Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:42, 07 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ela, u nas tez masakra z korona.Wlasnie skonczylam prace, bo pracuje z domu,bo dzieci tez ucza sie zdalnie. A ze to 1 i 4 klasa wiec latwo nie jest. U nas zmarlo juz wiecej ludzi.Prawie 11 000 ludzi zmarlo.W Polsce zmarlo z tego co widze ze statystyk prawie 7000.Mieszkam w rejonie o najwiekszym procentowym zarazeniu. U nas narazie ze sprzetem medycznym jest dobrze i Bayern nawet 10 lozek trzyma w razie co dla Czech-mieszkamy przy granicy czeskiej.

Dzis polalam kilka rabat gdzie wystepowaly grzyby-po uwczesniejszym ich zebraniu-posypalam maczka bazaltowa i piaskiem. Zobaczymy, czy to cos pomoze.

Jest różnica przy ludności okolo 70 mln z 11 tys zmarłych i 38 mln zmarłymi 7 tys. U nas w październiku zmarło o 13 tys więcej niż rok temu. Wniosek ludzie umierają w domu bo na leczenie z innych powodów nie mają szans.

U nas pogoda beznadziejna mrzawka nie można nic zrobić chociażby powiązać trawy mokre, ale jest ciepło. Jutro ma być lepiej to zrobię. Kupiłam trochę traw, palczatki, molinie i trawę preriowa to trzeba posadzi i jakieś tam porządki z liśćmi. Róże przyciąć bo jesienią przycinam wiosna tylko poprawiam. Przez zimę badyle przeschnąć i wiosna spalę.
Trzeba czekać do wiosny może z lepiej będzie.

Ogród w Klein Kottorz 00:30, 07 lis 2020

Do góry
daszum napisał(a)

Pokazałam buki jeszcze na moim wątku.

Szkoda, że nie znasz nazwy tej trawy na pierwszej focie. Piękny kolor kwiatu.
Byla bym wdzięczna jakby zrobiła fotkę z bliska. Poszłabym do ogrodnika i zapytała oni mają katalogi z trawami.

Dostałam dzisiaj molinie jak na drugiej focie. Jak się cieszę Kasia Pestka mi przywiozła ładne egzemplarze. Dopiero wiosną posadzę na stałe miejsce teraz muszę zadołowac.

A na trzecim coś zakwita to Gracilimus czy Mornig...

Jesień już się ma ku końcowi u nas wczoraj siąpił deszczy i tak byle jak było a tyle jeszcze mam robótek.najgorsze wiązanie traw, róże przyciąć bo przycinam jesienią i listowie.
Ptasi gaj 00:10, 07 lis 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Ale się pięknie przebarwiły

W grudniu w zeszłym roku przed świętami mialy taki kolor. Fotki tego koloru nie oddaje ale cudowny kolor brązu i dopiero wiosną zrzuciły liscie

Ptasi gaj 00:03, 07 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu wszystkie moje buki zwykłe i odmianowe sadzone były na pełnej patelni. Im długo zajmuje korzenienie się w grunt, u nas blisko trzy lata praktycznie stały w miejscu dopiero w tym sezonie wystrzeliły w górę teraz już nabiorą rozpęduTak myślę. Twój z donicy sadzony? miał korzenie rozluźniane?

Tak kupowany w donicy i to dużej. Może jutro sprawdzę co tam się dzieje z tymi korzeniami. Od czasu do czasu kret przy pniu wykryje bo często podlewany bo patelnia i może robaki się legną może go coś podgryza.

On ma ok 4 metrów wypuszcza na gałązce po 2 listki i to wszystko takie ma przyrosty cholerniki.

Ptasi gaj 22:03, 06 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jutro napiszę co z korzeniem tego buka. Mam jeszcze jednego dałam za niego kupę forsy i ledwo zipie. 4 lata i przyrosty po 5 cm może źle posadzony. Przesadziłabym, ale to ryzyko. Buki powinny rosnąć w półcieniu lub cieniu a mój rośnie w słońcu pewnie tu jest przyczyną.

Nie zależnie od kapryśność i są piękne no nie. Te wyhodowane z małych witek leśniczy mu dsł. Każdego roku wiosna przycinane i da gęste.

Elu wszystkie moje buki zwykłe i odmianowe sadzone były na pełnej patelni. Im długo zajmuje korzenienie się w grunt, u nas blisko trzy lata praktycznie stały w miejscu dopiero w tym sezonie wystrzeliły w górę teraz już nabiorą rozpęduTak myślę. Twój z donicy sadzony? miał korzenie rozluźniane?
Ptasi gaj 21:32, 06 lis 2020

Do góry
Dziękuję za wizyte. Kasiu cieszę się że ci się podobało, mimo padajacej mrzawki.
Od wiosny czekam na następne odwiedziny jak tylko to wszystko minie.

Wysłałam esemesa odnośnie nazwy kaliny.
Ptasi gaj 21:04, 06 lis 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, widzę, że te buki są kapryśne.
Mam 2 szt: zielony pendula i bordowy pendula.
Zielony ładnie rósł ale 2 lata uschło mu nagle 1,5 m czubka. Na wiosnę wygięłam mu najwyższą gałąź do góry i jakoś powoli rośnie.

Jutro napiszę co z korzeniem tego buka. Mam jeszcze jednego dałam za niego kupę forsy i ledwo zipie. 4 lata i przyrosty po 5 cm może źle posadzony. Przesadziłabym, ale to ryzyko. Buki powinny rosnąć w półcieniu lub cieniu a mój rośnie w słońcu pewnie tu jest przyczyną.

Nie zależnie od kapryśność i są piękne no nie. Te wyhodowane z małych witek leśniczy mu dsł. Każdego roku wiosna przycinane i da gęste.

Ptasi gaj 19:59, 06 lis 2020

Do góry
Dla Kasi Pestki to fioletowe to medlnics, niebieskie dzwonek. Mydlnica dosyć długo kwitnie i bardzo szybko rośnie z małej sadzonki po 4 latach tak wygląda.

A
Ptasi gaj 19:35, 06 lis 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Te jesienne dęby to prawdziwe perełki w ogrodzie

Elu, jakiś czas temu pisałaś, że usycha Ci buk pendula. Czy udało Ci się go uratować?

Nie udało się uratować i nie wiem co się stało pięknie rósł wiosna wypuścił pędy ok 20 cm i zaczął schnac. Jutro będę wykopywać korzeń zobaczymy co się stalo.
Sezon 2017 u Hanusi 19:31, 06 lis 2020

Do góry
Haniu tak to dab błotny Green pillar.

Piękne mi orze najładniejsze nad byłym woj. koszalińskim

Zdrówka znowu zycze
Ptasi gaj 13:17, 06 lis 2020

Do góry
Dzisiaj pogoda nie za bardzo siąpi deszcz, ale ciepło wietrznie.

Nici z wiązania traw może jutro

Po prawej kwitnie rzekomo Gracilimus

Dąb mutant i klonnresztka liści ale jak podrośnie będzie przepieknie

To już końcówka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:05, 06 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kalina 'Popcorn' rośnie już kilka lat, koniecznie muszę ją powtórzyć na hortensjowej

Piękna jest. Muszę popatrzeć gdzie sprzedają. Mam różne kaliny ale tak kwitnącej to nie.

Pozdrawiam i zdrowka zycze
Pszczelarnia 23:51, 05 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dziś patrząc na stado, rozmyślałam o życiu społecznym i politycznym a Cicero (jak wiemy za poglądy polityczne jako mówca występujący przeciw jednowładztwu i nadużyciom jednostek) został zasztyletowany) mi się przypomniał, stary, dobry, szkolny "przyjaciel". Mówił:
„Niejednego głupca chroni jego urząd.“

Witam Ewa

Też często myślę nad moim oczkiem i jestem co najmniej zbulwersowana. Nie raz na usta się Cisna słowa że niektórym by dęba włosy stanęły. Trudno przyszło nam żyć w czasach głupców na stolcach.
O polityce nie rozmawiamy a pies ,......

Ogród masz bardzo uroczy i te zwierzęta ale zachodu też dużo.
Też w tym roku szklarenke nabyłam i już co nie co schowałam.
Schowałam o ile się nie mylę szałwię omaczona i przeżywa czy to pierwszy raz wstawiłaś? Jeszcze chciałam się zapytać czy sama wialas szałwię czy kupowalas gotówce.

Pozdrawiam i zdrowka życzę.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:19, 05 lis 2020

Do góry
Mira czego ty u siebie strajkujesz. Zauważyłam że zaczynasz hasac po innych wątkach a u ciebie pustka.

Pozdrawiam i zdrowia życzę
Ptasi gaj 23:13, 05 lis 2020

Do góry
Już pewnie ostatnie kadry tej jesieni

Po lewej kalina Vatanabe

Sezon 2017 u Hanusi 22:43, 05 lis 2020

Do góry
Haniu w pełni się zgadzam.
Miało być lepiej. Wystarczy nie kraść jak wrzeszczała Becia.

To jest forum ogrodnicze, ale czy człowiek chce czy nie chce żyjemy Covidem.
Ten hura optymizm to jest dobra mina do złej gry. Niech pokażą ten personel na Narodowym nie ma go.

Haniu krokusiki piękne oby do wiosny.
Trzeba siedzieć na odludziu i nie kontaktować się z obcymi a nawet z rodziną.

Ja też wolę nie oglądać tych lekarzy dbających o staruszkow wiem, że teraz to horror na oddziałach. Anastazjolog w rodzinie.

Pozdrawiam Haniu zdrowia zycze.

Przerabianie ogródka pod swój gust 22:02, 05 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Rolnikow

Jak mielibyscie wybierac pomiedzy rozami, ktore posadzilibyscie przy plocie-ktore to by byly-eden rose, lady of shalott czy Friedenslicht? Znalazlam 12 odmiany winogron, ktore moglabym tez przy plocie posadzic i ktore w moich szerokosciach wydaja owoce.
Jak tam u was z korona?U mnie znow zamknieto szkoly i nie wolno podrozowac.

Zaglądam i czytam. U mnie klęska urodzaju tyle mam grzybów nie chcianych, ale cóż trzeba z nimi zyc na szczęście tylko pod drzewami trawnik jest ok.

W Wawie zaczyna byc nie ciekawie. Disiaj ok 28 tys chorych 380 zmarło w Polsce. Karetki z chorymi jeżdżą od szpitala do szpitala. Brakuje personelu medycznego. Medycy już wyczerpani. Em kupuje aparat tlenowy jakiś ekstra na wszelki wypadek. Na starość jak znalazł.
Dzisiaj na Narodowy już pacjentów przywieźli. Od poniedziałku cała dzieciarnia na zdalnym. Przedszkola czynne. Prawdopodobnie wszystko zamkna jak wiosna. Jeżeli nie będzie szczepionki to masakra. Teraz już nie wiadomo kto od kogo się zaraza. Trzeba żyć w samotności jak mnisi.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:33, 05 lis 2020

Do góry
Trojklapowy czy latem czy jesienią zawsze ładny. Jednak jesienią paleta kolorów od żółtego do amarantu piękny jest.
Chętnie bym też posadziła kolejny ale u mnie się nie utrzyma za chłodne i mroźne wiatry mam wydmuchow. Już nie kupuję bo szkoda forsy jak nic z tego nie będzie.
Jeszcze tak sobie myślę, czy go nie posadzić razem z zimozielonym może by trochę gałązki osłonił od mroźnego wiatru.
Może w przyszłym roku.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:08, 05 lis 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja już wykonałam dalie kwiaty się nie rozwijały. Teraz ma być kilka dni słonecznej pogody to woda opadnie. To już podobno ostatni tydzień z ponad 10 stopniami. U nas teraz bezchmurne niebo rano +4 już chłodno.
Przymrozków jeszcze nie było ale taka pora jak wyż to może być.
Dzisiaj mam znowu grabienie i róże chce ogarnąć.

Poszukam odnośnie pędraków.
Pozdrawiam

Ja bym chciała w sobotę wykopać, może ciut ziemia podeschnie przez dwa dni bo na razie breja. Ale nie wiem czy się uda bo potrzebuję pomocy Emusia do tego przy tej ilości co mam, a On od wczoraj znów czuje kręgosłup
Ptasi gaj 09:11, 05 lis 2020

Do góry
Pytałam Sylwii, widziałam filmik ale nie pamięta gdzie, linku nie ma.

Poszukam w necie. Dziękuję za odpowiedz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies