Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 11:19, 03 mar 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Budzą się do życia roślinki, a my z nimi, ja się czuję tak jakbym z głębokiego snu wstała, drugi dzień słonko u mnie, strasznie cieszy
Spokojnej i słonecznej niedzieli życzę

Dziękuję Gosiu, u nas zimno. Słońce tylko wczoraj przyświecało, dziś pochmurnie.

Bogdzia napisał(a)
Pozdrówka zostawiam.

Dzięki.

asc napisał(a)
Przedwczoraj miałam zamarznięta ziemię, a dziś już puściło , co prawda nie wszędzie, ale wszędzie byliny już sie obudziły.. i wcale im nie przeszkadza zamarznięta ziemia. Nieco sie dziś zdziwiłam..

A u mnie takich oznak nie ma

Kindzia napisał(a)

To goździk Ulcia? Przycinasz go jakoś? Mam i nie wiem co z nim robić.

Żurawka faktycznie uratowana

Mieczyki w donicach sadzisz? Potem do gruntu podrośnięte przesadzasz? Ja zawsze po 15 maja prosto do gruntu, pasuje im ziemia, wielgachne i dorodne rosną.

Tak, to goździk dostałam od os siostry męża i też na razie nie wiem co z nim zrobić. Trochę się rozrósł od zeszłego roku. A mieczyki w donice, bo krótko kwitną. Zobaczę co będzie.

renatamama3 napisał(a)
Moje dzieciaki po przeprowadzce zostali w starej szkole od nas ok 1,5 km ,tu jest szkoła z 200 metrów od nas ale tu i tam gdzie chodzą jest tylko podstawówka.Najbliższe gimnazjum 3 km ale córa idzie dalej ok 7 km wybrała klasę sportowo-narciarską przy gimnazjum jest liceum .Tak zakupki poczynione ,będą kanciki.Pozdrawiam

To wybrała poważny profil, czyżby przyszły nauczyciel wf?

Basia_1987 napisał(a)

Dziewczyny a mnie cieszy to,że raduje nas przyroda budząca się do życia, w przeciwieństwie do innych, którzy nie dostrzegają tego, przechodząc obojętnie

Masz rację, nie wszystkich to tak cieszy.

bociek napisał(a)
Czuje sie ta wiosne, oj czuje, juz bym poleciala na zakupy do ogrodniczego, ale powtarzam sobie to co Danusia Kondziowi - najpierw porzadki

Milej niedzieli

Cenne rada, tylko u mnie porządki to nieustająco przez cały rok potrzebne. Oj długo jeszcze potrwają

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:08, 03 mar 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie dzis wieje i brak całkowity słoneczka. miłego dnia Aniu.

To tak jak u mnie, wyszłam zrobić foto pęcherznicom i mało głowy nie urwało, wrzuciłam termometr do szklarni.. i tam wydawało się tak ciepło Ale jak nie ma słonka, to temperatura odczuwalna jest co najmniej +10 więcej, ale realna z termometru praktycznie taka jak na zewnątrz

Śniegu nie ma, ale zimno nadal.. moje oko całe skute lodem, tylko tam gdzie grzałka i napowietrzacz w przeręblu to jest woda rozmrożona

To dzisiejsze foto.. zimno jak szlag.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 11:07, 03 mar 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Hania jeszcze ciepły (do parapetowego kompletu)

Zbyszku, dziękuję za pięknego kwiatka! Czy to kamelia? Ja na takie egzemplarze się nie porywam. Mimo, że podobają mi się ogromnie! Jedynie dracena u mnie przeżywa, a resztę kwiatków, czasami miewam sezon, dwa.
A to z uwagi na moje wędrowanie między domem, ogrodem i lasem.
Verbena bonariensis - werbena patagońska 11:07, 03 mar 2013

Do góry
Nie moczyłam i nie zaprawiałam... z 28 doniczek..w jednej 3 wykiełkowały... posiałam 14 lutego..

ogrodoweimpresjejolki 11:02, 03 mar 2013

Do góry
Jolu, dzięki za to, że nas informujesz jak się czujesz! Porównanie do amarylisa jak najbardziej mi pasuje!
Niby zasycha, gubi listki, ale po zimie się odradza! Kuracja wiosenna musi być ostra: młoda pokrzywa, krwawnik, liść babki, sałata, rzeżucha. Wszystko zmieszać i na chlebek, ze szczypiorkiem.

Rododendronowy ogród II. 10:59, 03 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
A ja Tobie zostawię mojego gościa Dzień wnuczkowy dzisiaj??

Widziałam już u Ciebie ale miło jak jest i u mnie . Bardzo ładny, fajnie jak takie ptaki spaceruja po ogrodzie.Miłego dnia.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:49, 03 mar 2013

Do góry
Częściej przycinane

Za rzadko przycinane i za późno pierwsze cięcie.. trzeba od młodości przycinać..

Bo potem korona jest tylko na górze, tam gdzie cięte.. widać na środkowej gałżei skąd są boczne gałęzie

ogrodoweimpresjejolki 10:47, 03 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Jola.... ta cisza mi się nie podoba. Nie mów tylko, że chorujesz??? Odezwij się, bo się martwię.

I słusznie, że Ci się nie podobała ... Nie martw się, twarda ze mnie sztuka I do mnie przyjdzie wiosna

Za troskę dla Ciebie lelija

Dolina Tęczy 10:44, 03 mar 2013

Do góry
weroniko - dziekuję Choć mam nadzieję, że takich czerwonych niespodzianek już w tym roku w ogrodzie nie będzie

Diana - nooo powiedzmy, ze twarzowo

Wiosna chyba przyszła, co??? Jak u Was?
Wczoraj rozpływałam się w ogrodzie w uśmiechach i promieniach slońca
Limki przycięte, akacja podcięta, osłony z hortensji ogrodowych pozdejmowane (na noc zakładam), zaczynam porządkować rabaty

Marcowe umilacze

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:42, 03 mar 2013

Do góry
Hania jeszcze ciepły (do parapetowego kompletu)

ogrodoweimpresjejolki 10:41, 03 mar 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Kartki z kalendarza dziś brakło?
Jolu, gdzie Ty?

Już jestem
Karteczka zaległa jest Dni uciekły bezpowrotnie, ale karteczka jest

Igiełkowy ogródeczek 10:38, 03 mar 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Tess profilaktycznie gdy temeperatura w dzień bedzie pow 6 stopni i nie będzie przymrozków w nocy.
U mnie róże nęka mączniak i plamistość więc pryskanie wiosenne to mus. Jesli nie miałaś problemów z chorobami grzybowymi to sobie odpuśc.
Ale poniewaz zapowiadają mokrą wiosnę to ja nie odpuszcze profilaktyki przeciwgrzybowej

A azalie i rh też mogę teraz? w zeszłym roku miałam na 1 azalii i 1 rh mączniaka... Zrobiłam straszną gupotę bo z azali (wielkokwiatowa) nie usunęłam liści tylko je zostawiłam ponoć idiotycznie. To co teraz mam robić, żeby mi się nie pochorowały od razu? Ratunku

Gosiu-igielkowa miłej niedzieli życzę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:37, 03 mar 2013

Do góry
Obiecane dziury.

Szósta rano, było tak:

17:15 po południu, było tak:

Razem 32 dziury, głębokość około 1 metra.

Ja niestety podałam po 8 dziurze i mąż musiał wezwać posiłki. Nie miałam już siły wyjąć otwornicy z dziury, ręce omówiły mi posłuszeństwa. Zostałam wysłana „do łopaty”.

Dziś: zakwasy, ból kręgosłupa, mąż ledwo człapie ale satysfakcja gwarantowana.

Mordy nam się śmieją, taras coraz bliżej.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:37, 03 mar 2013

Do góry
Irenko, Aniu-asc, Zbyszku, Bożenko, Jolu, Joanko- na Was zawsze mogę liczyć! Kwiatek dla Was.
Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 10:34, 03 mar 2013

Do góry
Witaj Magdo.

Jako projektantka i wykonawca takiej zieleni często spotykam się z takim jakby życzeniem "tylko żeby zieleń nie była wymagająca dużo pracy" i zawsze muszę tłumaczyć.

Wiesz Magdo, że uprawa roślin na balkonie i w donicach to bardzo ekstremalne dla nich warunki, korzenie są narażone na niskie temperatury i rzadko która roślina przeżyje.

Warunkiem stworzenia roślinom jak najlepszych warunków, jest jak największa i jak najbardziej ocieplona donica. Jeśli jest możliwość wybudowania takich donic z drewna (o tym decyduje wielkość tarasu - konkretnie szerokość, aby donica się zmieściła) to może powstać ogród w miniaturze, czyli nawet drzewko liściaste albo kilka w taki sposób, że korona zasłoni te domy.

Fajnie by było zasłonić zabudowania nasadzeniami na dole, czyli w gruncie. Wtedy tamte rośliny będą tłem dla kwiatów i krzewów na Twoim balkonie.

Jeśli tak, to byłoby świetnie, a jeśli nie to podaj jaka jest szerokość balkonu, wtedy będę wiedziała jakie donice się zmieszczą i doradzę jakieś rośliny.

Balkon może być podniebnym ogrodem, ale pracy to Ty na nim na pewno będziesz miała dużo, jakiekolwiek rośliny by tam nie rosły.

Chodzi o szybkie wyczerpywanie się składników pokarmowych, systematyczne podlewanie bo inaczej rośliny będą smętnie wyglądały. Nawet jak pada deszcz rośliny trzeba podlewać bo do korzeni nic nie dociera. Duża donica wymaga co najmniej wiadra wody dziennie.

To tak naprędce takie uzmysłowienie Tobie co Cię czeka

I balkon może wyglądać tak

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:31, 03 mar 2013

Do góry
Wiosna tuż, tuż ....

Tu będą rosły ziółka

Ketmia - Hibiscus zimujące w gruncie i domowe 10:31, 03 mar 2013

Do góry
kupiony z zwykłym kwiatem dostał papu(nawóz i biostymulator) i oszalał

Spotkanie Gardenia 2013 10:30, 03 mar 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
donice do wyboru i koloru, kształty tez bardzo różne i do tego lekkie i rzeźby ogrodowe i fontanny

Dzieki wielkie za odpowiedz
A moze ktos wie jakiej firmy sa donice na drugim zdieciu?
ogrodoweimpresjejolki 10:24, 03 mar 2013

Do góry
Witajcie Miło, że o mnie pamiętacie
Musiałam się trochę zdystansować do tego co stało się w środę

Ale dzisiaj niedziella i terapia Ogrodowiskowa musi być

Ja trochę jak to drzewo wypatrzone wczoraj...
Ale błękit nieba budujący i nadzieja, że cięcia odmłodzą staruszka ...

a za jakiś czas (mam nadzieję), będę wyglądać tak jak mój amarylis, który właśnie rozkwita i nabiera kolorów

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:24, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam w nowym wątku i tutaj też wklejam Hanię na powitanie

przepięknie i jak radośnie, Haniu tak trzymaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies