Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Droga do spełnienia 21:03, 27 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Sierpień,wrzesień to hortensje jezowki perovska szałwia powtornie,moje margaritki nadal dają czadu.

Może tam co jakiś czas dac wyższa trawę , żeby przełamać długość

Budleja ale to duży krzew
Ogród tworzony z pasją 21:00, 27 sie 2015

Do góry
A jaka to szałwia? Omszona?
Droga do spełnienia 20:57, 27 sie 2015

Do góry
Sierpień,wrzesień to hortensje jezowki perovska szałwia powtornie,moje margaritki nadal dają czadu.

Może tam co jakiś czas dac wyższa trawę , żeby przełamać długość
Ogródek Anity 16:00, 27 sie 2015

Do góry
elaela napisał(a)

Witam, przepiękny kolor szałwii, co to za odmiana?

Szałwia deep blue
Wszystkiego po trochu 09:50, 27 sie 2015

Do góry
Widzę, że hortensji c.d., ja oglądałam ostatnio na wyjeździe h. white dome, żałuję, że zostawiłam, poszukaj może Ci się spodoba.
Zastanawia mnie ta szałwia jednoroczna, kupiłam podobną tylko wysoką, bardziej rozstrzeloną, ciekawe czy to ta sama, teraz nie kwitnie, trochę się mi połamała, ma ciekawy kolor.
Ogród z łezką II 09:53, 26 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

nie, bardzo mi pasuje ten kolor i chce pomieszac pachnące roznej wielkosci kwiaty
będa podkreslone ciemnymi niebieskosciami na tej rabatce
trzykrotka, szałwia i budleja

zobaczymy, poki co widze to tylko oczami wyobrazni

Twój ogród, Twoja rabata, robisz jak Ci się podoba
Ogrodowy song 17:56, 25 sie 2015

Do góry
Jeśli masz little lime, to bonica odpada. Kolorami limonka i róż będą się gryzły. Ja tak miałam i przesadzałam dalej anabelkę, która później z białej robi się limonkowa. Przesadziłam dalej , bo był zgrzyt kolorystyczny. Do bonici, którą uwielbiam, a Makkasia ma wielki krzak kilkuletni, pasowała by hortensja Vanilia Fraize. Śnieżnobiała i potem przebarwia się na rózowy.
Little lime jest śliczna, kompaktowa, zwarta, zalicza się do małych hortensji. Najpierw limonkowa, potem delikatnie się wybiela i przechodzi w blady pudrowy róż. Do takiego zestawienia fajnie pasuje szałwia fioletowa.
Jutro rano zrobię ci fotki. Teraz idę przekopać miskanty. Trochę popadało.

Ups. Literówkę z telefonu poprawiłam
Ogród z łezką II 14:31, 25 sie 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Jeżeli chcesz podobne kolorystycznie to tak, uważam, że będą pasować. Ale zginą obok siebie, wiesz co mam na myśli...Celebration jest warta wyeksponowania. Jeżeli chcesz żeby się odróżniały jedna od drugiej...to prędzej jakąś słoneczno-żółtą obok posadź.

nie, bardzo mi pasuje ten kolor i chce pomieszac pachnące roznej wielkosci kwiaty
będa podkreslone ciemnymi niebieskosciami na tej rabatce
trzykrotka, szałwia i budleja

zobaczymy, poki co widze to tylko oczami wyobrazni
Ranczo Edy 22:56, 24 sie 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Zazdroszczę ci tej kuchni. Powidełka i inne rarytasy z ogrodowych dóbr będziesz pichcić. Widziałam szałwię trójbarwną u ciebie, w zeszłym roku miałam taką ładną w tym roku uschła.

Bożenko czemu może trza pomyśleć może się uda i u Ciebie co ? jakby co to zapraszam do mnie będziemy razem mieszać szałwia też była ładniejsza w tamten sezon i połowa też mi teraz uschła porozsadzałam i miało być jej więcej no i klops susza okropna macham serdecznie
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:32, 24 sie 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Troszkę przychorowałam, więc ani nie mam ochoty na dłuzsze posiedzenie przed kompem i zebrać się do jakiej kolwiek pracy w ogrodzie.
Iwonko moja szałwia nie jest imponujących rozmiarów i mam nadzieję, że należy do odmiany która się nie pokłada
Agatko dziękuję. Za wiele się nie dzieje. Troszkę przybyło roślin. Jak się rozrosną to będzie coś widać. Najbardziej jestem zadowolona z róż i limek.

Marta Przypadkiem znalazłam się w Nomi w Elblągu. Moją uwagę przykuła biała róża pnąca. Po niedługiej chwili stała już ze mną przy kasie
Jeszcze jej nie posadziłam, zbieram sie do jakiej kolwiek czynności w ogrodzie ale nie mam siły.

Ania, jak ta róża to zrobiła? Takiej to bym się bała A tak serio, to Ty sobie poodpoczywaj, dojdź do siebie i nie szalej. Zdrówka
Ogródek Iwony 16:11, 24 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
bylinowa rabata, to niełatwe zadanie
angielskie rabaty fotografowane są zapewne w momencie, w którym są najpiękniejsze i nie da się by pięknie wyglądały cały sezon, bo kwiaty nie kwitną na zawołanie
myślę, ze dlatego Danusia stosuje wiele roślin zimozielonych i takich, które dają kolor dzięki liściom, bo gdy kwiaty przekwitną, one dają kolor - żurawki, trzmieliny, wrzosy i wrzośce, ostrokrzewy, bergenie
wśród nich sadzi kwiaty

No właśnie o tych zimozielonych muszę pomyśleć. W ich tle dać kilka bylin. Dziewczyny pytały się mnie zimą, jak planowałam rabatę o rośliny zimozielone. Mam bergenię, żurawki, ... jednak byliny robią bałagan. Np. galiarda wymaga częstego przycinania przekwitłych kwiatostanów. W przeciwnym wypadku zawiązuje nasiona jak dmuchawce Są wdzięczne byliny, które kwitną długo. Jeżówki, rudbekia, pysznogłówka, szałwia, ładnie też wygląda trytoma, nawet jak nie kwitnie, zdobi z liści podobnych do juki. Z rocznych podobają mi się cynie. No i koniecznie trawy.
Pomyślę o trzmielinach na pniu.
Jestem w polu 12:02, 24 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

A co proponujesz? Myślałam jeszcze o szałwi, ale jakiejś mniejszej, bo ta moja to kładzie się jak głupia i nie chce mnie słuchać. Te trawki mogę oczywiście zastąpić jakimiś bylinami, bo też bym chciała troszkę koloru i to nie tylko w połowie lata. Tuje dałam, bo nie znam się na zimozielonych, a potrzebuję tam coś co mi zrobi cień ( mówię o lewej stronie). Cisów nie wykluczam, a nawet jestem za, bo bardzo mi się podobają. Rysunek jest czysto poglądowy. Teraz czekam co Wy na to i na Wasze propozycje ewentualnych zmian

Trawki zostaw bo będą dawać efekt zwiewności Szałwia jest ok nawet ta wysoka tylko trzeba ją czymś podsadzić by się nie pokładała np carexem
Z bylin przetaczniki kłosowe wszelkiej maści są cool
Roztoczańskie klimaty 11:05, 24 sie 2015

Do góry
Zeta napisał(a)

To szałwia

Witaj Zeta, stworzyłaś piękny klimat Jak jest z zimowaniem tej szałwi?
Roztoczańskie klimaty 10:12, 24 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ta rabata tak szybko urosła? Niemożliwe super.a na czym w końcu stanęło z tym siwym co to za kapusty?

To szałwia
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 04:37, 24 sie 2015

Do góry
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Troszkę przychorowałam, więc ani nie mam ochoty na dłuzsze posiedzenie przed kompem i zebrać się do jakiej kolwiek pracy w ogrodzie.
Iwonko moja szałwia nie jest imponujących rozmiarów i mam nadzieję, że należy do odmiany która się nie pokłada
Agatko dziękuję. Za wiele się nie dzieje. Troszkę przybyło roślin. Jak się rozrosną to będzie coś widać. Najbardziej jestem zadowolona z róż i limek.

Marta Przypadkiem znalazłam się w Nomi w Elblągu. Moją uwagę przykuła biała róża pnąca. Po niedługiej chwili stała już ze mną przy kasie
Jeszcze jej nie posadziłam, zbieram sie do jakiej kolwiek czynności w ogrodzie ale nie mam siły.
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:38, 23 sie 2015

Do góry
iwka napisał(a)

ha ha trochę się tego nazbierało

tuje szmaragd
tuje szmaragd na pniu
perukowiec podolski
berberysy Maria
berberysy ciemne
cisy
pęcherznice kalinolistne 'Diabolo'
ligustry
bez fioletowy
Wierzby hakuro na pniu
miłorząb
śliwa wiśniowa Nigra
catalpa
grujecznik japoński
hortensje bukietowe limelight
hortensje bukietowe anabel
hortensje bukietowe vanille fraise
hortensja ogrodowa
akebia pięciolistkowa
wiciokrzewy
clematisy
bluszcz hedera
bukszpan kule
bukszpan obwódki
rododendrony
trzmielina emerald gold
trzmielina emerald gaiety
krzewuszka
róże pnące
róże rabatowe
tawuła
graby
miskanty 'Morning Light'
rozplenice hameln
turzyce ptasie łapki
proso rózgowate heavy metal
trawy cytrynowe (chyba)
turzyca gold fountains
miskant rotsilber
kłosówka miękka
kosmatka igel
turzyce frosted curls
carexy the beatles
carexy ice dance
stipa
kostrzewa sina
red baron
molinia arundinacea
trawka nn
miskant olbrzymi (?)
konwalnik
turzyce evergold
trzcinnik karl foerster
rozplenica japońska
miskant zebrinus
trawa hakone
niedźwiedzie futro
kłosownica leśna
rozchodnik
kopytnik
mikołajek
werbena patagońska
budleja
tawułki
bergenie
szałwia omszona Deep blue
margaretki
żurawki
hosty
przetacznik
miodunka
dąbrówka rozłogowa
tojeść rozesłana
kocimiętka
jeżówki
łubin
onętek(kosmos)
Hortensja NN
lilie
lawenda
parzydło leśne
runianka japońska
ostróżki
czosnki białe
czosnki fioletowe
czosnki krzysztofa
czosnki główkowate
czosnki hair
piwonie
Perowskia

he he nie masz mieć powinnaś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:52, 22 sie 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Renia, jak tam? Wszystko ok, chyba??

Na szczęście jest dobrze

Szałwia przytyła sporo od pierwszego kwitnienia w czerwcu
Mazurkowo 21:35, 22 sie 2015

Do góry
Dzisiejszy dzień był super! Udało mi się pogrzebać w ziemi. Dosłownie! Odnalazłam mądrą radę by ostróżki dzielić w sierpniu. No i podzieliłam (łatwo się dzielą, nic strasznego). Do tego wykopałam wszystkie floksy i też podzieliłam. Kępy korzeni były ogromniaste. A ja na skromną moją rabatkę wpakowałam 7 takich kęp! Nic dziwnego, że mi się podusiły i zamączniakowały. Każdą taką kępę podzieliłam na drobne. Zakładam, że floks jest na tyle "chwastowaty" że mi odbije nawet z niewielkiego kawałka korzenia. A jak nie to się będę martwić potem

Na rabatce mam teraz: 2 białe ostróżki (z tyłu rabatki), obok nich z lewej będzie miskant variegatus (na razie brak i jest DZIURA, ale jest w planach), do tego po lewej stronie miskanta biały floks. A przed ostróżkami jeszcze 2 jasnoróżowe floksy na przemian z fioletową szałwią (szałwie 3 szt łącznie).
Z samego przodu na razie jeszcze mam białe "stokrotki?"/"chryzantemki?", carex evergold + 2 bukszpanki samoformujące w kule. Te ostanie dostałam. Carexy/bukszpanki pasują do tej rabaty jak pięść do nosa ale na razie nie mam ich gdzie przesadzić, a są z samego brzegu więc liczę na to, że je później z łatwością gdzieś przeniosę. I jak? Widzicie już to w głowie?
A niech tam; wstawię zdjęcie, tylko błagam -nie patrzcie na pobojowisko i chwastowisko dokoła, zwłaszcza że Pan Mąż jeszcze dziś poprawiał rynnę i wszystko łącznie z krawężnikami, kamieniami itp. było ruszane i nie wróciło do stanu przed

Z drugiej strony mini chodniczka wejścia do garażu mam przedłużenie tej rabatki z: biała ostróżka, floks jasnoróżowy i biały, szałwia, "stokrotki?"
Teraz tylko po cichutku zaklinać by rośliny przetrwały te moje grzebanie.
A resztę floksów w tym ciemnoróżowe wpakowałam po podzieleniu na rabatę pt. "mydło i powidło" przy południowej ścianie domu. To taka rabata tymczasówka, mam tam wszystko co wytrzymuje słońce i co z braku laku musi być gdzieś na razie wsadzone.

I co? I jestem przeszczęśliwa! Pan Mąż mi powiedział o pewnym artykule i go odnalazłam. Fragment dla Was!

Fragment artykułu pani Olgi Woźniak, "Gazeta", 01.05.2014 roku:
„Weźmy w dłoń grabie czy motykę i przez kilka dni grzebmy w ziemi. Nasz mózg to ucieszy. Dosłownie. Okazuje się bowiem, że mieszkające w glebie bakterie Mycobacterium vaccae mają działanie antydepresyjne. Pobudzają aktywność tych komórek w naszym mózgu, które wytwarzają hormon - serotoninę - odpowiedzialny za dobry nastrój i poczucie zadowolenia (to może zresztą uzasadniać ludową prawdę, że brudne dzieci to szczęśliwe dzieci). Obserwacje te opisują badacze z Bristol University w piśmie "Neuroscience".”

Podsumowując: grzebanie w ziemi uszczęśliwia! Życzę Wam zatem duuuużo grzebania!
Co i jak? Nowicjuszka 00:24, 22 sie 2015

Do góry
Cześć no myślę że wolisz kamienie, bo nawet Twój nick o tym mówi Pewnie geolog z zamiłowania Hmm cząber górski jest ładny i nawet by mi pasował do skarpy tym bardziej że ma być ona w stylu śródziemnomorskim ( trawy, lawenda, szałwia) zastanawiam się jeszcze nad drzewem. Wprawdzie jeszcze niedawno to była surmia, ale po przeczytaniu specyfiki tego drzewka - wymiękam. Chodzi mi o drzewo, które da mi cień na tarasie, bo jest to słoneczna strona od rana do zachodu, ale żeby nie było tak łatwo nie może to być wielkie drzewo typu dąb. Dziś dokończyłam plewienie i spryskałam całą działkę randapem, na wiosnę będę od nowa zakładać trawnik i kupię mieszankę traw z kostrzew. Na razie wypowiadam wojnę chwastom wszelkiego typu i rodzaju
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies