A z nowości to troszkę sobie ostatnio popracowaliśmy (ręcznie, żeby było zabawniej).
Jedna strona działki zyskała 36 szmaragdów i 10 jantarów i na 1/3 posialiśmy trawę. A tu w nocy taki mróz i w dzień nie za ciepło, więc modlę się o ciepłe dni i brak ulewy póki trawka sie nie zakorzeni. W tym tygodniu miała być trawa na następnej 1/3 działki ale trochę zimno i chyba poczekamy na wiosnę. Rabaty które wiosną zyskają roślinki przykryłam matą szkółkarską, żeby osłonić je podczas siania trawy.
Tu jeszcze przed sianiem. Trawa Barenbrug Green Universal
Wiem, że robimy trochę od tyłu i najpierw powinny powstać rabaty ale mamy dośc tego piachu z całego serca.
Teraz pytanie może ktoś pomoże.
Tuje na wiosnę dostaną korę a przed nimi będzie jeszcze rabata około 110 cm na różne trawki itd i nie wiem jak to rozdzielić, żeby kora nie wpadała w przyszłości na trawę (wolałabym nic tylko trawnik na kancik i dalej korę ale nie wiem czy sie mi uda)
Trochę wcześniej wklejałam mój nieudolny projekt ogrodu, od teraz do wiosny zbieram pomysły i podpowiedzi jak to ma wyglądać, żeby wiosną ruszyć pełną parą z gotowymi planami każdej rabaty (będzie ich na razie trzy 9m, 14m i 45m wszystkie szerokie na około 110 cm (rabara z tujami od ogrodzenia łącznie 160 cm szer, same tuje od siatki chyba ciut za blisko bo tylko 50 cm, między tujami 90 cm
Jeszcze go nie poprawiłam i wklejam to co było z naniesionymi wymiarami.
Bok z tujami wygląda tak 12 szmaragdów, 5x Jantar, 12 szmaragdów, 5x Jantar i 12 szmaragdów (na moim rysunku tych ostatnich 12 szt brakuje) na końcu zostawiony róg na serby.
Zajmujemy sie pomarańczową rabatą 9m długości i 110 szer i tą frontową 14 m dł 110 cm szer.
Tak jak pisałam na frontowej chciałabym hortensje i coś przed nimi na bocznej przy kostce jakieś trawy (stipa)i marzy mi sie szałwia omszona ale nisko cięta do tego między trawami marzą mi się ledowe świecące na biało kule i może betonowe też) tylko nie wiem czy przy tych moich liniach prostych kule to doby pomysł.
No i znowu post gigant powstał
Pozdrawiam