Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:26, 14 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Dla Justynki

Tej odrosty urwałam

A tu te odrosty - miały kawałki korzonka i siedzą sobie w doniczce, jeszcze marne, ale jak przeżyły zimę i kwitły to może dadzą radę.

Podobaja mi się te lamele u Ciebie . Super! Jak w saloonie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:05, 14 maj 2022

Do góry
Dla Justynki

Tej odrosty urwałam

A tu te odrosty - miały kawałki korzonka i siedzą sobie w doniczce, jeszcze marne, ale jak przeżyły zimę i kwitły to może dadzą radę.

Ogród prawie wymarzony … 12:46, 14 maj 2022

Do góry
Tu moje tulipany przed bramą w towarzystwie tojeści orszelinowej, rozplenic Autumn Magic i posadzonych dalii

Przedogródek pod dębem 12:18, 14 maj 2022

Do góry
Waclaw napisał(a)
Trochę zaległych zdjęć.
W tym roku, szachownice perskie pokazały swą urodę. Nareszcie

ciemierniki zmieniają barwę kwiatów

No, no...super te fotki i widoki, rosliny się odwdzięczyły
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:17, 14 maj 2022

Do góry
Takie pomyłki to ja lubię trafił mi się taki tulipan w Doll'sach

Takie mam marne derenie po cięciu,eh... Już ich w życiu nie przytnę tak nisko,bo już by były całe w listkach
Ptasi gaj 12:13, 14 maj 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu na działce ROD miałam całe łany białych zawilców wiosennych.
Kilka posadziłam w tym ogrodzie, ale szybko zniknęły.
Myślę, że one preferują wilgotne stanowiska.

U mnie też sucho, codziennie podlewam inny kawałek ogrodu.

Idę zaraz oczko czyścić więc jest szansa na lilie.

Jeżeli chodzi o zawilce one muszą mieć dobre podłoże tam się dobrze czują. Liście kora i nie można dopuścić do wysuszenie. Właśnie u ciebie pod tymi rodkami w cieniu dobrze by się czuły.

Watanabe już tuż tuż obsypana kwiatami.

W ogródku Martki 12:12, 14 maj 2022

Do góry
W przerwie z powodów atmosferycznych (deszczyk kropi i my to potrafimy docenić!) wpadam do Waszych ogrodów i widzę lato u Milki, piękne klony u Magary i bujność u Antracyta, tymczasem u mnie samej w ogrodzie ostrość soczewki... dziwnie wyostrzyła się na chwasty i tak błogo przepędzamy chwile z chwastami i nosem przy ziemi, z bliska podziwiam każdą jedną roślinkę, a okazji do tego nie ma aż tak często. Z tego głównie powodu lubię pielenie w kategoriach, w jakich je lubić można. Konieczność z przyjemnością - to już brzmi lepiej niż czysty obowiązek Zdjęcia najlepiej oddadzą moją desperację w poszukiwaniu pozytywów...

Tu "znajdź bodziszka Rozanne"

Judith, no nie przypilnujesz tych rododendronów Graby zachwycają o tej porze roku, cieszę się, że zdecydowałam się od razu na duże egzemplarze, mam trochę lat i podziwianie młodzianów już nie dla mnie, lubię dojrzałość To była dobra decyzja! Konara szkoda

Zuza, wczoraj robiłam oprysk mydłem potasowym z wrotyczem, ale zaraz potem spadł deszcz, muszę powtórzyć. Na młodych różach mszyca jeszcze nie grasuje, chyba nie znalazła ich jeszcze. Oj, praca przed komputerem w weekend - lata temu często miałam takie akcje, na szczęście zredukowałam niektóre zobowiązania. To nie zawsze możliwe. Narcyzy babuni wrzucę, na razie kwitnie jeden i odwrócił się w dodatku od kierunku podziwiania

Wiolu, cukinia dziś zasiedli grunt. Graby, buki i klony to moja ulubiona trójka, ale trójka zaczyna się poszerzać, a działka nie Tulipanki były zaskoczeniem roku Trafiły mi się najgorsze możliwe połączenia

Johanko, znów przyczepię się do swojej sytuacji, kawa tak, graby tak, ale zachodów słońca brak... Znam miejscówkę, gdzie jest to wszystko razem Czosnki nawet zaczynam mieć, a i tak czosnkowo królować zawsze będzie Twoja skarpa, powodów do zaglądania do Ciebie masa. Influencerko

Haniu, Twoje wskazówki są nieocenione. Dziś wsadzam cukinie, sztuk 7. Będą rosły w ziemi, nie w skrzyniach. Liczę na ich produkcję i obiecuję zadbać zgodnie ze wskazówkami.

Roociko, Agatorku, Juziu, super, że graby są i że podobają się. Są to graby fastigiata, a ich nadzwyczajna szczupłość wynika jedynie z tego, że kupiłam je w zeszłym roku ze szkółki jako 3metrowe okazy, ich gałęzie były specjalnie przycinane na 20 cm, by nie było zbyt dużo masy liściowej, to obciąża korzeń, a wiadomo, jak to jest z workiem jutowym, w którym tam rosną. Przestrzeni nie daje. To dobry zabieg, drzewa ładnie się ukorzeniły, gałęzie już zaczynają rosnąć wszerz, nie będzie więc tak szczupło.

Magaro, świetnie się przygotowałaś, zdjęcia i opisy to balsam na duszę Piękny ten Twój zakątek, a sąsiednia działka powiadasz, wciąż pusta... może jednak ją kupię? Będę z namiotem przyjeżdżała i podglądała sobie piękności? Ach te nasze szalone marzenia

Sarenko, kupiłam SS Lamarcka. Balerinę ma Mrokasia, jeśli się nie mylę.

Rysko, widzę, że Pink Elephant są w dwóch wersjach, pink i białe. Bardzo ładny ten krwiściąg, dziękuję!

April, tak, klony są cudne, ja również nie przestanę ich kochać - a więc także kupować. Mamy to samo podejście: silne egzemplarze przetrwają i zostaną z nami, selekcja trwa. Przy czym u Ciebie warunki są zdecydowanie bardziej sprzyjające, ale widzę, że tu reguły nie ma, a jedynie kaprysy

O, słońce wyszło, pozdrawiam, życzę upojnego weekendu, a mój nos biegnie na rabaty

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 11:58, 14 maj 2022

Do góry
Anda napisał(a)

Ewo wiosna, a właściwie lato. U nas +28 i wiatry, sucho, ciekawe ile roślin padnie, bo podlac wszystko się nie da.
Uwielbiam twój fenkuł, u mnie padł.
A doniczki w super kolorach i jak widzę klonika też w nich masz
Grzebiuszka ziemna 11:34, 14 maj 2022

Do góry
Podobnie ma się rzecz z tulipanem miss elegance, z 5 zrobiło się 7, też w dwu kępach. Tutaj na tle białej funkii:

a tu w drugiej kępie, może bardziej widoczne, tak samo z 5=7

Drzewko owocowe. Proszę o identyfikację 11:33, 14 maj 2022

Do góry
To drzewko ma około 7 lat. Jak do tej pory kwitło może 1 raz. Miało wtedy ze 2 kwiatki, a owoców się nie doczekałam. Opadły nie wiadomo kiedy. Właśnie teraz znów kwitnie, jest więcej kwiatów niż poprzednio. Może ktoś z forumowiczów zidentyfikuje tą roślinkę. Będę bardzo wdzięczna

Grzebiuszka ziemna 11:23, 14 maj 2022

Do góry
Chciałam dołączyć link o dyskusji o tulipanach - czy przesadzać, czy w donicach i nie mogę teraz znależć u kogo to było, ale umieszczam swoje zdjęcia.
Pierwsze z 2020 roku z 5 cebulkami tulip baby blue posadzone ze względu na kolor zbliżony do kwiatów magnolii

i tu zdjęcie obecne 2022, nic nie przesadzane, tylko zasilane nawozem i czasami własną gnojówką z pokrzyw, a jest ich 11

i w zblizeniu:

I ładnie się cebule podzieliły a to juz trzeci rok bez przesadzania, suszenia itp
W drugiej kępie tego samego gatunku również tak samo.
W samym słońcu 11:18, 14 maj 2022

Do góry
Czy któraś z was ma u siebie orlaje? Z czym ja fajnie skomponować?

Mam 3 sadzonki werbeny- czy posadzić je 3 razem czy każda na innej rabacie? Nie wiem jak okazała jest jedną roślina.

Zdjęcie dla przykucia uwagi
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:13, 14 maj 2022

Do góry
W porannym słońcu

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:10, 14 maj 2022

Do góry
Moi drodzy, pierwszy raz proszę o pomoc
Jeszcze w zeszłym roku, miałem piękny, miękki i zielony dywan. W tym roku przy przygotowaniu po zimie wszystko było jeszcze OK. Mniej więcej od kwietnia trawnik zdominował chwast załączony na zdjęciu (wiechlina?) Rozsiał się w mgnieniu oka, tak że trawa już nie rośnie tylko to coś idzie w górę. Po skoszeniu (koszę wrzecionem na ok 3cm) trawa strasznie kłuje. Te łodygi są jakby puste w środku i bardzo twarde. Dodam, że mamy nowych sąsiadów którzy w marcu zasiali trawę łąkową... czy to mogło przywiać od nich? Co teraz? Jak uratować trawnik? Włożyliśmy z żoną masę pracy a teraz patrzeć nie mogę...

będę bardzo wdzięczny za wskazówki

pozdrawiam
Tomasz
Migawki z ogródka 09:45, 14 maj 2022

Do góry
Widać, że nie widać. Magnolia świeci jednym kwiatem. Resztę wczoraj zdmuchnął wicher. Jeszcze coś tam w pąku czeka. Widok dokładnie taki mam z moje miejsca przy stole w kuchni.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:30, 14 maj 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)

A jaki ma kolor liści? Bo te moje dą zielono-bordowe.

Na razie takie:

Na jesień ciemnieją, kwiaty białe.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:15, 14 maj 2022

Do góry
Ewa,
donice są raczej czyste. Pierwsza to tego marniej wyglądającego. Pęknięcie jest od tego że go lekko wykopałam w ub tygodniu - chciałam sprawdzić, czy korzenie nie zarosły całej donicy.

Drugi to ten lepiej się prezentujący, ale oba dalej prezentują się niż te sadzone w ub roku.

w obu, podczas sadzenia posadziłam parę sadzonek krokusów. w ub roku jeszcze kwitły,a w tym roku też nie. Może to jakaś wskazówka?

Czy ambrowce nie mają np korzenia palowego i po prostu dosięgnęły dna donicy i nie będzie dobrej ewoluji?

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:13, 14 maj 2022

Do góry
Witam Panstwa,czy cos co dopadlo moja mala magnolie to antraknoza? Dodam ze troche prsadzilem z podkwaszeniem i ostatnio jak sprawdzilem to miala 4,2 PH.
Magary Dramaty z Rabaty 08:41, 14 maj 2022

Do góry
Magara napisał(a)
[b]

Wpisując się w dyskusję tulipanową - na początek kilka z moich:

Dagmara, pamiętasz odmianę tych tulipanów?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:31, 14 maj 2022

Do góry
Kolekcja tulipków naprawdę imponująca a mnie bardzo podoba się pomysł z zakątkiem ściany drewnianej z "drzewem" i karmnikami, czyj pomysł i kto wykonał? Przyznaj się

i te naturalne przegrody z bali też mi się podobają.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dopiero dostrzegłam tego kogutka metalowego na zaporze z poprzedniej strony, świetny jest zrób mu jakiś portret proszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies