty by sobie poradziły, ale w następnych latach po posadzeniu, jak się już ukorzenią. Trzeba podlewać w pierwszym roku.

Bukszpan pewnie też, tylko to samo w pierwszym roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies