Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z nadzieją do przodu 21:17, 15 maj 2022

Do góry
Front
W zeszłym sezonie tworzyłyśmy z Natalką rabaty frontowe. Nie są jeszcze wykończone w pełni, aby nie zakłócać przyszłych prac przy ogrodzeniu frontowym. Pasek graniczny z drogą jest wciąż wyłożony matą, aby zagłuszyć wieloletnie chwasty i zapobiec wysiewaniu nowych.
Natalka nie zmobilizowała się jesienią do nasadzeń cebulowych kwitnących wiosną, więc o tej porze roku szału tam jeszcze nie ma.
W kwadratowej rabacie rośnie magnolia podsadzona azaliami i żurawkami. Na posadzenie tam czegoś więcej zgody nie było.
Wzdłuż podjazdu rosną Gracilismusy, kosodrzewiny Pumilio (wybór Natalki), rozplenice, żurawki Paris i różowe szałwie. Pod oknem kuchennym rosną trzy Palibiny, za nimi miskanty Zebrinus, a przed nimi imperata cylindryczna. Na samym brzegu żurawki Obsydian.
Na wysokości frontu granicę z sąsiadem Natalka zdecydowała obsadzić miskantami Giganteus. Wciąż z tym polemizuję.

Z nadzieją do przodu 21:05, 15 maj 2022

Do góry
Ewik napisał(a)
Sliczne miejsce powstało , nowy rok, to i nowe foty by sie przydały

Są nowe foty.
Ale najpierw trzeba uzupełnić informacje.
W ciągu tego roku Natalka i jej mężaty skupili energię na kwestiach stricte budowlanych. Zrobiona została elewacja i drewniane wstawki na niej. Sporym przedsięwzięciem było zbudowanie ogrodzenia na granicy z kolejnym sąsiadem. Wymagało to budowy muru oporowego. Różnice poziomu sąsiednich działek są dość spore.
Dla przypomnienia:
Od południa działka Natalki graniczy z sąsiadem, który nawiózł na swoją działkę sporo ziemi i znacznie podniósł jej poziom. Aby uniknąć konieczności stawiania muru, zachowano spadek i ustawiono drugie ogrodzenie z drewnianych paneli. Za nim rosną tuje. Póki nie podrosną, panele zapewniają tarasową i ogrodową intymność.

Jako nasadzenia dobrze się tam sprawdzają hortensje bukietowe, hosty, brunnera, jarzmianki, bergenie, bodziszki.

Pies na zdjęciach jest mój. Plątał się za mną jakbym go miała na smyczy.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 21:04, 15 maj 2022

Do góry
Mam problem z hortensja diament rouge , zaczynaja pojawiać się brązowe plamy na liściach , rok temu było identycznie , liście robiły się całe brazowoczerwone a kwiat bardzo szybko suchy popalony . Oprysk rok temu grzybobójczy nie pomógł . Zastanawiam się czy to choroba grzybowa czy wina pełnego słońca ? Hortensje są podlewane konewka plus nawadnianie
Ogród w dolinie 20:54, 15 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)

Ależ ci wszystko porosło, to nie ten sam ogród co jeszcze rok temu. Ale najbardziej zachwyciło mnie to zdjęcie, czy to orliki i czy same ci się tak rozsiały czy tyle kupiłaś?
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 20:47, 15 maj 2022

Do góry
Kasya napisał(a)
Całkiem przyjemny ten zewnętrzny krąg i całe rondo

W tym roku weźmiemy się za drugie półkole, a za rok pewnie zrobię rabatę przy śliwie. W tym roku już bez szans.

Chyba czosnków purple sensation jeszcze nie pokazywałam. Posadziłam jesienią, dodały trochę koloru. Czekam jeszcze na fioletowe jeżówki.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:41, 15 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Dziś dość intensywny dzień. Ogarnialiśmy kawałek burdelu, bo chciałam zmienić lokalizację tuneliku, a pomidory już przyjechały takie ogromne, że nie było innej możliwości tylko je od razu wsadzić.

Na szczęście pod burdelem ziemia wilgotna, co zdecydowanie ułatwiło pracę
Zamiast burdelu, pod drzewem teraz stoi tunelik.
Tutaj gdzie ta ziemia po prawej muszę jakoś ogarnąć ukształtowanie terenu, bo na razie kompetnie mi nie odpowiada to co się tu odskrzypowało. I właśnie w tym miejscu chcę rabatę 3x3 ukrywającą tunelik i burdel dalszy.

Bożu ja ślepnę w pierwszej chwili myślałam że namiot rozstawiłaś

U mnie tez w jednym miejscu taki pierdolnik .. i czekam na te pomieszczenie gospodarcze i czekam …
Grab - Carpinus 20:37, 15 maj 2022

Do góry
TomaszTomasz napisał(a)
Czy ktoś może pomóc z odpowiedzią, co się dzieje z grabami?
Te uszkodzenia liści zaczęły pojawiać się ok 2 tyg. temu.
Graby były nawożone w kwietniu Azofoską. Dotychczas pięknie rosną, mają duże liście.

Od zeszłego roku walczę też z pordzewiaczem. W marcu dwukrotnie pryskane Promanalem. W maju Sanium a potem Ortusem + Nissorun Strong. Niestety ślady działalności pordzewiacza te zauważyłem już na kilku innych drzewkach, ale na razie nie ma dużych zbrązowień liści.

I jak sobie poradziłeś z tym problemem? u mnie to samo się dzieje
Zieleń, drewno i antracyt 20:36, 15 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Aha, dopisuję się do listy .
Masakra jakaś .

Zuza, super bujnie już u Ciebie . Fajnie wygląda to zdjęcie z łączką. Ale chyba najbardziej, póki co , podoba mi się cienista

Nawet nie zauważyłam, że był piątek 13-tego. Za to dziś kąpałam się w zimnej wodzie, bo piec mi się zawiesił i nawet nie mogłam go zresetować. EM wrócił do domu, wcisnął jeden guzik (też go wciskałam) i piec ruszył .

Już to gdzieś pisałam, że ta bujność to dość mocna zasługa chwastów Część rabat w ogóle nie ruszona po zimie, no czas mi się kurczy tej wiosny. Cienista (a może leśna?) już sobie trochę własnym życiem żyją i to im służy
To się hartowałaś z tą wodą

ps. Bujność na różance i trawa na kancikach szaleje (nie cięta)

Nasz mały zielony zakątek 20:30, 15 maj 2022

Do góry
Bardzo dziękujemy. Na szczęście udało się choć przez ten trawnik spać nie mogłem teraz tylko podlewać, nawozic i kosic 3 razy w tygodniu bo rośnie jak szalony.

A poniżej jeszcze z dzisiaj 3 letnia kwitnąca Magnolia Atlas. W tym roku zakwitła po raz pierwszy i cieszy oko

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:05, 15 maj 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A teraz to, na co czekam cały rok.
Ten maj jest bardzo łaskawy

Przepieknie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:02, 15 maj 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 20:01, 15 maj 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:58, 15 maj 2022

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:56, 15 maj 2022

Do góry
A teraz to, na co czekam cały rok.
Ten maj jest bardzo łaskawy

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:54, 15 maj 2022

Do góry
Derenie w słonecznym miejscu mają się o wiele lepiej czyli trzeba dać czas tym w cieniu
Bez/Lilak - Syringa 19:54, 15 maj 2022

Do góry
Syringa ×hyacinthiflora 'Maiden's Blush'

'Maiden's Blush' w towarzystwie lilaka hiacyntowego 'Mirabeau' widać różnice wielkości płatków
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:48, 15 maj 2022

Do góry

rozmiar jednak robi różnicę

Ogród prawie wymarzony … 19:46, 15 maj 2022

Do góry
Czosnki na start

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:45, 15 maj 2022

Do góry
Posadziłam też proso które dostałam od Pawlusa.

Mąż zdjął mi darń na fragmencie.
Docelowo będzie zdjęta cała, ale na razie na cele prosa.

Ogród prawie wymarzony … 19:39, 15 maj 2022

Do góry
Pissardi klon Atropurpureum i żurawki Ginger peach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies