Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w skali mikro :) 22:27, 02 mar 2013

Do góry
Trafiłam idealnie Właśnie przyglądałam się dziś mojemu wiązowi i tak dumałam nad stelażem, a tu proszę Bardzo interesują mnie zdjęcia z mocowania tego cuda. Nie wiem jak się zabrać do tego ...
pozdrawiam

Zostawiam jeszcze kwiatuszka na spóźnioną 200
Atelier Ogrodowe... 22:26, 02 mar 2013

Do góry
tą masz na myśli

to jest Carex oshimensis 'Evergold'
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:26, 02 mar 2013

Do góry
Ja znalazłam u siebie takie.

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:21, 02 mar 2013

Do góry
Pamiętam, że w tamtym roku cięłam późnym marcem, ciepło było wtedy, rozbierałam się do krótkiego rękawka. Przypomniałam sobie o tym dzisiaj i dlatego się wstrzymałam. Jakim na grzyba pryskasz?

Nigdy nie mów nigdy 22:16, 02 mar 2013

Do góry
Mam irysy delikatnie różowe, fioletowe i ciemnofioletowe

Tego ciemnego nie mogę znaleźć teraz

Ania jesteś niemożliwa! Przecież Ty jesteś kopalnią informacji ogrodowych!!!!!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:14, 02 mar 2013

Do góry
kochana czekam na twoje skrzynie Życzenia ślę i kwiatki prosto z domu dołączam na kolejną seteczkę

buziaki
Żywopłotki cisowe. 22:13, 02 mar 2013

Do góry
Tu jest po bokach odm. Autumn Leaves różowe liście.słabo przetrzymała zimno.

w środku jest odm. Marmelade i bursztynowa ślicznotka tak opisują a bokami Midnight Rose, różowe kropki na błyszczącym listku. Zdjęcie nie daje efektu . a jest bardzo ładna.

Gold Strike

Bylinki nowe, posadziłam już do doniczek.
Nigdy nie mów nigdy 22:07, 02 mar 2013

Do góry
Tojad i tawułki też są luks, ale one do półcienia się nadają ...
Astry angielskie wysokie rosną ..
Rozwary na słoneczne stanowisko jak najbardziej,, tylko trzeba oznaczyć gdzie rosną i nie pielić puki nie wzejdą a wschodzą późno... to ic hwada..ale ja rozwary mam i też je lubię..
Oj tam ja wszytko lubię i dlatego tyle tego mam posadzone....

Julka- ja nie umiem projektować, wiesz ile rzeczy mam beznadziejenie posadzonych.. na szczęscie mam różne łopaty, wiec powoli to co nie gra poprawiam, a części nie wiem jak poprawić...
Wiem jedno i tu na szczęście w iluś miejscach tak mimo woli zrobiłam... że mam duże kępy A duże są bo jak kupowałam sadzonki to one takie malutkie były i stwierdzałąm tego nawet widać nie będzie wiec wezmę od razu 5, 10, 7, 12.... Jak posadziłam to się rozrosło, zagęsciło, trzeba było przesadzić rzadziej... czyli obok coś wyeksmitować, by rozsadzić to co jest.. i tak mimo woli... to wyszło dobrze. Chociaż niechcący...
A ile roślin zmarnowałam przez głupotę..ho, ho, ho.... ale za to jaki bagaż doświadczeń.... Bezcenne

I jeszcze irysy syberyjskie sie nadają na takie stanowisko.... kwitną w maju, a potem ładne liście maja.. są też białe... zakupiłam i czekam... od kwietnia będą wysyłki
Blaski i cienie nowego życia 22:07, 02 mar 2013

Do góry

To goździk Ulcia? Przycinasz go jakoś? Mam i nie wiem co z nim robić.

Żurawka faktycznie uratowana

Mieczyki w donicach sadzisz? Potem do gruntu podrośnięte przesadzasz? Ja zawsze po 15 maja prosto do gruntu, pasuje im ziemia, wielgachne i dorodne rosną.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:06, 02 mar 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Tak jak wszystkie moje duchowo-ogrodowe przewodniczki radziły, robiłam sobie przez całą zimę "projekty" jak "wyprostować" moje dotychczasowe nasadzenia.
W zeszłym roku sadziłam bezmyślnie (przed Ogrodowiskiem) , teraz będę miała dużo pracy z uporządkowaniem dotychczasowych roślin i zorganizowaniem całości w jakąś składną wersję.
Mam już listę zakupów, której zamierzam się trzymać!
No ciekawe czy dam radę

Proszę się nie śmiać, oto moje przykładowe wypociny:

Kredeczki pożyczałam od synka

No proszę Cię ... jakie wypociny ? Rysunki super ! Trzymam kciuki, żebyś wytrwała
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:00, 02 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)

Tnij jak najwcześniej... one na początku nie rosną, a potem rosną 1,5 metra w sezon.. i jak nie zagęścisz od razu to będzie potem problem, bo obcięte grube badyle wysoko wyglądają fatalnie.. ja tak właśnie zrobiłam.. i zagęszcza mi się góra, a nie dół...co nie znaczy, ze dołem też nie są grube... ale widać, że ..jutro zrobię zdjęcie i ci pokażę o co chodzi.. Z tego powodu swoje już trzymam wysokie... tnę na wysokość wyższą ode mnie..czyli ile sięgam nożycami by ciąć bez drabiny . Jak nizej zetnę to będzie brzydka, bo nie byłą cięta A tak wogle to ją chyba najlepiej by ciać ze 2 razy w sezonie, aby mieć ładną. Tu widać że kształt jest kiepski.. jej wysokosc to ok. 1,5. minimum, a teraz jak tnę to ucinam co najmniej metr..

Przede wszystkim DZIĘKUJĘ !!!!!!!

Wrzosy jeszcze ze dwa tygodnie, prawda? Diabolo tyż !!!!!!!!!!!!! W zeszłym roku sadziłam, ciąć rozumiem.

Czy to są admirałki Aniu? Bo takie duże krzaczki... Chyba inny berberys?
Nigdy nie mów nigdy 21:51, 02 mar 2013

Do góry
Pisałam podziękowania dla Ani...i wcięło???!!!
DZIĘKUJĘ !!!!
To tylko w skrócie : mam ciemno różowe floksy i astry angielskie. Mam fioletowego i białego tojada i tawułki białą, różową i bordo.

Rododendronowy ogród II. 21:46, 02 mar 2013

Do góry
Wpadłam z wiosennymi odwiedzinami a tu taka gotowa lista na rododendronowe zakupy, dziękuję i ja skorzystam
Pozdrawiam wiosennie

to dziśiejszy gość w moim ogrodzie

Żywopłotki cisowe. 21:43, 02 mar 2013

Do góry
Asiu ! Danusiu ! Aniu! dziękuję , wyszłam zrobić zdjęcia żurawek kupione późną jesienią, posadziłam do skrzyneczek, stały na zewnątrz w połowie stycznia wstawiłam pod osłony.jedną w doniczce jak kupiłam zostawiłam w zimnym miejscu pod osłoną . zobaczcie jaka ładna to Plum Royale. Załuję wszystkie powinnam zostawić pod osłoną, a tak są o wiele gorsze.
Najsłabiej przetrzymały odm.Autumn Leaves różowe liście.

To jest ta sama odm. stała na zewnątrz w skrzynce.

To podobna do tej wyżej a nazwa jej Ametyst Myst

Mam nadzieję , teraz pobędą pod szkłem , szybciej wybiją nowe odrosty, już je widać i podzielę.
Środkowa jeszcze inna odm. z ciemnych .
Nigdy nie mów nigdy 21:36, 02 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Na projektowaniu się nie znam, ale podam propozycje roślin, które mogą rosnąć w takim miejscu i są w kolorach pożądanych, piszesz, że mokro, ale też i słonecznie, wiec woda w tym nie stoi :
- ostróżki owszem, ale trzeba uwzględnić, że są krótkowieczne i dość szybko przekwitają wiec pasuje coś tam jeszcze mieć... i są bard ezo wysokie.. ale takie akcenty na rabacie wyglądają bosko
- niskie astry..ale posadzić w ograniczniku, bo się rozlezą po rabacie! kolorowy akcent na jesień, bo kwitnie do mrozów, wcześnie rozpoczyna wegetację, wiec przez sezon zielone jest i gęste, chwasty nei maja szans.
- jeżówki to obowiązkowo, ozdobne zimą i całe lato, są różowe, białe.. są też odmiany niskie ..
- kocimiętka raczej też woli sucho.. ale spróbować można...
- mi szałwie rosną na takiej zwykłej rabacie i dają radę..
- bodziszek czerwony za mokro nie lubi, ale ten też na rabacie zwykłej rośnie i jest..
- firletka kwiecista, można dać z perowsią .. świetnie sie uzuepełniaja w terminie kwitnienia i pasują do siebie dzięki czemu cały sezon coś się dzieje.
- proponowałabym floksy, wszystkie w twoich kolorach... długo kwitną..
- orliki ale te pełne, w maju zachwycają
- pod hakuro może ostrogowca posadzić??? kwitnie długo, kolor ma ładny ale nie drażniący.. będzie łądnie się płożyć pod wierzbą. Ostrogowiec to moje zeszłoroczne odkrycie...pełen zachwyt.
- liatry białe i fioletowe..długo kwitną
- przetacznik
- na wiosnę sasanki
- zawilce na jesień... wolą pócieniste, ale inne rosłiny dadzą im cień i dadzą radę..

To zestaw bylin co mam u siebie i rośnie.... jest w kolorach i na taka rabatę

To ostrogowiec

Ostrózki, jeżówki

Floksy

Firletka, a po prawej za nią perowskia.. jeszcze nie kwtinie, bo zaczyna jak firletka kończy. Perowskia sie pokłada, ale są już odmiany niskie.. kupiłam taka w zeszłym roku i sprawdzam czy faktycznie

Aniu świetne podpowiedzi, ja bym dodała do tej listy rozwar w kolorze fioletu (mam u siebie biały i jest bardzo wdzięczną rośliną) i sasanki ogrodowe, chociaż te wprawdzie nie narzekają na wilgotność gleby, ale mogą potrzebować więcej słońca...

...jak się nie znasz na projektowaniu, jak taki cudny ogród tworzysz?!

Edit: wbiłam się między Anię i Kasię, więc musiałam edytować
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:34, 02 mar 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Aniu tak wszędzie podczytuję, że robicie już radykalne cięcia w ogrodach, u mnie jeszcze jest mokro i wpadam w grząski grunt, trza mi odpuścić ale wiem co muszę pohakać nie wiem tylko na jaką wysokość przyciąć pęcherznicę diabolo, ma dwa lata i chciałabym żeby się trochę zagęściła, na razie nie dbam o kwitnienie Aniu możesz mi odpowiedzieć?

Tnij jak najwcześniej... one na początku nie rosną, a potem rosną 1,5 metra w sezon.. i jak nie zagęścisz od razu to będzie potem problem, bo obcięte grube badyle wysoko wyglądają fatalnie.. ja tak właśnie zrobiłam.. i zagęszcza mi się góra, a nie dół...co nie znaczy, ze dołem też nie są grube... ale widać, że ..jutro zrobię zdjęcie i ci pokażę o co chodzi.. Z tego powodu swoje już trzymam wysokie... tnę na wysokość wyższą ode mnie..czyli ile sięgam nożycami by ciąć bez drabiny . Jak nizej zetnę to będzie brzydka, bo nie byłą cięta A tak wogle to ją chyba najlepiej by ciać ze 2 razy w sezonie, aby mieć ładną. Tu widać że kształt jest kiepski.. jej wysokosc to ok. 1,5. minimum, a teraz jak tnę to ucinam co najmniej metr..
W Gąszczu u Tess 21:34, 02 mar 2013

Do góry
Babcia Danusia - będąca w coraz lepszej kondycji - także nie może doczekać się, kiedy nareszcie będzie mogła popracować w ogródku, dziś także wyszła szukać wiosny.
Cebulowe Babci Danusi

A to ciemierniki (niestety, nie moje, Babci)

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:30, 02 mar 2013

Do góry
Gratki przesyłam, ale się uwinęłaś

W Gąszczu u Tess 21:26, 02 mar 2013

Do góry

W przedogródku jeszcze trochę zimy, ale żurawki także w świetnej formie.

W Gąszczu u Tess 21:22, 02 mar 2013

Do góry
Moje żurawki także są w świetnej formie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies