Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 22:38, 15 maj 2022

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:36, 15 maj 2022

Do góry
Na zapłociu kwitną drzewa
klony Ginnala

jarząby szwedzkie

i jarząby pospolite

Tuż za rogiem kwitną łany rzepaku. Wszystko jest pokryte rzepakowym pyłkiem.

A moje graby coraz wyższe.

Ogród bez reguł 22:34, 15 maj 2022

Do góry
Kwiaty kokoryczki mają niesamowite wzięcie wśród trzmieli.

W samym słońcu 22:31, 15 maj 2022

Do góry
sarenka napisał(a)

Takie kolory mam. W sumie mam 2 białe, 2 bardzo duże fioletowe i 5-6 różowe.

Piękne dzięki Białego nie mam . Najbardziej lubię tego mocno różowego
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:29, 15 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)

Śmiga Haniu, nie ma już żadnej różnicy, to samo nam kwitnie

Temperatury robią się tak wysokie, że praca w ogrodzie przestaje być przyjemnością.
Ale faktycznie; wszystko śmiga w oczach. I ku mej radości kukliki odmianowe przestały zwisać.

Przesłania się widok na budowlaną rupieciarnię naprzeciw.

Pięknie pozieleniał bukowo-grabowy żywopłot. Mnóstwo ptaszarni tam urzęduje.

Zapłocie

Ogród bez reguł 22:23, 15 maj 2022

Do góry
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 22:21, 15 maj 2022

Do góry
Pomóżcie uratować mój grab!

Kupiony w szkółce, w donicy, bez liści wysokość około 90cm, posadzony na żywopłot około 3 tygodnie temu. Pięknie rozwiną liście, które od kilku dni zaczynają wyglądać jak na foto. Co to może być i jak uratować grab? Z dnia na dzień wygląda coraz gorzej.. Mam zasadzone 150 sztuk, niemalże wszystkie tak wyglądają... Jest regularnie podlewany... Czy to jest pordzewiacz grabowy?

Ogród bez reguł 22:20, 15 maj 2022

Do góry
A oto dzisiejsza sesja Łysolka

Z nadzieją do przodu 22:19, 15 maj 2022

Do góry
Tzw. rabata grabowa. Graby Fastigiata mają w nóżkach cisy. Między cisowymi "skarpetkami" rośnie sesleria jesienna i żurawka.

Tej rabacie potrzeba jeszcze trochę czasu. Graby podrosły, ale jeszcze musza zmężnieć.. Sadzonki seslerii nie rosną wszystkie równomiernie.

Ta rabata kończy się zagajnikiem z brzóz Doorenbos podsadzonych turzycą ID. W głębi rosną miskanty Variegatus, a z brzegu hortensje i bodziszki.

Oprócz kłopotów z cisami są też problemy z rodkami. Mimo starannego przygotowania gleby, nie rosną najlepiej. Usadowione są w miejscu częściowo znajdującym się pod dachem. Z tego powodu trzeba bardzo pamiętać o ich systematycznym podlewaniu. Z tą pamięcią różnie bywa.

Skandynawia po krzyżacku 2 22:18, 15 maj 2022

Do góry
Elu przycinam kwiaty tawulom. Wygladaja lepiej. Potrafia tez powtorzyc kwitnienie. W tym sezonie za bardzo je opitolilam. Odbily ale to nie jest to co bylo. Jestem tym poirytowana bo lubie ten efekt wow a tu za pusto. Ta zolc wypalala mi oczy. Tak pozytywnie

Skandynawia po krzyżacku 2 22:12, 15 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też lubię ostróżki. W zeszłym roku wysialam i w tym roku będą kwitły.
Bardzo chciałam mieć kiedyś naparstnice więc mam ich pełno. Jednak ograniczę ich rozrost w tym roku mija 2 lata więc same zanikna, więcej siać nie będę.
Ostróżki są ładniejsze nawet do wazonu jako suche pięknie wyglądają.

Aniu rabaty ładne jest zapas do poszerzania.
Pamiętam jak za czasów komuny sąsiadce syn z Holandii przywiózł prymulki. Byli to duże wydarzenie jak zakwitły.

Pozdrawiam Aniu

Elu naparstnice bardzo mi sie podobaja ale jak piszesz zanikaja. To jest minus. Ostrozka potrafi kwitnac dwa razy w sezonie. Nie tak obicie ale zawsze cos. No i te lata suche nie sprzyjaja.

Tutaj z czarnymi tulipanami. Stan aktualny.

Pszczelarnia 22:09, 15 maj 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Piękne migawki z ogrodu, psi ząb, tulipany białe kwiecie, ceramika….♥️

Czekam na deszcz.

Pszczelarnia 22:04, 15 maj 2022

Do góry
Na stole już letnia kompozycja

W różance na stole brateczki

Przed szklarnią też brateczki

A w domu różne

Z nadzieją do przodu 22:04, 15 maj 2022

Do góry
Wczorajsza wizyta w ogrodzie Natalki bardzo mnie zaskoczyła. Zakładaliśmy ten ogród dokładnie dwa lata temu i już wtedy namawiałam ich na niewielki warzywnik i kompostownik. Realizacja ciągle się odwlekała. Przy okazji przycinania moich paneli na kompostownik wciąż drążyłam im dziurę w brzuchu.
Kiedy tylko powstało ogrodzenie wzdłuż północnej granicy, mężaty Natalki zrobił rasowy kompostownik. Dwa razy większy niż mój. Pełna zazdrość!
W pobliżu rosną miskanty. Będą go w sezonie dobrze maskować, ale i tak zostanie przysłonięty matą trzcinową.

Pobudowlany ugór został przekopany i odchwaszczony, a potem powtórnie przekopany z korą. Poczynione zostały pierwsze wysiewy. Ziemia w tej części będzie wymagała jeszcze dużo pracy, aby była przyjemna w obróce (zielone nawozy, obornik, kompost), ale spokojnie można to zrobić pod koniec sezonu. Skoro jest zapał do siania, to trzeba temu tylko przyklasnąć.

Najwięcej problemów w tej części ogrodu sprawia nam cisowy żywopłotek, który ma oddzielać część ozdobną od użytkowej. Natalka nie dostrzegła, że zimowa pora pod korzeniami cisów coś ryło. Korzenie wisiały w powietrzu i wczesną wiosną trzeba było cisy reanimować. Ożywają, choć do pełni urody sporo im brakuje.

W tej części ogrodu Asia/ Makadamia zaprojektowała rabatę wgryzającą się w trawnik. To był świetny pomysł. Ogród dzięki tej rabacie przestał być trawnikiem z rabatami pod płotem.
Rosną tam dwie Amanogawy (kwitły dość obficie), śmiałki darniowe, przetaczniki, jeżówki . jest też żywopłocik z berberysów Erecta.

Skandynawia po krzyżacku 2 22:03, 15 maj 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Uwielbiam ostróżki, pokaż jakie masz kolory jak zakwitną.

Oczywiscie obfotografuje Jeszcze trzeba bedzie chwile na nie poczekac. Te ktore mam pochodza z wysiewu. Kolory wyselekcjonowalam.

Ogród zacząć czas. 22:01, 15 maj 2022

Do góry
MartaCho napisał(a)
Ja? W ogrodzie natur- lich

I u Was cały czas na bieżąco

Po zakończeniu komunijnych obchodów, ruszyłam dziś do ogrodu na cały dzień- ziemia sucha i twarda jak beton- odchwaszczanie szło więc dosłownie- jak po grudzie.

Udało się cyknąć kilka zdjęć, więc jeśli uda mi się je wgrać, to chętnie się podzielę, jeśli Internet pozwoli

Na początek obiecana ŚŚ- na razie jeszcze w formie krzaka- do wymodelowania. A na pierwszym planie- pan Żylistek

Przyszłam zobaczyć Twoja świdośliwę -ładny krzaczek.
Ogród bez reguł 22:00, 15 maj 2022

Do góry
Pszczelarnia 22:00, 15 maj 2022

Do góry
T. acuminata dla Ryski

Ogród bez reguł 21:58, 15 maj 2022

Do góry
Ogród bez reguł 21:56, 15 maj 2022

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies