Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Kasya 12:04, 11 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Za późno przycięłam szałwie w tym roku i mam pełno siewek W sam raz w poszerzone miejsce

nie przyszloby mi do glowy ze to siewki szalwi
u mnie sie nic nie rozsiewa ale moze ja poprostu nie rozpoznaje nic i piele jak chwasty
margaretka3 12:37, 11 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Za późno przycięłam szałwie w tym roku i mam pełno siewek W sam raz w poszerzone miejsce

Ta różowa szałwia też Ci się wysiała? Jakby co, to ja bym poprosiła o nadmiar choćby w 1 sztuce
Wpadłam wczoraj do Krzywaczki na 5 minut przed zamknięciem, bo przecież nie mogłam obok tak po prostu przejechać... I miałam nosa, bo czekała na mnie jeżówka Secret Joy, ale dwie jeszcze zostawiłam dla Ciebie
07_Rene 14:32, 11 wrz 2015

eee_taam napisał(a)
widze że u ciebie goście nieproszeni sobie autostradę zrobili!

u mnie tez gadzina różę podkopała

zdjęcia super ...werbenka na podium zasługuje

Werbena nawet spełniła zadanie. Nie miałam pomysłu na to miejsce, a przez ten łan werbeny to jakoś wygląda
Ja wszystko w łanach lubię
07_Rene 14:38, 11 wrz 2015

Konieczki napisał(a)
Reniu a którą szkółkę w Jaworniku polecacie (tą nad Dynamicą czy tą drugą - bo wpisuję w necie i mi dwie wyskakują)

Nie jestem pewna, bo tylko raz tam byłam, ale wydaje mi się, że to pierwsza szkółka zaraz jak się wjedzie do Jawornika... Jawornik 212 mi pokazuje.

Kawa napisał(a)
super foty
tytoń i rozchodnik śliczne
macham

Dzięki Odmachuje
07_Rene 14:51, 11 wrz 2015

Kasya napisał(a)

nie przyszloby mi do glowy ze to siewki szalwi
u mnie sie nic nie rozsiewa ale moze ja poprostu nie rozpoznaje nic i piele jak chwasty

Kiedyś też tak myślałam Pewnie zbyt dokadnie odchwaszczasz A jak siewka mała to ciężko rozpoznać. Ja już wiedziałam czego szukać, bo te szałwie, które się wysiały wysiewałam samodzielnie w ubiegłym roku.

margaretka3 napisał(a)

Ta różowa szałwia też Ci się wysiała? Jakby co, to ja bym poprosiła o nadmiar choćby w 1 sztuce
Wpadłam wczoraj do Krzywaczki na 5 minut przed zamknięciem, bo przecież nie mogłam obok tak po prostu przejechać... I miałam nosa, bo czekała na mnie jeżówka Secret Joy, ale dwie jeszcze zostawiłam dla Ciebie

Różowej nie sprawdzałam, ale planuje ją posadzonkować. Będę o Tobie pamiętać
Ja na razie omijam szkółki. Za to zasadzam się na róże, ale dostałam ostatnio białą jeżówkę od teściowej

No i przy okazji zakupów zawsze jakieś cebule przytargam do domu

Juzia 19:27, 11 wrz 2015

A z nasion różowej czasem nie rosną zwykłe fioletowe???
Bo mam po swoich siewkach t akie podejrzenia

babka 22:09, 11 wrz 2015

Ja werbenę w ub roku zbierałam chyba już w sierpniu bo osypywała się jak niemądra a że miałam ją w donicy na tarasie to wpieniały mnie te drobinki na kafelkach. Wrzuciłam je do lodówki na kilka dni chyba w marcu czy kwietniu dopiero a wystartowały wszystkie Okazuje się, ze nie ma sztywnej reguły
Pisałaś, że masz niskie rozchodniki, możesz je zmierzyć ? i czy to taka odmiana czy kwestia np gleby ? Moje wyglądają na takie same a jednak często leżą jak pijane
07_Rene 22:24, 11 wrz 2015

Juzia napisał(a)
A z nasion różowej czasem nie rosną zwykłe fioletowe???
Bo mam po swoich siewkach t akie podejrzenia

Rosną masz rację, ale i tak pod krzaczkiem różowej nie ma siewek.

Ja mam zwykłą szałwię omszoną, ale widzę, że na kilkanaście krzaczków pozyskanych z siewu 2 były bardzej kompaktowe, niższe i miały bardziej fioletowe kwiaty, więc się zdarzają niespodzianki

07_Rene 22:28, 11 wrz 2015

babka napisał(a)
Ja werbenę w ub roku zbierałam chyba już w sierpniu bo osypywała się jak niemądra a że miałam ją w donicy na tarasie to wpieniały mnie te drobinki na kafelkach. Wrzuciłam je do lodówki na kilka dni chyba w marcu czy kwietniu dopiero a wystartowały wszystkie Okazuje się, ze nie ma sztywnej reguły
Pisałaś, że masz niskie rozchodniki, możesz je zmierzyć ? i czy to taka odmiana czy kwestia np gleby ? Moje wyglądają na takie same a jednak często leżą jak pijane

Moja na razie nie ma nasion. Dziś sprawdzałam. Zbierałam przy okazji nasiona firletki, jeżówki (rozsypałam obok tych co rosną) i jednej byliny, której nazwy nie pamiętam.

Jutro zmierzę rozchodnika, ale to chyba taka niska odmiana. Jest sporo niższy niż ten bordowy, a nawet te co w szkółce nieraz widziałam. W ubiegłym roku też taki był.
sylwia_slomc... 22:35, 11 wrz 2015

Jedną siewkę poproszę